Familie på seks

Norske Maria gikk gravid med trillinger:
- Folk snudde seg og hvisket og pekte

Maria og Anders fikk seg en skikkelig overraskelse da de så tre bankende hjerter på ultralyden.

Maria og Anders sammen med Iben, Filip og Agnes. Trillingene har også en storebror, Mikael (2)
Maria og Anders sammen med Iben, Filip og Agnes. Trillingene har også en storebror, Mikael (2) Foto: Guro Thobru
Publisert Oppdatert

I et rolig strøk av København ligger det en liten gjeng fargerike nybygg. Her har Maria Nordø Jørstad fra Oslo og hennes danske mann Anders Hjort Straarup bosatt seg.

De kunne bodd her med toåringen Mikael og en liten baby på to måneder. I stedet har de mistet tellingen på antall gulpekluter, vaskemaskinen går tre ganger i døgnet, et strikt skjema for mating, bæsjing, pumping, mating, mer pumping og amming må følges til punkt og prikke, og Maria og Anders – de går knapt utenfor leilighetens fire vegger.

I september 2018 kom det nemlig hele tre nye medlemmer inn i familien. Trillingene Iben, Filip og Agnes snudde livet fullstendig på hodet. Det er erklært unntakstilstand i flere måneder fremover.

Les også: Har barnet ditt riktig leggetid?

Vi er helt avhengige av å skrive ned hvem som har fått mat og hvor mye.
Maria
Unntakstilstand: Tre nye medlemmer i familien på én gang.
Unntakstilstand: Tre nye medlemmer i familien på én gang. Foto: Privat

En armé av bistand

I leiligheten akkurat denne formiddagen i november er det overraskende stille og rolig.

– På formiddagen er det ofte sånn. Men om ettermiddagen og kvelden, når Mikael kommer hjem, kan det være mer kaotisk. Og i ulvetimen, som vi kaller det, kan de være ganske urolige. Det kan være veldig slitsomt fordi vi selv også er slitne på det tidspunktet, sier Maria.

En armé av besteforeldre, stebesteforeldre og venner fra København og Norge strømmer til for å bistå. Hver ettermiddag og hver helg de nærmeste månedene er booket opp slik at ikke hjulene skjener ut av sin nye bane.

Hektisk skjema

Det er litt å holde styr på. Vitaminer og jern som skal gis, krem skal smøres på tre forskjellige panner, tre par bleier skal byttes x antall ganger per dag.

– Det er klassisk at én gråter og man spør seg hvorfor, har ikke hun nettopp fått mat? Og så ser vi på skjemaet at det har gått tre timer. Vi er helt avhengige av å skrive ned hvem som har fått mat når, hvor mye, hvor mange minutter fra brystet og så videre, sier Maria.

Heldigvis slipper de å lage middag. Siden trillingene ble født, har venner og familie forsynt dem med matbokser som det bare er å varme opp.

Les også: Kommentar: - Fritidsaktiviteter har blitt for dyre

Full kontroll: Hverdagen fungerer ikke uten et skjema for når det skal soves, spises, ammes og bæsjes.
Full kontroll: Hverdagen fungerer ikke uten et skjema for når det skal soves, spises, ammes og bæsjes. Foto: Guro Thobru

Sjokk og søvnmangel

Beskjeden om hvor mange som lå i magen kom som et sjokk på det norsk-danske paret.

– Det føltes veldig merkelig, sier Anders. – Jeg ble ganske paff. Men så gikk jeg inn i praktisk modus og tenkte på hva vi skulle gjøre med leiligheten og med bilen vi nettopp hadde kjøpt. Jeg kunne se hvordan utfordringene liksom tårnet seg opp.

Han synes stort sett at det går fint, selv om det er hardt.

– Vi sover maks fem timer per natt fordelt på to ganger; tre pluss to eller to pluss tre timer, med en time eller halvannen imellom hvor vi gir mat. De første nettene matet vi hver tredje time, så det blir deilig når de begynner å sove litt lenger.

Løpende bånd: På kjøkkenet står tørkeutstyr for de mange flaskene Maria og Anders må holde orden på. De har fått en rutine på oppvaskmaskin og steriliseringsutstyr nå.
Løpende bånd: På kjøkkenet står tørkeutstyr for de mange flaskene Maria og Anders må holde orden på. De har fått en rutine på oppvaskmaskin og steriliseringsutstyr nå. Foto: Guro Thobru

Sannsynligheten for å føde trillinger uten at det er blitt injisert noe som helst, er 1 til 9000.

Med en gang paret fikk vite om trillingene, startet de letingen etter andre som var i samme situasjon. Informasjonen om hvordan det nye livet kunne komme til å se ut, fant de blant annet på Instagram, og det var også her interesserte kunne følge med fra starten under kontoen @triplets_of_copenhagen.

Det er helt absurd og surrealistisk til tider. Hvordan havnet vi egentlig her liksom.
Anders

Vandrende attraksjon

Interessen for Marias voksende mage viste seg å være stor – så stor at den laget overskrifter over hele verden.

Det har skjedd at hun har følt seg som en vandrende attraksjon i det virkelige liv også.
– Når vi var ute og handlet og folk snudde seg og glante og hvisket og pekte, sier hun og ler.
– Jeg tror det var fordi man ikke kunne se at jeg var gravid bakfra. Når jeg snudde meg rundt var det liksom den magen som struttet ut!Magen annenhver uke: Maria har til tider følt seg som en vandrende attraksjon, og magen med trillingene har skapt overskrifter verden rundt.
Magen annenhver uke: Maria har til tider følt seg som en vandrende attraksjon, og magen med trillingene har skapt overskrifter verden rundt. Foto: Privat

Uken før fødselen tok det helt av på Instagram. Noen nettaviser hadde delt en video som viste den store magen, og mens paret pakket fødebagen, eksploderte det med følgere.

Magen veide på det tidspunktet 20 kilo og det var trangt om plassen der inne. En annen video viser veldig tydelig bevegelsene til de tre små.

– Det føltes ganske stappa med mye bevegelser og press overalt. Jeg måtte hvile ryggen veldig ofte og var mest i sittende eller liggende posisjon, sier Maria.

Les også: Skjermtid for de minste: Et kvarter er nok

Positivt overrasket

Alt i alt var hun likevel positivt overrasket over graviditeten.

Fire dager før fødsel: Det må være greit med litt sofatjeneste og Netflix-tid i innspurten.
Fire dager før fødsel: Det må være greit med litt sofatjeneste og Netflix-tid i innspurten. Foto: Privat

– Det er jo litt skummelt å gå gravid med trillinger, for det skjer med mange at de føder for tidlig. Vi krysset av for noen viktige milepæler hele veien, som uke 24 når de er levedyktige, og uke 32 hvor det som regel går bra etterpå. Våre kom etter 35 uker og 2 dager, og det er fantastisk, uten å være lagt inn. Jeg var hjemme helt til fødselen.

Trillingene kom til verden ved et planlagt keisersnitt, og i ni dager lå hele familien på nyfødtintensiven.

Etter hjemkomsten har det tatt litt tid, men hverdagen har nå falt inn i et bestemt mønster.

Sjeldne trillinger

  • Trillinger forekommer i 1 av ca. 9 850 fødsler mens tvillinger forekommer i 1 av 63 svangerskap. Litt under halvparten er eneggede.
  • Hyppigheten av eneggede tvillinger er lik i alle folkeslag, mens hyppigheten av toeggede tvillinger varierer fra folkeslag til folkeslag. Tendensen til å ha mer enn én eggløsning i hver syklus er antagelig arvelig. Hyppigheten av toeggede tvillinger øker også med morens alder.
  • Ved assistert befruktning ble det tidligere satt inn to befruktede egg i livmoren, og hyppigheten av tvillingsvangerskap økte. Før 2004 var omtrent halvparten av fødslene etter IVF flerfødsler. I senere år er praksis endret, det settes ofte tilbake bare ett egg, og andelen tvillingsvangerskap er betydelig redusert. I 2017 var 10 prosent av fødslene etter IVF flerfødsler.
    Kilde: Store Norske Leksikon

– Vi må alltid passe på at nok flasker og pumpeutstyr er sterilisert. Det må først inn i oppvaskmaskinen, så skal det inn i steriliseringsmaskinen, og så skal det ut. Det er hele tiden en eller annen maskin som går, klær som skal henges opp eller klær som skal brettes, sier Maria.

En gang iblant prøver de også å få dusjet og spist.

– Vi sitter typisk med en baby på den ene armen mens vi prøver å spise med den andre. Vi er alltid på vakt og spiser så fort vi kan, sier Anders med et smil.

– Hvis vi hører at en eller flere holder på å våkne mens vi skal spise, må vi bare kaste det i oss.

Armer og bein: Kjekt å ha to av hver når den ene skal mates og den andre vil vugges.
Armer og bein: Kjekt å ha to av hver når den ene skal mates og den andre vil vugges. Foto: Guro Thobru

Surrealistisk

Anders konstaterer at man ikke alltid kan gi trillingene den oppmerksomheten de vil ha, eller den foreldrene gjerne vil gi.

– Det er helt absurd og surrealistisk til tider. Hvordan havnet vi egentlig her liksom. Ofte må vi bare le, sier han.

– Man tar opp den ene som gråter, men så begynner en annen å gråte, så man må legge ned den første. Og så begynner den tredje, sier Maria.

– Noen ganger er det faktisk slik at hvis én begynner å skrike, så skriker alle. Andre ganger kan det ligge to på siden og skrike mens den i midten sover søtt, sier Anders.

De to har løpende dialog om hva som skal skje når med mating og bytting av bleier.

Mens Maria sitter med Iben på fanget, passerer klokken 11, og det er fire timer siden hun fikk mat sist. Da må hun ha mat snart, men da vil hun nok ikke spise igjen før klokken 13, når de må være ute av huset før vaskehjelpen kommer. Egentlig burde alle tre hatt mat rett før de går ut, slik at de slipper å ta med seg mat. Men samtidig er det dumt å mate dem for tett opp til dette, for de kan ende med å gulpe opp alt på ytterklærne. Det er en hel del å tenke på.

Små øyeblikk

Og oppi alt – hvordan er det å ha fire stykker å spre mammakjærligheten på, tro?

– Det er veldig koselig, sier Maria.

– Men man får ikke så mye tid med én, så man må passe på de små øyeblikkene. De øyeblikkene er helt herlige, da.

En kjærestetur skal vi få til. Ikke i morgen, men snart.
Anders

Når trillingene er litt mer robuste, håper Maria og Anders å kunne fortsette livet slik de liker det, med noen unntak.
– Vi har lyst til å fortsette å gjøre hyggelige ting, som å gå på utstillinger, festivaler, kafeer og restauranter. Vi skal prøve så godt vi kan å få det til. Men når det kommer til reiser, tror jeg vi må ta pause en stund, sier Maria.

– Ja, i alle fall til steder der vi ikke kan kjøre minibussen. Men en kjærestetur skal vi få til. Ikke i morgen, men snart. Vi har en natt på hotell til rådighet også, når farmor og to venninner kommer på overnattingsbesøk hit, sier Anders.

Bred last: Familien på seks får mye hjelp og støtte fra familien. Her har Maria besøk av moren og en av søstrene sine.
Bred last: Familien på seks får mye hjelp og støtte fra familien. Her har Maria besøk av moren og en av søstrene sine. Foto: Privat

Paret har vært inne på tanken om å skaffe seg en bygårdsleilighet på Torshov når de flytter til Oslo i 2022. Men det var før Iben, Filip og Agnes.
– Vi må ha hage og flere rom enn en Torshov-leilighet kan tilby, sier Maria.

Uansett håper de snart å kunne kjøpe seg et sommerhus innen en time fra København, hvor barna kan springe fritt.
– Det får bli vår ferie fremover. Ellers kan vi også bare lempe alle inn i minibussen og cruise oppover mot Oslo, sier Anders.

Det kan bli trangt, så Maria krysser fingrene for at de vil komme overens når de vokser opp.
– Da har de forhåpentligvis noen gode venner resten av livet.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning