Hvordan velge bæresjal

Velg riktig bæresjal

Det finnes mange forskjellige bæresjal på markedet. Hva bør du velge?

HVORDAN VELGE BÆRESJAL: Hvilken bæreslynge skal babyen ha? Hvordan knytes bæresjalet? Og skal babysjalet byttes ut jo eldre babyen blir?
HVORDAN VELGE BÆRESJAL: Hvilken bæreslynge skal babyen ha? Hvordan knytes bæresjalet? Og skal babysjalet byttes ut jo eldre babyen blir? Foto: FOTO: Thinstock
Publisert Oppdatert

Tre gode bæresjal

1. Elastisk bæresjal

Et langt stykke stoff med stretch, som gir deg følelsen av at barnet holdes fast. Elastiske bæresjal kan bindes på forhånd uten at du må holde barnet, og egner seg godt til nybegynnere. Kan brukes inntil barnet veier 8-10 kilo.

2. Vanlig vevd bæresjal

Et langt stykke stoff uten stretch som fås i forskjellige størrelser. Kan brukes fra fødselen av og så lenge du ønsker. Det er godt egnet til et stort antall bærestillinger, men krever litt mer øvelse da du i mange stillinger må holde barnet inntil kroppen mens du binder bæresjalet på deg.

3. Ringslynge

Ringslynger har to ringer i den ene enden, som gjør slyngen enkel å få av og på. Den er spesielt god til amming, kortere turer og varme sommerdager. Egner seg også godt når barnet blir større og ofte vil opp og ned. 

Kilde: Slyngeskolen.dk

Å bære barnet sitt er noe alle foreldre gjør. Men enkelte barn krever mer bæring enn andre, og det kan fort gå ut over både armer, rygg og muligheten til å gjøre andre ting dersom du har barnet i armene lenge av gangen. 

Et bæresjal eller en slynge kan derfor være nyttig for deg med et barn som er født for tidlig, som gråter mye eller som har stort behov for nærkontakt.

- I et bæresjal eller en slynge kan du bære barnet ditt så lenge du ønsker og likevel ha hendene frie til å gjøre andre ting. I hvert fall så lenge du sørger for at barnet ditt sitter i riktig stilling tett inntil kroppen din, forteller slyngeveileder Line Damgaard Mikkelsen fra SlyngeSkolen i Danmark.

Riktig stilling vil si at barnet skal ha krum rygg og spredte bein, mens knærne er høyere enn baken. Omtrent som en frosk.

Les også: Slik bærer du babyen

Anbefaler tre typer bæresjal til baby

Damgaard Mikkelsen anbefaler at man holder seg til en av disse tre typene bæresjal: Vanlige vevde bæresjal, elastiske bæresjal eller ringslynger.

Alle tre typene former seg etter barnet og forelderen, og gir derfor best ergonomisk støtte både til barnet og til den voksne.

- Vi anbefaler for eksempel ikke en lommeslynge, fordi den ikke kan justeres etter barnets størrelse. Det gjør det vanskelig å sette barnet korrekt i slyngen. Den kan være god i noen måneder, men den vokser jo ikke med barnet. En ringslynge er derimot veldig god fordi den kan justeres, sier Damgaard Mikkelsen.

Til nybegynnere anbefaler hun å bruke et elastisk bæresjal, fordi det ikke krever at man holder barnet mens man knyter det.

Les også: Slik gir du babyen en grønn start på livet

Bæresjal til nyfødt

Også helsesøster Anette Birkenfeldt mener et bæresjal kan være en god løsning hvis du ønsker å bære barnet ditt mye.

- Vi anbefaler ikke å bruke vanlige bæreseler før babyen er minst en måned gammel, fordi den oppreiste stillingen belaster bekkenet og ryggen. Barn bør heller ikke sitte i en bæresele så lenge av gangen, sier hun.

Bæresjal, derimot, belaster ikke barnet på samme måte.

- Den bekymringen har man ikke med bæresjal og slynger. De kan brukes ubegrenset like etter fødselen, sier Birkenfeldt.

Er du i tvil om en slynge eller et bæresjal er nødvendig, anbefaler hun at du venter med eventuelle innkjøp til etter fødselen. Da kjenner du barnets og ditt eget behov bedre.

Les også: Dette er de beste bæremeisene

Kjøpe brukt bæresjal til baby

Prisen på bæresjal varierer etter hvilket materiale det er laget av, men ifølge Line Damgaard Mikkelsen er bomull et godt utgangspunkt.

Det viktigste er at bæresjalet er laget av vevet stoff.

Det går også fint å kjøpe bæresjal og slynger brukt, men vær oppmerksom på at elastiske bæresjal mister elastisiteten med tiden. Det kan derfor være vanskelig å finne et brukt elastisk bæresjal som er i god stand.

Vanlige vevde bæresjal er enklere å kjøpe brukt.

- Noen vanlige bæresjal kan være litt stive når de er nye, mens et bæresjal som har "gått seg til" er mykere, forklarer Damgaard Mikkelsen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning