INFLUENSA I GRAVIDITETEN

Beskytt deg mot influensa i graviditeten

Gravide er mer utsatt for komplikasjoner.

INFLUENSA I GRAVIDITETEN: Folkehelseinstiuttet anbefaler gravide i andre og tredje trimester å ta vaksine mot influensa.
INFLUENSA I GRAVIDITETEN: Folkehelseinstiuttet anbefaler gravide i andre og tredje trimester å ta vaksine mot influensa.
Publisert Oppdatert

Hos de fleste som får influensa går det som regel bra, men er du gravid og får det, er du i risikogruppen for alvorlig sykdom og sykehusinnleggelse. Men selv for gravide kan det forebygges.

- Influensa i svangerskapet gir økt risiko for alvorlig sykdom enn ellers, og studier viser at det er flere gravide kvinner som blir innlagt enn ikke-gravide, sier farmasøyt og seniorrådgiver ved influensaavdelingen hos Folkehelseinstituttet, Kjersti Rydland.

Risiko for alvorlige sykdommer er imidlertid størst i andre og tredje trimester.

Gravid og influensavaksine

Gravide har en høyere risiko enn ikke-gravide for komplikasjoner under en influensasykdom, for eksempel lungebetennelse. Ifølge Folkehelseinstituttet blir de aller fleste gravide som får influensa helt friske, uten komplikasjoner og uten at fosteret blir skadet. Influensavaksinen anbefales i andre og tredje trimester, og vaksinen kan også beskytte barnet mot influensa den første tiden etter fødselen.

- Influensavaksinen er gitt i mange millioner doser, og til nå er det ikke funnet noe negativt ved å gi den til gravide, sammenlignet med ikke-gravide, understreker Rydland.

Farmasøyten forklarer at det anbefales å ta influensavaksinen i andre eller tredje trimester dersom du er gravid i disse stadiene under sesongen. Det er ikke sett noen økt risiko for alvorlig influensa i første trimester, derfor anbefales ikke vaksine i dette stadiet.

Dersom du har andre risikofaktorer som astma, diabetes eller hjertesykdom, bør du likevel beskytte deg mot influensa også i 1. trimester.

- Du er ikke mer utsatt for alvorlige bivirkninger som gravid, men kan selvsagt oppleve de vanlige, som hevelse, lokal smerte og føle deg litt pjusk i en dag eller to, beroliger Rydland.

Både fastlege og jordmor skal informere om risikoen og helst tilby influensavaksinen, men pass på litt selv, og spør dersom du av en grunn ikke får tilbud om vaksine, er Rydlands råd.

Uvisst hvorfor det er farlig

Lege og leder i norsk forening for allmennmedisin, Petter Brelin, forklarer at gravide kan bli veldig syke av influensa fordi immunsystemet er nedsatt under graviditeten.

- Gravide kan bli veldig syke av influensa, og i sjeldne tilfeller kan det bli så omfattende at det kan kalles farlig, informerer han.

Brelin er en av legene som noen ganger må legge inn syke gravide, og han forteller at de færreste med influensa blir lagt inn, selv om det skjer i noen tilfeller.

- Har du problemer med å stå, vanskelig for å puste eller gjøre dagligdagse ting, så vil du kunne bli innlagt, sier han.

Han understreker at innleggelse ikke handler om diagnosen du har, men alvorlighetsgraden. Det hender derfor at gravide med influensa må legges inn, selv om noen tenker på det som en ufarlig sykdom.Men årsaken til at influensa kan være krevende for gravide, er uvisst.

- Influensainfeksjon i seg selv er ikke det farligste, men det finnes ingen klar årsak til hvorfor influensa kan være uheldig for gravide, sier Rydland.

Høy feber

Opplever du som gravid å få veldig høy feber er ikke det nødvendigvis et problem, selv om det kan være et symptom på influensa.

- Høy feber i seg selv er ikke farlig, men det er et utrykk for hvor omfattende infeksjonen er, sier Brelin.

De fleste gravide kvinner med feber kan imidlertid behandles hjemmefra, og ta det med ro. Da er feber, alene, ikke farlig.

Når bør lege kontaktes?

Som gravid har du en annen fysiologi, lungevolumet blir presset etterhvert som magen vokser, og oksygenbehovet øker. Mye skjer fysisk, immunforsvaret endres og du vil derfor være mer utsatt for infeksjoner og sykdommer.

Brelin anbefaler å ta kontakt med lege dersom du føler deg ordentlig syk, og opplever alvorlige symptomer som svimmelhet, problemer med å reise deg, sliter med å utføre dagligdagse ting eller pusteproblemer.

- Det er også viktig å minne om at dersom du er i slutten av svangerskapet og ikke har kjent spark på en stund, bør du oppsøke lege.

Forebygg influensa

- Det aller viktigste og beste du kan gjøre, er å prøve å holde deg frisk, anbefaler Brelin, og legger til:

- Sørg for å ha skikkelig hygiene og smittevern, mange har en tendens til å glemme at det er det viktigste.

For du får aldri influensa dersom du ikke blir smittet. Derfor bør du vaske hendene og holde avstand til syke personer, særlig som gravid.

- Minst like viktig er det for dem som er syke å tenke på at de skal holde avstand til gravide, råder legen.

Er du syk bør du derfor passe på å bli hjemme fra jobb, og vaske deg godt før du tar kontakt med risikogruppene for influensa, som gravide kvinner.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning