Intimgrenser og graviditet

- Få deg din egen jævla gravidmage hvis du syns det er så gøy

Du bør tenke deg om før du kommer med velmente råd til gravide og småbarnsforeldre. Se hva de mener her.

Foto: Istock
Publisert Oppdatert
Jordmor Siri von Krogh.
Jordmor Siri von Krogh. Foto: HM Foto/Petter Berg

Gravide og småbarnsforeldre irriterer seg ofte over fremmedes råd om fødsler, babystell og oppdragelse.

- Barn og graviditet har på mange måter blitt allemannseie. Helt fra folk er åpne om at de prøver å bli gravid, kan de forvente seg mer eller mindre merkelige tips og råd. På et mystisk vis er det liksom blitt tillatt, mener jordmor Siri von Krogh.

- De fleste har sikkert en tanke om å hjelpe. Man tror jo alltid at det man selv gjør er best, og så skjønner man ikke alltid at man er påtrengende, tror jordmoren.

Heftige debatter

Debattene i forumene på nettsteder som Dinbaby.com og Barnimagen.com går varme om fremmede som blander seg. Det begynner med at folk berører eller kommenterer kvinners gravide mager, og fortsetter når barnet er født:

Fremmede kommer bort til småbarnsforeldre og deler sin mening, enten de synes babyen er for varm, for kald, sulten eller trøtt, eller at teppet foran vogna hindrer babyen i å få luft . Det er sikkert ment som gode råd, alt sammen, men mottakeren oppfatter det ikke alltid slik.

Hormonene styrer

"Greit med nære venninner og mamma, men alle andre kan holde fingra av fatet! I det minste spørre først, selv om jeg syns det er vanskelig å si nei. Magen min er MIN. Få deg din egen jævla gravidmage hvis du syns det er så gøy!" skriver "Bolle i ovnen" i forumet.

- Hvorfor er det blitt slik? Det er jo ikke greit å ta på fremmede som ikke er gravide, eller uoppfordret komme med råd til fremmede på gata?

- Når vi er gravide eller nettopp har født, er vi faktisk hormonelt påvirket til å verne mindre om oss selv enn ellers. Gravide er ofte mindre selvhøytidelige og slipper folk mer innpå seg. Vi er åpne på en annen måte, både for endring og for andre mennesker, vi har ofte bedre tid og kan virke mindre utilnærmelige enn ellers. Men når det er sagt, mangler folk helt klart intimgrenser overfor gravide.

Viser magen

Jordmor Siri mener at dagens gravide signaliserer en helt annen åpenhet enn de gjorde før i tiden, da gravide mager ble dekket til under store kjoler og forklær. Nå strutter vi, og viser fram magen med stolthet .

- På et vis kan det kanskje virke som at vi nonverbalt inviterer til at magen skal bli tema, både i måten vi kler oss på og med kroppsspråket vårt. I historiene gravide deler med meg, er det ofte eldre som er opptatt av magen deres. Det har kanskje sammenheng med at gravide mager får dem til å tenke tilbake på en tid som var fantastisk, og som de aldri får tilbake.

Sett grenser

- Hva skal vi godta av fremmedes innblanding?

- Hvis du føler at det blir plagsomt, må du kunne si ifra. Men vi tar vel ikke skade av å få råd? Jeg pleier å si til mine gravide at de kommer til å få enorme mengder råd og tilbakemeldinger, og at det gjelder å ta til seg det som virker relevant og lære å sende resten ut det andre øret, sier jordmor Siri.

- Grensen bør gå ved fysisk berøring, synes jeg. Og det gjelder både gravide og småbarn, som ikke bør utsettes for så mange fremmede bakterier. Og kommentarer om størrelsen på magen, og om den er "for stor" eller "for liten, synes jeg også folk bør styre unna, mener jordmoren.

Diskutér i forumet

Her er noen historier vi har hentet fra debatten "Fremmede som bryr seg " på Anonymforumet til din.baby.com . Del gjerne din historie i kommentarfeltet under, eller delta i diskusjonen på forumet her.

"Midt på vinteren, baby på 2 mnd, HYLSKRIK i Oslos gater. Jeg var desperat på jakt etter et sted hvor jeg kunne amme, og der kom det jaggu en fyr bort til meg for å informere om at babyen min var sulten og trengte melk. Jaha.."

"jeg satt og ammet langt inne i en kafeteria en gang.. helt alene,da en mann kom og fortalte meg at en amme bh var mye lurere når man skulle ut blant folk..:P"

"Jeg hadde med eldstemann på shopping, på H&M. Han er veldig glad i å kikke, og vi hadde avtalt på forhånd at han skulle få velge ut et sett med tøy som han skulle få. En bukse og en t-skorte. Men han gikk mellom reolene der med stjerner i øynene, stolt over det ansvaret han hadde fått, kom ei gammel dame bort til meg og sa; " Lar du virkelig gutten din velge ut tøyet sitt selv?!?!? Hvordan skal det gå med han framover da!!!" Ble virkelig helt satt ut... Hadde forstått om jeg hadde latt gutten sutre seg til noe, men han var jo bare kjempesnill... BLÆÆÆÆÆ!!! Sure gamle damer altså!"

"Da min eldste var liten, var han syk med feber og sambo var på jobb.Fikk resept hos lege og hadde mini i vogna en rask tur på apoteket for å hente penicillinen. Da var det en dame på apoteket som sa med brysk stemme at ungen så altfor varm ut. Ehh, ja man ser ofte litt varm ut med feber men medisinen må jeg hente, den kommer ikke på døra selv..."

"Husker veldig godt når vi fikk vår første og skulle kjøpe inn alt. Det var litt av en handletur ja! Vi kjøpte vogn, stellekommode, reiseseng, seng, leketepper, bleiebøtte osv osv på en gang, og for å gjøre det enkelt, så trilla vi leketeppet, bleiebøtta, og reisesenga oppi vogna og ut i bilen. Da kom det ei sur gammal dame som begynte å kjefte om hvor fæle vi var og at stakkar ungen kom til å bli klemt ihjel når vi holdt på på den måten der, og satte i gang med å rive ut fra vogna. Hun ble litt rar når hun så at vogna var tom og jeg var høygravid. Jeg ble ikke sur, men jeg begynte å le rett og slett fordi hun dreit seg skikkelig ut :-P"

"Jeg var på Lindex og handlet til babyen på en litt kald vinterdag. Da utbryter hun som står i kassen "du har vel ikke trillet hit"? Hun mente at det var alt for kaldt ute til at jeg kunne trille babyen i vogn den dagen. Det var -10 ute. Og nei jeg hadde kjørt til sentret. Uansett så har ikke hun noe med det og burde holde stilt og yte service til kundene sine. Blir så sjokkert over enkelte folk og hva de blander seg inn i."

"Jeg satt og ammet langt inne i en kafeteria en gang.. helt alene,da en mann kom og fortalte meg at en amme bh var mye lurere når man skulle ut blant folk."

"Slutter aldri å bli paff av at fremmede tar på og kommenterer magen min. JA, jeg er gravid og JA, jeg har diger mage - selv om det er lenge til termin. Sukk... Neste som tar på magen min lapper jeg til."

"Fikk kjeft av ei fremmed dame fordi jeg hadde hengt opp ett fleeceteppe over vogna til dattera vår. "Barnet får jo ikke puste der inne!" sa hun strengt og høyt og røska det av. Saken var jo bare at jenta vår gikk ved siden av vognen og så rart på denne rare damen. Teppet var litt vått, og hang til tørk..."

"Jeg har opplevd at menn har kommet bort til meg og sagt jeg måtte amme babyen min... Rare menn."

"Var og handlet på butikken i går og følgende samtale utspant seg da jeg skulle betale (det var masse folk i kø, og mange vitner til samtalen):

Kassadama (i 20-åra) titter ned i vogna: "Å, så søt! Hvor gammel er hun?"

Jeg: "2 uker".

K: "Å, ikke mer? Hun er stor for alderen da?

Jeg: "Ja, hun er stor."

K: "Ammer du henne?"

Jeg: "Eh.. Ja."

K: "Da har du mye melk da. Eller gir du tillegg også?"

Jeg: "Nei, jeg har så det holder foreløpig."

(Den unge fyren i køen bak kremter diskret, mens han ser på klokka. Jeg har nå betalt og flytter meg til enden av kassa og pakker varene. Regner med at samtalen er slutt).

K: Men er det virkelig bare to uker siden du fødte? Du har jo helt flat mage?"

J: "Nuvel. Ikke helt flat akkurat." 'ler*

K: "Det er nok all ammingen. Får du vondt i magen når du ammer?"

J: "Kanskje litt."

K: "Ja, det er livmora di som trekker seg sammen, skjønner du."

J: "Eh.. Ja, det er mulig det.. hehe"

(Nå har jeg pakket varene mine, og er klar til å gå)

J: "ha det bra"

K: "Ja, du også!"

I det jeg skal til å gå ut døra, roper hun etter meg:

"Forresten, husk å gjøre knipeøvelser! Da slipper du urinlekkasje!"

Kan ikke si jeg ble irritert, syntes bare dama var søt, knakk sammen i latter utenfor butikken, og han fyren bak meg kom ut like etterpå og lo godt han også...

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning