HVA GJØR MAN: Hva bør man gjøre dersom man mistenker at et barn blir mishandlet?=

HVA GJØR MAN: Hva bør man gjøre dersom man mistenker at et barn blir mishandlet? © Foto: Crestock

Har du oppdaget blåmerker eller andre mistenkelige skader på noen av barna i nabolaget?

Kanskje har et barn fortalt deg noe som gjør deg bekymret?

1,7 millioner nordmenn har sett, hørt eller hatt sterk mistanke om at et barn utsettes for vold, melder Redd Barna på sine nettsider.

I en undersøkelse de har gjort, viser det seg at mer enn halvparten av vitnene sier at de melder fra ved mistanker.

Én av tre voksne nordmenn sier de av ulike grunner ikke har ønsket å melde fra når de har hørt eller sett vold mot barn.

Les Redd Barnas undersøkelse om vold og overgrep mot barn her

Vennligst forstyrr

Redd Barn er i disse dager ute med kampanjen «Vennligst forstyrr», som skal forebygge vold mot barn i hjemmet.

Målet er at flere skal melde fra dersom de har grunn til å tro at et barn blir mishandlet. Kampanjen består blant annet av reklameoppslag på busser og trikker, samt en reklamefilm som vises på fjernsyn.

Barn gir ofte signaler på at noe er galt. Det kan gråte, være urolig eller ukonsentrert. Da er det viktig å spørre hva det er...

Ta kontakt med barnevernet

Kommunikasjonsrådgiver i barnevernet, Gudrun Lægreid, forteller at dersom man har mistanke om at noe er galt, skal det gis beskjed til det kommunale barnevernet.

- Alle kommuner har en barnevernstjeneste, og til dem skal man melde i fra, selv om det «bare» er snakk om en magefølelse, sier Lægreid.

Det skal være nok å komme med en bekymringsmelding, så tar fagfolk i barnevernet seg av saken. Lægreid legger til at privatpersoner aldri skal begynne å undersøke saken selv, før de melder fra.

Barn og mishandling

FYSISK OG PSYKISK MISHANDLING: Dersom man mistenker at et barn ikke har det bra og er bekymret for barnet, bør man følge magefølelsen og melde i fra til barnevernet. © Foto: Crestock

Barn og mishandling

IKKE BRA: Dersom en barn ikke vil hjem til foreldrene og sier at det ikke føler seg bra, bør du spørre det hva det mener og hva som er galt. © Foto: Crestock

Tegn på mishandling kan være:

- Tilbakegang i utviklingen

- Barnet ønsker ikke å gå hjem

- Forteller at det ikke har det bra

- Gråter, er urolig og ukonsentrert

- Andre signaler på at noe er galt

- Overlat denne jobben til de som kan det. Det er vår sterke anbefaling til de som mistenker noe. Du kan også melde i fra anonymt, og begrunnelsen kan være så tynn du bare vil. Fagfolkene har rutiner som de følger, sier kommunikasjonsrådgiveren.

Les også: Bekymret for et barn?

Dette bør du se etter

Seniorrådgiver i Barnehuset Bergen, Marion Ophaug, har jobbet mange år i barnevernet. Hun forteller at fysiske tegn er viktig, men at det som barnet sier er det aller viktigste.

- Foruten synlige merker etter mishandling, skal du setter tegn på at barnet forandrer seg. For eksempel om gutten eller jenta går tilbake i utvikling, sier at han eller hun ikke vil hjem eller forteller at han eller hun ikke har det bra, sier Ophaug.

- Hva er det aller viktigste å se etter?

- Det viktigste er å lytte til barnet når det forteller noe. Da må man spørre hva det er, hva det mente med det. Si gjerne «jeg har tenkt på det du sa, fortell meg mer om det». Barn sender ofte ut signaler på at noe er galt. De kan gråte, være urolige eller ukonsentrerte - da er det viktig å spørre hva som er galt, sier seniorrrådgiveren.

Spør barnet!

- Når bør man si ifra til barnevernet?

- Du bør si ifra når du er veldig urolig for et barn. Du kan ta feil, men privatpersoner kan også melde i fra anonymt. Hvis man ikke har noe mer å melde enn en ubestemmelig magefølelse, spørs det hva barnevernet gjør med saken. Vær i stedet oppmerksom på barnet og spør det, sier Ophaug, som understreker at dette er et viktig budskap.

- Det er viktig at folk bryr seg. Du skal ikke være redd for å blande deg inn i et liv, sier hun.

Les også:

Derfor blir du så sint på barna

Forbudt å klapse barn

Tilbake til Klikk Foreldre

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!