Hånd-, fot- og munnsykdom

Hand, foot and mouth disease

Sist oppdatert 09.07.2015

Hånd-, fot- og munnsykdom er en virusinfeksjon som vanligvis rammer barn under 10 år. Symptomene er karakteristiske med utslett på hender og føtter, blemmer og sår i munnen, og lette allmennsymptomer.

Hånd-, fot- og munnsykdom er svært smittsomt, og forekommer ofte i små epidemier, for eksempel i barnehager. Det tar mellom tre og åtte dager fra smitten skjer til det utvikles symptomer. Feber og nedsatt allmenntilstand er de første tegnene, før det etter hvert vil utvikle seg et utslett på hender og føtter og sår og blemmer i munnslimhinnen. Hånd-, fot- og munnsykdom er smittsom så lenge huden viser tegn til blemmer, men smittefaren er størst i begynnelsen av sykdomsforløpet. Det betyr at andre vanligvis er smittet før en selv får stilt diagnosen. Av denne grunn kan barn med hånd-, fot- og munnsykdom gå i barnehagen til tross for at de har utslett, gitt at allmenntilstanden er god nok. Barn bør holdes hjemme dersom de har feber.

Symptomer

De mest karakteristiske symptomene ved hånd-, fot- og munnsykdom er utslett på hender og føtter, og små blemmer og sår i munnen. Allmenntilstanden påvirkes også - med feber, sår hals og sykdomsfølelse.

Tidlige symptomer er feber, sår hals, dårlig appetitt og generell sykdomsfølelse. En til to dager senere oppstår det små blemmer og sår i munnen og på tunga. Etter hvert oppstår det et utslett på hendene (vanligvis på håndryggen), og ofte også på føttene. Utslettet er rødt og danner ømme, væskefylte blemmer. Blemmene har lett for å sprekke og gir da små sår i huden. Noen får også hudforandringer på rumpeballene. Det er heller ikke uvanlig å få diaré i forbindelse med hånd-, fot- og munnsykdom. 

Behandling og forebygging

Det finnes ingen behandling rettet mot årsaken til hånd-, fot og munnsykdom, men symptomene kan lindres.

Målet med behandlingen av hånd-, fot og munnsykdom er å redusere symptomene. Ved høy feber kan det gis smertestillende medikamenter som paracetamol eller ibuprofen. Det virker febernedsettende og kan lindre noe av ubehaget. Lunken eller kjølig drikke kan dempe smerter i munnhulen. Det er lurt å servere mat som er lett å svelge, for eksempel yoghurt, iskrem eller moste matvarer.

Undersøkelse og diagnostikk

Hånd-, fot- og munnsykdom er en klinisk diagnose. Det betyr at den stilles på bakgrunn av pasientens symptomer og tegn, uten krav om videre undersøkelser.

Legen stiller vanligvis diagnosen hånd-, fot- og munnsykdom ut fra pasientens symptomer og tegn. Det er ikke nødvendig med ekstra undersøkelser. Ved høy feber og/eller nedsatt allmenntilstand, kan det bli tatt en blodprøve fra fingeren eller armen. Det gjøres å utelukke andre infeksjoner som kanskje krever antibiotika. Ved behov kan hånd-, fot- og munnsykdom bekreftes ved å påvise virus i mikrobiologiske prøver tatt fra blemmene, men det gjøres sjelden.

Årsak

Hånd-, fot- og munnsykdom er en virusinfeksjon og skyldes vanligvis et såkalt coxsackie-virus.

Hånd-, fot- og munnsykdom skyldes et virus. Det finnes mange forskjellige coxackie-virus som kan forårsake hånd-, fot- og munnsykdom. I Norge er A16 det vanligste. I andre land (særlig i Asia) er også enterovirus 71 en hyppig årsak. Det viruset gir ofte en mer alvorlig infeksjon, med påvirkning av både sentralnervesystemet og fordøyelseskanalen. 

Prognose

Hånd-, fot- og munnsykdom er en ufarlig infeksjon, og prognosen er god. Barnet er som regel ikke noe særlig plaget, annet enn at det kan være vondt å spise og drikke.

Prognosen ved hånd-, fot- og munnsykdom er god. Feberen er vanligvis over etter to til fire dager, mens blemmene forsvinner etter en til to uker. Den største plagen er som regel at det gjør vondt å spise og drikke, og at man føler seg noe slapper enn til vanlig. Har man først gjennomgått hånd-, fot- og munnsykdom, er man immun mot viruset resten av livet.

Fakta om Hånd-, fot- og munnsykdom:

Hånd-, fot- og munnsykdom er en virusinfeksjon som vanligvis rammer barn under 10 år. Symptomene er karakteristiske med utslett på hender og føtter, blemmer og sår i munnen, lett feber og nedsatt appetitt. Hånd-, fot- og munnsykdom er svært smittsom, og forekommer ofte i små epidemier, for eksempel i barnehager.

Sykdommen smitter så lenge huden viser tegn til blemmer. Smittefaren er imidlertid størst i begynnelsen av sykdomsforløpet. Det tar fra tre til åtte dager fra smitten skjer til det utvikles symptomer.

Skrevet av Allmennlege

Kjell Vaage

Skrevet av Medisinstudent med legelisens

Julie Hellem Aaby

Diskuter i Doktoronline forumet

Fakta om Infeksjonssykdommer hos barn:

Infeksjonssykdommer er sykdommer som forårsakes av infeksjoner med bakterier, virus, sopp eller parasitter. Virusinfeksjoner er det hyppigste hos barn. Blant annet er de tradisjonelle barnesykdommene stort sett forårsaket av virus. Det samme gjelder forkjølelser og en del mage- og tarminfeksjoner.

Infeksjoner er hyppig i barnealder fordi barn har mindre antistoffer. De ulike antistoffene dannes etter at man har blitt utsatt for forskjellige virus og bakterier. Et barn gjennomgår i snitt seks til sju infeksjoner per år de første to leveårene.

Direktør/ansvarlig redaktør: Elisabeth Lund-Andersen

Redaktør: Trude Susegg

Utgiver: Egmont Publishing AS

Personvern og cookies Adresse: Nydalsveien 12, 0441 Oslo Telefon sentralbord: 22 77 20 00 Kundeservice

Klikk.no arbeider etter Vær varsom-plakatens retningslinjer for god presseskikk