Facebook

Ikke bruk facebook som bestevenninne

Å blottstille forsvarsløse barn på denne måten er rett og slett sjikanøst, sier psykolog.

FACEBOOK: Tenk deg om før du trykker "publiser". Ting du skriver om barna på nett vil påvirke dem i flere år fremover.
FACEBOOK: Tenk deg om før du trykker "publiser". Ting du skriver om barna på nett vil påvirke dem i flere år fremover. Foto: Foto: Illustrasjon
Publisert Oppdatert

- Dette er et problem vi opplever mer og mer, spesielt i Facebook-verdenen. Et hvert nyfødt barn havner i en rettsløs situasjon ved at det legges ut bilder, sier Christian Meyer i Slettmeg.no, en rådgivningstjeneste for krenkelser på nett.

Et problem som er nokså vanlig i dagens skilsmissesamfunn, er når eks-svigermor legger ut mange bilder av barnet ditt - uten å ha spurt.

- Det er ingen lett situasjon, det er gjerne følelser med i bildet, og ikke så lett å be din eks-svigermor om å fjerne bildene.

Debatter her: Svigerfamilien legger ut bilder av vår sønn på facebook

Ikke publiser uten samtykke

Ved å legge ut bilder uten samtykke, bryter man Åndsverksloven § 45c. Det er ikke lov å publisere bilder av andre uten samtykke.

Christian Meyer forteller at ca. 5 prosent av henvendelsene Slettmeg.no fikk sist måned dreiet seg om uønskede bilder av barn på nett, men han opplever også at foreldre skriver negative ting om barna sine på sosiale medier.

- Jeg vet det er et hyppig problem, men tekst er subjektivt, og det er ikke alltid like lett å finne ut hvilken lov som eventuelt er brutt. Men det er noe alvorlig galt når folk skriver negativt om barna sine på Facebook.

Barneombudets råd

Still følgende spørsmål før du publiserer bildene - enten det er privat, i barnehagen eller på skolen:

 • Hva skal bildet fortelle?
 • Hva er hensikten med det?
 • Forteller bildet noe vi ønsker andre skal vite eller andre trenger å vite?
 • Er dette et hyggelig bilde som vedkommende vil like å se om 10 år?
 • Ville jeg ha lagt ut bilde av en voksen i samme situasjon?
 • Ville jeg ha publisert bildet dersom om det var mitt eget barn som var avbildet?
 • Er dette en god presentasjon av skolen/barnehagen - fremstår vi slik vi ønsker?

Kilde: Datatilsynet

- Jeg synes veldig lite om at folk skriver negative ting om barna. Vi skal holde oss for gode til å sjikanere egne barn på nett. Har du en "normal" Facebook-profil uten spesielle personverninnstillinger og skriver "sønnen min var en drittsekk i morges", er dette søkbart for 900 millioner brukere der ute. Tenk på hvor mange venner du har som vil få dette rett opp på nyhetsoversikten sin. Det blir som å skrive det i en regionalavis, sier Christian Meyer.

Debatter her: Å legge ut bilder av barn på nett

Ser ikke rekkevidden

Han tror ikke folk ser rekkevidden av det de skriver, at folk tror det er som å chatte med sin beste venninne, at det er en videreutvikling av mms.

- Husk at barn kan ikke beskytte seg mot det som blir skrevet. Tenk etter hvordan det vil føles for barnet ditt å lese dine utsagn om 15 år.

Christian Meyer mener varskolampene bør ringe når barnet ikke engang rekker å komme ut av magen før det er på nett med ultralydbilder.

- Når folk går så langt som å føde på nett, mener jeg det er et sykdomstegn. Det er helt vilt at folk velger å streame fødsel og bryllup på nett. Det er et av flere varsko om hvor vi er på vei: i praksis er alle barn som kommer til verden rettløse.

Datatilsynet har laget en veileder for å gi noen innspill til håndteringen av bilder av barn på nett.

Tenk 20 år frem i tid

TA HENSYN: Det største hensynet må tas på vegne av barna, sier psykolog Guro Øiestad. Hun er skeptisk til å blottelegge barn på nett.
TA HENSYN: Det største hensynet må tas på vegne av barna, sier psykolog Guro Øiestad. Hun er skeptisk til å blottelegge barn på nett. Foto: Foto: Colourbox

Han råder deg til å tenke etter før du legger ut bilder av barnet ditt. Det skal være godt å se igjen bildene om 20 år, en sjekk kan være om du ville vist frem bildet i ditt barns konfirmasjon. Hvis nei, bør du ikke legge det ut.

Råd til foreldre

Overfor deg selv:

 • Still spørsmål om hvorfor du ønsker bildene publisert på nett.
 • Når du selv legger ut bilder av barna dine, føl deg trygg på at bildene viser barna respekt og fremstiller dem på en måte som kan gjøre dem stolte og glade også når de vokser til.

Kilde: Datatilsynet

- Det samme gjelder tekst. Vil barnet ditt like å lese det om 20 år? Er du usikker - la vær!

Christian Meyer mener også besteforeldre og annen familie bør skygge banen når det gjelder nettpublisering av bilder. Det er bare de med foreldrerett som har lov - og da bare hvis det er et hyggelig bilde.

- Ikke legg ut bilder av barnebarna uten samtykke. Det kan være vanskelig å be din tidligere svigermor om å ta vekk et bilde, og mange oppsøker oss fordi bestemor nekter å fjerne bildet.

På grensen til kriminelt

- Dette er på grensen til kriminelt. Det er langt over alle personvern-normer. Man ville aldri blottstille venner eller kollegaer på denne måten, så å gjøre det med barn som ikke kan forsvare seg, er rett og slett sjikanøst. Negative kommentarer om barn har ikke noe i offentligheten å gjøre, sier Guro Øiestad, psykolog og forfatter av "Selvfølelsen hos barn og unge".

Hun synes nettbruken går altfor langt, og oppfordrer heller til å være sammen med barna, enn å skrive om den på nett.

Råd til foreldre

Overfor skoler og barnehager:

 • Still spørsmål om hvorfor bildene skal legges på nettet.
 • Still krav om hva slags type bilder som tas - unngå portretter og nærbilder der ungene lett kan identifiseres.
 • Still krav om at bildene legges ut i lite format slik at de ikke kan brukes videre.
 • Vær helt sikker på at skolen og barnehagen legger ut identifiserende bilder på et passordbeskyttet område

Kilde: Datatilsynet

- Dette er en ekshibisjonisme som ikke er bra. Det er et grovt overtramp i forhold til barnas personvern. Å blottstille barnet på denne måten er ikke ok.

Mangler bevissthet

Psykologen mener det virker som folk mangler bevissthet. Å vise bilder eller skrive om barn krever etisk vurdering. Er det bra for barnet, vil han eller hun like å lese det selv om noen år?

- Må kunne tåle å se det man legger ut i fremtiden, og huske på at dette vil påvirke barna i mange år fremover.

Guro Øiestad poengterer at hyggelig bilder av bursdagsbarn og sommerminner selvfølgelig er helt ok.

I beste mening - Et veiledningshefte om bilder av barn på nett

Datatilsynet har laget en veileder for å gi noen innspill til håndteringen av bilder av barn på nett. Et spørsmål er hva som faktisk er lov eller ikke, men fordi om det er lov - er det nødvendigvis lurt? Vi har vel alle tatt bilder av barna våre fulle av sjokoladekake rundt munnen i et bursdagsselskap. Eller gråtende den første dagen i barnehagen. Vi tar bildene fordi vi synes de er så utrolig herlige, vi er så stolte og glade. Og vi vil så gjerne dele det med flere. Teknologien gir uante muligheter og gleder. Men den fører også til at man som forelder, eller ansatt i skole og barnehage, må ta andre hensyn enn tidligere. Vi må stille flere spørsmål for å beskytte barna våre, og ta flere forholdsregler for å være sikre på at ikke uvedkommende får tak i bildene. Vi må også føle oss trygge på at det vi som voksne gjør med bildene av barna i dag, ikke vil kunne stille dem i forlegenhet og skape vonde følelser når barna vokser til og blir ungdommer og siden voksne. For bildene og filmsnuttene som legges ut på nettet i dag, vil kunne møte oss alle i fremtiden.

Kilde: Datatilsynet

- Det blir jo på samme måte som i avisen. Men mye er ugreit. Barna er prisgitt oss. Og det største hensynet må tas på vegne av barna, sier psykologen.

Følg oss på Facebook - trykk på liker!

På jakt etter brukt barneutstyr? Sjekk Foreldre & Barn-Torget.

Les mer:

La treåringen surfe på nettet

Foreldre vet mer om barns nettbruk

Trygge nettsider for barn

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning