Gravid og vekt

For tynn til å bli gravid

Det er ikke bare overvektige som sliter med å få barn. En amerikansk undersøkelse viser at det er enda vanskeligere hvis du er for tynn.

MÅ HA FETT: Eggløsning og menstruasjon streiker når du blir for mager.
MÅ HA FETT: Eggløsning og menstruasjon streiker når du blir for mager. Foto: Foto: Thinkstock
Publisert Oppdatert

Det er godt kjent at overvektige kan ha problemer med å bli gravide. Med en BMI over 34 er man nesten infertil. Løsningen er åpenbar, om ikke enkel for den det gjelder - å gå ned i vekt og kvitte seg med det overflødige kroppsfettet.

En undersøkelse utført ved Advanced Fertility Center i Chicago i USA i 2011, viser at det å være for tynn gjør det enda vanskeligere å bli gravid. Undersøkelsen omfattet 2500 IVF-forsøk (assistert befruktning) over en åtteårsperiode.

Mister mensen

- Kvinnekroppen trenger en viss fettmengde for å kunne menstruere. Før puberteten akkumulerer kroppen litt fett for at kroppen skal komme i syklus. Tynne kvinner, med en BMI på mellom 14 og 18, kan miste både menstruasjon og eggløsning, sier Arne Sunde, seksjonsleder på fertilitetsklinikken ved St. Olavs hospital i Trondheim.

Utøvere av utholdenshetsidrett trener ekstremt mye og har lite kroppsfett. Få av disse har menstruasjon.

- De kan også oppleve at de ikke får eggløsning - kroppen har parkert den delen, sier Sunde.

Verre for anorektikere

Heldigvis skal det lite til for å få i gang syklusen igjen. Å slutte med ekstremtreningen og gå opp i kroppsvekt gjør at de fleste av disse får både menstruasjon og eggløsning i balanse igjen. Disse kvinnene har som regel også et godt balansert kosthold.

- For anorektikere er det mer komplisert. Anoreksi har et sammensatt årsaksbilde med lite næring, dårlig næring eller feilernæring. I tillegg er disse kvinnene også i en annen psykisk tilstand, sier Sunde.

Forskerne tror altså at for lav kroppsvekt og for lite kroppsfett fører til lavere produksjon av østrogen, som kroppen trenger for å være fruktbar.

- Vi vet av lang erfaring med IVF-behandling av tynne kvinner at det er store problemer med å lykkes med en graviditet. Selv med hormonbehandling er ikke kroppen i det hjørnet.

Godt dokumentert

Fra gammelt av levde man med ulik ernæring. Var det hungersnød, var det ikke forsvarlig å bli gravid. I gode tider med nok næring, ble man fertil igjen, tror forskerne.

- Vi tror det er bakgrunnen. For kroppen jakter på formen, den skal kunne tåle graviditet, fødsel og amming, sier Sunde.

Et poeng til er at fosteret også er veldig følsomt for hva moren spiser. Blir det for lite eller feil næring, kan det være vanskelig å beholde fosteret.

- Det er godt dokumentert. Vi har ingen strålende erfaring med assistert befruktning av kvinner med for lav kroppsvekt.

- Er det egget som utvikler seg dårlig ved lav kroppsvekt eller fester det seg ikke i livmorveggen?

KROPPEN MÅ VÆRE KLAR: Kroppen skal tåle svangerskapet, fødselen og ammingen.
KROPPEN MÅ VÆRE KLAR: Kroppen skal tåle svangerskapet, fødselen og ammingen. Foto: Foto: Thinkstock

- Vi er ikke sikre på det. Det er mulig egget kan være bra, men miljøet egget skal utvikle seg i, skal også være godt. Hvis livmoren ikke er optimal, kan graviditet bli vanskelig å få til. Vi tror den lave kroppsvekten spiller inn på hele kjeden av befruktningsprosessen. Det er nesten rart at vi eksisterer, så følsomt som dette er, sier Sunde.

Spis først

Ved St. Olavs hospital jobber man med å få de undervektige kvinnene opp i vekt. Har du trent deg ned, er rådet å slutte med den ekstreme treningen og spise mer. For anorektikere er det ofte snakk om en annen type behandling, som også omfatter psykiatri.

- Noen er naturlig tynne, kanskje på grunn av dårlig opptak av næring, men kan være i grensen med BMI på 17-18. I gruppen under 18 avhenger fertiliteten også av hvordan kroppen er bygd, om det har medført hormonforstyrrelse.

Noen mener de spiser mye, men legger ikke på seg allikevel. Det kan være en forvrengning av sannheten, noen mener de har spist mye når de har fått i seg en brødskive og en kopp te.

Søk hjelp

- Vi behandler vanligvis ikke kvinner med BMI under 17, det har vist seg formålsløst. Vi anbefaler heller ikke at kvinnen blir gravid da av hensyn til barnet. Men har man kontroll på anoreksien er det håp, sier Sunde.

Amerikanske forskere undersøker også om østrogen påvirke appetitten og fordøyelsen. Sunde er usikker på om det stemmer, men ikke helt avvisende.

Ved St. Olavs hospital stimulerer de anorektiske kvinner til behandling. De trenger for eksempel psykiatrisk hjelp. Generelt er det et større antall kvinner som er for overvektige enn for undervektige til å bli gravide.

- Det er ikke så mange tilfeller, men et stort problem for dem det gjelder, og det er gjerne forbundet med tabu, sier Sunde.

Fra naturens medisinskap

Også ved Frøyaklinikken i Oslo behandler Annette Heggemsnes, homeopat og akupunktør, undervektige kvinner som ønsker å bli gravide.

- Vi jobber med å få disse kvinnene opp i vekt. De har som regel mangel på appetitt, så vi anbefaler en diett og gir urter, akupunktur og soneterapi for å hjelpe på matinntaket, sier Heggemsnes.

Hos Frøyaklinikken anbefaler de undervektige å spise mer av fete meieriprodukter, så sant de tåler melk, få i seg mer proteiner og karbohydrater i form av grønnsaker, linser og bønner.

Opp i vekt for å bli fruktbar?

- Bytt ut lette meieriprodukter med fete.

- Spis mye grønnsaker - det skal bugne.

- Spis mer proteiner som egg, kjøtt og fisk.

- Spis mer av alle typer sunt fett.

- Spis langsomme karbohydrater som bønner og linser.

- Nøtter inneholder proteiner og gode fettstoffer.

- Få i deg grønnsaker til frokost: Lag en smoothie hvor du også tilsetter brokkoli og blomkål.

- For bedring av hormonet choline som påvirker genene og gir færre misdannelser hos barnet: spis med blomkål og eggeplommer.

Bra for hormonbalansen:

- Bidronnninggele som bedrer eggkvaliteten og -produksjonen

- Nattlysolje

- Wild Yam- krem for å bedre progesteronnivået.

(Kilde: Annette Heggemsnes, Frøyaklinikken)

- Det finnes et lavkarbo-kosthold som viser seg å virke godt på fertiliteten. Vi anbefaler å spise mye grønnsaker også, og helmelk er bedre for fertiliteten enn skummet melk, sier Heggemsnes.

Hormonboost

Det handler om å stimulere eggløsningen og å forbedre miljøet i livmoren. Tilskudd av sink er gunstig for eggløsningen og dannelsen av progesteron, som er vesentlig for at egget skal feste seg. Hos anorektikere er sinknivået veldig lavt.

- Vi gir akupunktur for å stimulere appetitten. Soneterapi løsner på spenninger og gir bedre flyt i kroppen.

I tillegg behandler Frøyaklinikken undervektige kvinner med østrogen- og progesteronlignende homeopatiske medisiner.

- Slik støtter vi opp hormonbalansen, på samme måte som fertilitetsklinikkene gjør, sier Heggemsnes.

- Vi opplever ikke antall undervektige som et stort problem. Man kan være tynn uten å ha spiseproblemer. Men de som har spiseforstyrrelser opplever dette som stigmatiserende, sier Heggemsnes.

Les også:

Tilskuddene som skal gjøre deg fruktbar

Slik ser du om hun er gravid

Hårveksten avslører fruktbarheten

Slik holder du deg fruktbar

LAVKARBO: Mye riktig fett, proteiner og langsomme karbohydrater skal få vekten opp og hormonbalansen på rett kjøl.
LAVKARBO: Mye riktig fett, proteiner og langsomme karbohydrater skal få vekten opp og hormonbalansen på rett kjøl. Foto: Foto: Thinkstock

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning