Etikette for gravide

- Ikke bli dum av graviditeten

Er du gravid er det ikke alt dine ikke-gravide venninner bryr seg om.

BILDER FRA ULTRALYD: Noen synes det er koselig å se på ultralydbildene dine. Men se an venninnen før du begynner å tegne og forklare femten bilder fra ultralyden.
BILDER FRA ULTRALYD: Noen synes det er koselig å se på ultralydbildene dine. Men se an venninnen før du begynner å tegne og forklare femten bilder fra ultralyden. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com
Publisert Oppdatert

Du er gravid og vil dele alt med venninnene dine.

«Kjenn på puppene mine. Er de ikke blitt store?», «Uff, jeg tror jeg har fått hemorroider. Vet du hvordan jeg får dem bort?» eller «Kjenn helt nederst på magen, kjenner du at jeg har fått mage? Har den ikke blitt litt hard?».

Da er det kanskje greit å huske på at ikke alt ved graviditeten alltid er interessant for venninnene dine som ikke har barn.

Ikke dum av å være gravid

Helle Vaagland er journalist og har blant skrevet boken «Heia Mamma» og vært programleder for radioprogrammet «Mammarazzi».

«Heia Mamma» er en bok om graviditet, fødsel og livet i småbarnsfamilien. Om å være kvalm i sjelen, om å ha en alien i magen og om å vrenge seg selv.

Hun mener du gjerne kan snakke høyt om å være gravid, men at du bør passe på så du ikke blir dum.

- Jeg er prinsipiell tilhenger av at gravide skal kunne få snakke så høyt og så lenge de vil om kvalme, forstoppelse, sure oppstøt og problemet med stygge gravideklær. Men man blir faktisk ikke dum av å være gravid, så mitt tips er å engasjere seg i resten av verden også. Gå på foredrag, les og diskuter Knausgård, og finn ut hvor du står i hijabdebatten. Selv om du er kvalm, sier Vaagland til klikk.no.

Vær smidig når du forteller det

Nettstedet Parenting.com laget nylig en etiketteguide for gravide. Artikkelen tok for seg ulike spørsmål om hvordan du skal opptre når du er gravid.

Hvordan deler du for eksempel de gode nyhetene med venninner som sliter med å få barn?

I denne situasjonen er det viktig å være delikat.

- Ring venninnen eller inviter henne på middag. Fortell henne de gode nyhetene og si at siden hun er en nær venninne ville du fortelle henne det først, sier forfatter av boken «Professional Impressions: Etiquette for Everyone, Every Day», Marjorie Brody ,til Parenting.com.

Glem detaljene

Og selv om du ikke trenger å beklage at du er gravid, er det viktig at du får fortalt det.

- Ikke la din barnløse venninne være den siste som får vite det. La henne heller få vite det litt før de andre, så år hun litt tid til å fordøye nyheten. I tillegg behøver du kanskje ikke ringe henne hver dag for å oppdatere henne på den minste detaljen i svangerskapet ditt, sier Brody.

Her er fem tips til hva du ikke bør gjøre når du er gravid:

* Ikke bli dum - det går an å være oppdatert på hva som skjer i verden selv om du er gravid.

* Ikke oppdater din venninne som ikke kan få barn daglig - men husk på å fortelle henne de gode nyhetene.

* Ikke snakk om deg selv og graviditeten hele tiden - husk at livet til dine venninner fortsetter som normalt.

* Ikke steng deg inne - du kan fortsatt ha et sosialt liv selv om du er gravid.

* Ikke fortell om alle plagene - dine nærmeste hører gjerne om detaljer i graviditeten, men du behøver ikke å dele alt med alle.

Les mer:

Kjøreregler for foreldre på Facebook

Slik forteller du at du er gravid

Jordmor advarer mot Doppler

Slik takler du den flørtete venninnen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning