høyt eller lavt blodtrykk gravid

Lavt blodtrykk i svangerskapet er helt vanlig

Men høyt blodtrykk kan føre til svangerskapsforgiftning.

BLODTRYKK :Blodtrykket synker ofte i starten av svangerskapet, og stiger mot slutten. Det kan oppstå komplikasjoner dersom det blir for høyt, og kan være første tegn på svangerskapforgiftning, preeklampsi.
BLODTRYKK :Blodtrykket synker ofte i starten av svangerskapet, og stiger mot slutten. Det kan oppstå komplikasjoner dersom det blir for høyt, og kan være første tegn på svangerskapforgiftning, preeklampsi.
Publisert Oppdatert

- Hos de fleste gravide går blodtrykket litt ned rundt uke 10-15, før det går opp igjen mot slutten av svangerskapet og stabiliserer seg igjen etter fødsel, forklarer overlege i Legemiddelverket, Sigurd Hortemo.

I perioden med lavt blodtrykk kan du merke svimmelhet når du reiser deg, men det er helt ufarlig.

Lavt blodtrykk gravid

Mange gravide kan slite med lavt blodtrykk i starten på svangerskapet av rent fysiologiske årsaker.

- Det kan være ubehagelig med lavt blodtrykk, men det gir sjelden alvorlige problemer, understreker fastlege og leder i Norsk forening for allmennmedisin, Petter Brelin.

Han forklarer at du bør sørge for å drikke nok, og at du ikke bør bli stående for lenge i varmt miljø, da kan du svime av.

- Legg deg nedpå når du kjenner ubehag eller svimmelhet, råder han.

Ikke like vanlig med høyt blodtrykk

Brelin forklarer at blodtrykket ofte synker i starten av svangerskapet, og stiger mot slutten. Det kan oppstå komplikasjoner dersom det blir for høyt, og forhøyet blodtrykk kan være første tegn på svangerskapforgiftning, preeklampsi.

- Noen har høyt blodtrykk gjennom hele livet, og de skal behandles dersom det blir for høyt. I svangerskapssammenheng kan for høyt blodtrykk føre til svangerskapsforgiftning, sier fastlegen.

For høyt blodtrykk i svangerskapet må behandles på sykehus.

Hortemo legger til at høyt blodtrykk i svangerskapet vanligvis oppstår etter uke 20.

- Har du hatt normalt blodtrykk som blir høyt etter uke 20, sier vi at det har med svangerskapet å gjøre. Rundt 5-10 prosent av gravide kvinner vil kunne oppleve dette.

Dersom en gravid kvinne får blodtrykk over 140/90 mmHg, betegnes det som høyt, og det er ikke så mye den gravide kan gjøre for å hindre dette.

- Den gravide skal følges tett, og det er viktig å sjekke om det oppstår eggehvite i urinen, siden det er et tegn på begynnende svangerskapsforgiftning, sier Hortemo.

Høyt blodtrykk er generelt knyttet til risiko for hjertesykdommer og hjerneslag. Er du en av dem som har hatt høyt blodtrykk før du ble gravid, vil legen sørge for at blodtrykket blir godt kontrollert under svangerskapet.

Utsatt for svangerskapsforgiftning

Svangerskapsforgiftning kjennetegnes av forhøyet blodtrykk og eggehvite i urinen.

- Forhøyet blodtrykk er et symptom på svangerskapsforgiftning, men det er ikke blodtrykket som er årsaken alene, sier Brelin.

Hortemo legger til at både blodtrykk og eggehvite i urinen blir sjekket på svangerskapskontroller. Dette er viktig for å fange opp dem som er i ferd med å utvikle svangerskapsforgiftning.

De fleste gravide kvinner som har forhøyet blodtrykk og samtidig har eggehvite i urinen, blir ofte diagnostisert med svangerskapsforgiftning.

- Ved mild svangerskapsforgiftning er det ofte bare behov for tettere kontroller, understreker overlegen.

Kan ende i svangerskapskramper

- Ved alvorlig svangerskapsforgiftning kan det være nødvendig å legge den gravide inn på sykehus, og legene må løpende vurdere om barnet skal forløses. Legene er påpasselige og følger også den gravides tilstand hele tiden, sier Hortemo, og legger til:

- Behandling med blodtrykkssenkende legemidler kan være aktuelt.

Det eneste som kan ta bort svangerskapsforgiftning er at svangerskapet avsluttes.

- Er blodtrykket over 160/10 mmHg og det er eggehvite i urinen, er det alvorlig forgiftning. Da opplever den gravide ofte plager som hodepine, kvalme og synsforstyrrelser.

I verste fall kan det ende i svangerskapskramper, som er en svært alvorlig tilstand. Heldigvis oppstår det sjelden, og i løpet av ett år ser man kun 1 tilfelle per 2000 svangerskap i Norge.

Stabiliserer seg etter fødsel

- Er du plaget med blodtrykksfall bør du ta det med ro, spise lite salt mat og eventuelt ta de medisinene som legen gir deg. I tillegg er det spesielt viktig å drikke nok, råder Brelin.

Ifølge Hortemo setter en graviditet i gang mange forandringer. Får du litt høyt blodtrykk etter uke 20, henger dette sammen med svangerskapet. De fleste som får høyt blodtrykk mot slutten av svangerskapet får normalt blodtrykk igjen etter fødselen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning