Symptomer på hånd-, fot- og munnsykdom

Symptomene er blemmer på hender, føtter og i munnen

Kan gjøre det ubehagelig å gå og å spise.

HUDEN FLASSER AV: Hånd-, fot- og munnsykdom gjør at huden flasser av. Dette skjer gjerne på slutten av sykdomsforløpet. Bildet til høyre er tatt noen dager etter bildet til venstre. Det kan ta lang tid før huden normaliseres.
HUDEN FLASSER AV: Hånd-, fot- og munnsykdom gjør at huden flasser av. Dette skjer gjerne på slutten av sykdomsforløpet. Bildet til høyre er tatt noen dager etter bildet til venstre. Det kan ta lang tid før huden normaliseres. Foto: FOTO: Marit Aaby Vebenstad
Publisert Oppdatert
SMÅ BLEMMER: Hånd-, fot- og munnsykdom har fått navnet sitt etter blemmene som kjennetegner sykdommen.
SMÅ BLEMMER: Hånd-, fot- og munnsykdom har fått navnet sitt etter blemmene som kjennetegner sykdommen. Foto: FOTO: Marit Aaby Vebenstad

Symptomer på hånd-, fot- og munnsykdom:

Kilde: Helseleksikonet.no

Hånd-, fot- og munnsykdom skyldes vanligvis et såkalt coxsackie-virus. Sykdommen forekommer som oftest hos barn i barnehagealder og vanligvis rammer den barn under 10 år. Det finnes ikke vaksine mot sykdommen.

Sykdommen er veldig smittsom og er mest utbredt på sommeren og høsten.

Hånd-, fot- og munnsykdom har fått navnet sitt etter blemmene som kjennetegner sykdommen.

Små sår i huden

Tidlige symptomer er feber, sår hals, dårlig appetitt og generell sykdomsfølelse. En til to dager senere oppstår det små blemmer og sår i munnen og på tunga. Etter hvert oppstår det et utslett på hendene og ofte også på føttene. Utslettet er rødt og danner ømme, væskefylte blemmer. Blemmene har lett for å sprekke og gir da små sår i huden.

Det er heller ikke uvanlig å få diaré i forbindelse med hånd-, fot- og munnsykdom.

- Sykdommen gjør at barnet får feber og føler seg redusert. Vanligvis kommer små blemmer i munnen, så større blemmer på og i hender og føtter. Blemmene kan også dukke opp andre steder på kroppen, og voksne og eldre barn kan også få sykdommen selv om det er sjeldent, forteller Cecilie Revhaug, overlege ved Barneklinikken ved Oslo Universitetssykehus. Hun jobber også som spesialist i barnesykdommer ved KAL Klinikken.

Blemmene kan gjøre det ubehagelig å gå og å spise.

Kan miste negler

Det er ikke uvanlig at huden i håndflaten og under føttene flasser av. 

- Sykdommen kan også føre til at neglene på hender og føtter ramler av. Det vil være forbigående, og kommer etter, eller mot slutten av sykdommen, forklarer Revhaug.

Det kan ta tid før huden normaliseres.

-  Det kan variere veldig hvor lang tid det tar før huden normaliseres. En veldig sjelden gang kan også neglene falle av. Men dette er unntakstilfellet. Hvis det skulle skje er det viktig å bruke god beskyttelse med plaster, forteller Teresa Løvold Berents, hudlege ved avdeling for revmatologi, hud-, og infeksjonssykdommer ved Rikshospitalet i Oslo.

Artikkelen fortsetter under bildet.

HÅND-, FOT- OG MUNNSYKDOM: Rundt munnen får den rammede rødt utslett og ømme, væskefylte blemmer. Blemmene har lett for å sprekke og gir da små sår i huden. I munnen og på tunga dukker det opp små blemmer og sår som gjør det vanskelig å spise.
HÅND-, FOT- OG MUNNSYKDOM: Rundt munnen får den rammede rødt utslett og ømme, væskefylte blemmer. Blemmene har lett for å sprekke og gir da små sår i huden. I munnen og på tunga dukker det opp små blemmer og sår som gjør det vanskelig å spise. Foto: FOTO: Marit Aaby Vebenstad

Sørg for nok væske

Selv om sykdommen går over av seg selv i løpet av en ukes tid, kan den være komplisert for små barn dersom de ikke spiser og drikker nok.

- Blemmer, samt sårhet og smerter i munnen gjør at barnet ikke får spist og drukket som vanlig. Det er ikke så farlig om ikke barnet spiser, men prøv å gi nok drikke, gjerne med sukker i.  Du kan for eksempel litt juice eller saft som gir væske og energi. Amming bør absolutt opprettholdes, anbefaler barnelegen.

Helseleksikonet.no anbefaler at man serverer mat som er lett å svelge, for eksempel yoghurt, iskrem eller moste matvarer.

Hånd-, fot- og munnsykdom er en ufarlig infeksjon, og prognosen er god. Har du eller barnet ditt hatt hånd-, fot- og munnsykdom vil dere være immune, og dermed ikke kunne få sykdommen igjen.

Vil du lese flere slike saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg oss på Facebook.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning