Steforeldre og stebarn

Velkommen til livet som ansvarshavende ikke-forelder

Å være steforeldre er ikke lett, men det finnes noen fordeler.

KREVENDE OPPGAVE: Å være steforeldre er ikke lett, men det kan også ha sine fordeler.
KREVENDE OPPGAVE: Å være steforeldre er ikke lett, men det kan også ha sine fordeler. Foto: Illustrasjonsfoto: Thinkstock
Publisert Oppdatert

Line Bredrup Petersen (30)

Bosatt i Oslo

Spaltist og tekstforfatter

KOMMENTAR:

Å være noens stemor eller stefar må være en av verdens mest utakknemlige oppgaver.

Du forventes å skulle involvere deg følelsesmessig i din utkåredes lille pode, du skal gi alt du kan av både kjærlighet og oppdragelse, du skal lage mat, hjelpe til med lekser, ta på plaster og tørke tårer, og kanskje også være hjemme fra jobb når ste-ungen er syk.

Men skal det tas store avgjørelser som påvirker barnet - og i mange tilfeller også deg selv - da har du ingenting du skal ha sagt. Det er jo ikke ditt barn!

Dette får du gjerne greit påpekt fra barnets mor eller far. Og er du ekstra heldig, vil du oppleve at det unge monsteret selv står og hyler på stuegulvet "Det kan ikke du bestemme, du er ikke mammaen miiiiiiiiiiiiiiiiin!!!!"

Ikke-forelder

Ingen har noen gang påstått at det å gå inn i en rolle som ansvarshavende ikke-forelder er lett.

Det er kanskje noe av det mest krevende du vil gjøre i livet ditt.

Men det er også mye solskinn mellom de mørke uværsskyene.

For den som tør å ta plass i et barns liv slik bare en steforelder kan gjøre, vil i de fleste tilfeller finne en gryte full av fordeler i enden av regnbuen.

7 fordeler for steforeldre

Her er fordelene du får av å dele tak med noen som på ingen måte er snytt ut av nesen din:

1. Det er mye terapi i vasking. Se på det som en gave når plastbollen full av halvvispet krem plutselig roterer rundt stavmikseren i et forrykende tempo for andre gang på en halvtime.

2. Det er krevende å få på plass en god døgnrytme. Det er derfor kun til ditt eget beste at du må stå opp før fuglene fiser, selv om du har fri, for å vekke en fjortenåring som ikke våkner av vekkerklokken.

3. Trening er viktig. At det legges beslag på husstandens eneste og stasjonære PC i timevis vil tvinge deg til å gå lange turer.

4. Rødvin er en dyr og kaloririk helgetradisjon. Du blir både rikere og slankere av å hente syttenåringen på fest fremfor å drive rovdrift på egen helse en fredagskveld.

5. Sosiale goder. Å ha små barn og pubertale ungdommer under samme tak gir deg en verktøykasse som sikrer at du kan ha gode samtaler med foreldre i alle faser av familielivet.

6. Det er mye god samvittighet i å være miljøbevisst. Halvfulle vaskemaskiner eksisterer ikke lenger hjemme hos deg.

7. Oppfriskning av gammel kunnskap. Å kunne lære bort hvordan man tegner en perfekt førtifem graders vinkel med passer vil være det som skiller deg fra de andre kandidatene i siste intervjurunde og sikrer deg drømmejobben.

Bare ditt

I tillegg til disse fordelene får du, dersom du i likhet med andre foreldre gjør passe mange feil og passe mye riktig - et menneske som vil være glad i deg for livet.

Dette mennesket er stebarnet ditt.

Ditt. Stebarn. Og det er det bare du som kan si.

Er du modig og slipper dette lille, kanskje sinte og forvirrede barnet inn, vil han eller hun også etterhvert slippe inn og akseptere deg.

Selv om det tar tid. Slik jeg gjorde med min stemor for en del år siden.

Min. Stemor. Det er det bare jeg som kan si.

Og vet dere hva? Jeg elsker henne.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen