Barnehage

Derfor blir de syke i barnehagen

- Blir det for ille bør man vurdere en løsning med færre barn, sier barnlege Halvor Denstad.

SMITTEEKSPLOSJON: Ferske barnehagestartere bli ofte mye syke i begynnelsen.
SMITTEEKSPLOSJON: Ferske barnehagestartere bli ofte mye syke i begynnelsen. Foto: FOTO: Crestock
Sist oppdatert

Når 1-åringer begynner i barnehage blir høsten for mange synonym med snørr, feber og magetrøbbel.

- Hvorfor opplever mange foreldre at små barn blir syke når de begynner i barnehagen?

- Det første leveåret er barn delvis beskyttet av antistoffer fra mor gjennom graviditet og amming. Men i barnehagemiljøet er det mange barn samlet , og de er ofte tett på hverandre. Da øker risikoen for overføring av smittestoffer mellom barna, i form av virus og bakterier. Oftest har smittebærerne symptomer fra luftveiene, men ikke alltid, sier barnelege Halvor Denstad ved Aleris medisinske senter i Oslo.

Dette er det samme som skjer når barn som er hjemme blir smittet av søsken som går i barnehage, selv om de største ikke selv blir syke.

Naturlig prosess

- Kan man gjøre noen for å minske risikoen for at små barn blir syke?

- Dette er en naturlig prosess som , sammen med vaksinering, bygger opp barnas immunsystem. Jo færre barn som er samlet, dess mindre utsatt er de. Vi ser at smittefaren øker når mer enn 5-6 er tett sammen.God hygiene er selvsagt av betydning. Enkelte barn kan ha kroniske sykdommer som kan redusere deres motstandskraft. Men for ellers friske barn er det en helt naturlig og normal prosess å gå igjennom disse infeksjoneen i småbarnsalder. Det er få som ikke blir litt mer syke enn vanlig når de begynner i barnehagen, sier han.

De vanligste sykdommene er infeksjoner i luftveiene og i tarmene. Ofte får også de minste barna mageproblemer når de har en luftveisinfeksjon.

Ikke bra for alle

Selv om det er naturlig, kan det være frustrerende for både foreldre og barn når den ene infeksjonen blir avløst av den neste.

- Noen barn har en infeksjon kanskje en gang pr måned, særlig i mørketiden fra september til april. De kan vøre sykemed eller uten feber i 3-5 dager, så litt redusert like lenge. deretter kan de være frisek i 2-3 uker, før de eventuelt får en ny runde. Dette er slitsomt for alle. Men så lenge dette ikke er alvorlige infeksjoner, er det ikke farlig. For noen kan det kanskje være lurt å vurdere løsninger med færre barn. Hos en dagmamma med f.eks fem barn , er det naturlig nok mindre smitterisiko enn i en stor barnehage.

Denne saken ble første gang publisert 21/08 2008, og sist oppdatert 24/06 2017.

Les også