Vold i familien

Tilbake til livet

– Jeg følte meg dønn ensom, forteller Mette om tida med en voldelig samboer.

ALENE, MEN IKKE ENSOM: Før var Mette supersosial. Nå er hun mye alene. Hun trenger ro og følelsen av frihet.
ALENE, MEN IKKE ENSOM: Før var Mette supersosial. Nå er hun mye alene. Hun trenger ro og følelsen av frihet. Foto: Gry Traaen
Publisert Oppdatert

Hvordan endte hun her? I bare undertøy en isende vinternatt? Forsiktig rygger hun bilen ut av oppkjørselen og nedover sletta.

En gang var hun en sterk kvinne med bein i nesa, en kjapp replikk og latteren på lur. Nå sitter hun i førersetet og hakker tenner etter å ha listet seg ut døra med noen småsaker i hånda. Livredd, men bestemt.

Mette har planlagt flukten i fire måneder. Latt Knut få viljen sin i ett og alt. Hun er forbauset over at han ikke har skjønt tegninga, og at hun selv evner å være så slu.

Knuste to stoler

Vi møtes i den lille bygda hvor hun bor. Navnene er fiktive. Hun vil være anonym for å skåne sønnene sine. De siste årene har vært beintøffe også for dem. I tillegg er hun livredd ekssamboeren.

Knut er dømt til en lengre fengselsstraff på grunn av volden han utførte mot henne. Enn så lenge er han en fri mann på grunn av soningskøen. Hun raser over urettferdigheten. Hun lever som i et fengsel, i frykt for hva han er i stand til. Mette frykter fortsatt for livet, selv om hun ikke bor sammen med Knut lenger.

De møttes like etter 40-årsdagen hennes. Sønnene hadde flyttet hjemmefra. Skilsmissen noen år før hadde vært tøff, men livet var i vater igjen.

Han som kom inn på puben den dagen hadde hun da sett før? Jo da, det var Knut, som hun kjente som tenåring. Den gang var det mye bråk med ham, men nå var han jo sikkert ferdig med sånt. Kompisen han var på besøk hos skulle få damebesøk, så Knut fikk låne Mettes sofa. Han ble boende.

Det gikk tre uker før hun oppdaget sinnet hans. Ustabiliteten. Den ekstreme sjalusien. Første gang han klikka, knuste han to stoler til pinneved. Mette ble forbanna - hvilken rett hadde han til å ødelegge hennes ting? Knut roet seg fort, og Mette avfeide det som et engangstilfelle.

Les mer: Tegnene du ikke visste om

Etter den hendelsen tillot jeg kanskje ubevisst at han manipulerte meg fordi han skremte meg så? undrer Mette høyt.

Vold i nære relasjoner:

  • Hver fjerde kvinne vil oppleve vold i nære relasjoner i løpet av livet. En av ti vil oppleve grov vold.
  • Det er ingen fellestrekk ved menn som slår. De kommer fra alle samfunnslag og utdanningsnivåer.
  • Mer enn 25 prosent av kvinner og 20 prosent av menn i parforhold har opplevd at partner har truet med vold eller vært voldelig.
  • En relativt høy andel av dem som utsettes for vold i nære relasjoner eller utøver slik vold, sliter i tillegg med andre problemer som lav inntekt, begrenset sosial nettverk, rus-
  • problematikk og andre påkjennelser.

Kilder: Forskningsrådet, Forskning.no, forsker Wenche Jonassen ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress, Barne-, likestillings- og integreringsdepartementet.

Ble banket opp ukentlig

I halvannet år banket han henne nær sagt ukentlig.

- Spesialiteten hans var å hoppe på meg med knærne først, eller han brukte albuen, du vet sånn som de gjør på film, sier Mette og demonstrerer.

- Takk Gud for at jeg har sterke magemuskler. Jeg vet ikke hvordan det går an, men jeg ble vant til å få bank. Når det første slaget har truffet, er resten faktisk ikke så vondt.

Truet vennepar

Som oftest ante hun ikke hvorfor han slo. Kunne det være måten hun sa noe på, at hun ikke svarte fort nok på et spørsmål eller svarte feil? Reaksjonen var uansett fryktelig og voldsom.

Knut foretrakk å banke henne uten vitner og krevde at hun skjulte seg for omverdenen til blåmerker og kutt forsvant. En gang var et vennepar vitne til at han slo henne i ansiktet så blodet sprutet. Paret ble truet til å ikke anmelde hendelsen.

Samboeren isolerte henne. Han begrenset hvor ofte hun så familie og venner, overtok Facebook-kontoen og mobilen hennes. Han slapp henne ikke ut av syne og insisterte også på åpen baderomsdør. Det var i dusjen han sto over henne med et brekkjern. På soverommet holdt han en glassplint mot halsen hennes og truet med å drepe henne. I senga tok han tak i håret hennes og smalt hodet hennes mot murveggen.

Etterpå måtte hun trøste ham når han gråt sine bitre tårer over at han kunne være så fæl. Nok en gang lovet han at det aldri skulle skje igjen.

Ikke bare et helvete

Når Knut var snill var han, ifølge Mette, verdens snilleste. Han kunne sitte og stryke henne varsomt når hun satt i armkroken hans. Aldri har hun blitt rost som av ham. Ingen har forsvart henne som ham. På en underlig måte følte hun seg trygg

VANSKELIG Å FORKLARE: - Jeg forstår godt at folk lurer på hvorfor jeg ikke dro første gang han slo. I ettertid skjønner jeg det ikke helt selv. Men det var som om han overtok hjernen min.
VANSKELIG Å FORKLARE: - Jeg forstår godt at folk lurer på hvorfor jeg ikke dro første gang han slo. I ettertid skjønner jeg det ikke helt selv. Men det var som om han overtok hjernen min. Foto: Gry Traaen

Styr unna menn som:

  • Er dårlig til å se andres perspektiv.
  • Ikke respekterer deg for den du er.
  • Tidlig uttrykker sjalusi.
  • Ikke gir deg rommet du trenger for å være deg.

- Han kunne se på meg med samme kjærlighet som babyer ser på deg, et blikk fylt av ren kjærlighet, uten filter. Og selv i dag kan jeg se at han er litt kjekk. Den dritten! utbryter hun med stramme kjever.

Det var som om han overtok hjernen hennes. Det føltes som om hun mistet evnen til å tenke selv. Han bestemte alt. Gjorde alt.

Hun forlot ham første gang etter halvannen måned.

- Men dumme meg sendte ham en e-post fra krisesenteret for å forklare hvorfor jeg hadde dratt.

Skuffet ungene

Knut overtalte henne til å komme hjem. Han elsket bare henne. De skulle få det så fint. Overtalelsesevnene hans var uten like. Like etter forlovet de seg.

- Jeg tror aldri jeg har skuffet ungene mine så mye som da.

Volden fortsatte. Slekt og venner visste at hun ikke hadde det bra, uansett hvor mye hun hevdet det motsatte.

- Jeg var ikke klar til å forlate ham. Jeg ville jo vekk, men klarte ikke ta steget og følte at ingen kunne hjelpe meg. Jeg følte meg dønn ensom.

Da hun forlot ham for andre gang, lovet hun den ene sønnen dyrt og hellig at hun ikke skulle dra tilbake til Knut. Innerst inne visste Mette at hun løy til sin egen, elskede sønn. Hun gråter når hun forteller akkuratt det.

- Den dagen han blir satt inn, når jeg vet jeg er trygg, da skal jeg feire med tårer og vin.

Les mer: Barna rammes av vold mot mor

Vendepunktet

Hvorfor blir kvinner hos menn som slår? Er det ikke bare å dra?

- Jeg måtte bli klar inni meg og føle meg sterk nok, forklarer Mette.

Hun vet det høres underlig ut. At det er vanskelig for andre å forstå. Før alt dette uttalte Mette selv høyt og tydelig at hun ville dratt ved første slag.

- Jeg skjønner det ikke helt selv, men jeg var overbevist om at jeg ikke kom til å klare meg alene. Jeg var redd for at det skulle bli verre hvis jeg dro, at han rett og slett kom til å drepe meg.

- Det å måtte tenke selv i stedet for at han bestemmer alt, blir så skremmende at det føles uoverkommelig.

Frykten for å miste kontakt med sønnene ble avgjørende.

«Nå gjør du det du kan for å komme deg vekk, Mette. Du kan ikke leve slik», tenkte hun da hun tok avgjørelsen. En ro bredte seg i henne. Hun visste at denne gangen kom hun til å forlate ham for godt.

Selvtilliten vokste for hver dag som gikk. Knut trodde han kontrollerte henne, mens hun visste at den tid var forbi. Den vinternatta da hun løp ut i bare undertøyet, var det slutt. Venner og familie beskyttet henne i lang tid.

Hun ba dem sørge for at hun ikke svarte på meldinger eller telefoner fra Knut, og forklarte at de måtte holde henne unna pc-en.

- Jeg stolte ikke på meg selv og visste at det kunne heller ikke de gjøre. Å la andre nok en gang ta over styringen av livet mitt, var tøft.

Tre dager i frihet var en seier. Hun feiret den første måneden uten ham med et halvt glass rødvin.

- Da ett år hadde gått, visste jeg at jeg hadde klart det.

Møtt med kjærlighet

For sønnenes skyld anmeldte hun Knut. For å bevise at de kunne være 100 prosent sikre på at hun ikke kom til å dra tilbake til ham. Venneparet som hadde sett henne bli banket opp, var blant vitnene under rettssaken. Knut fikk sin tredje dom for vold mot kvinner og ble dømt til flere års fengsel.

Knuts neste kjæreste anmeldte ham også for vold. Mette gråt da hun oppdaget at han hadde møtt en ny. I dag har de to kvinnene jevnlig kontakt.

- Kan hvem som helst ende i et voldelig forhold?

- Ja! Det kan skje alle. Jeg hadde aldri trodd at jeg var typen til å få bank. Jeg? som var så sterk? Jeg tenkte jeg ville se tegnene på lang avstand. Ikke før han banket meg for første gang visste jeg hvordan Knut var.

Mette trodde at hun måtte klare seg alene etter bruddet. Slik ble det ikke.

- Jeg er blitt møtt med så mye kjærlighet og fått hjelp til alt. Vi er ikke alene, vi har så mange rundt oss. Jeg sier vi, for vi er mange som opplever dette. Vi tror folk har gitt oss opp, men det har de ikke gjort. De var der så sterkt da jeg kom tilbake til livet.

Les mer:

Forbudt å klapse barn

Blir barnet mishandlet?

Derfor bør du kjefte mindre

Drept av mor og far

En av fem straffer barna fysisk

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning