Kvalitetssex for graviditet:

Heftig sex øker sjansene for å bli gravid

Heftig og lidenskapelig sex øker sjansene for å bli gravid, mener forskere.

LIGG OPPÅ NOE: Sand har en tendens til å snike seg inn både her og der.
LIGG OPPÅ NOE: Sand har en tendens til å snike seg inn både her og der. Foto: Illustrasjonsfoto: Crestock
Publisert Oppdatert
ØKER GRAVIDITETSSJANSENE: Litt lidenskap er i følge forskere alt som skal til for å øke sjansene for å bli gravid.
ØKER GRAVIDITETSSJANSENE: Litt lidenskap er i følge forskere alt som skal til for å øke sjansene for å bli gravid. Foto: Foto: Crestock

Par som ønsker seg barn prøver gjerne ut mange ulike ting for å forsøke å bli gravide.

Sex på spesielle tidspunkter, i spesielle stillinger kombinert med å følge dietter som øker fruktbarheten, er bare noe av det par som prøver å lage barn tyr til.

Kvalitet i sexlivet

Nå skal forskere ha kommet frem til at sjansene for å få barn kan økes betraktelig på en ganske så enkel måte.

Lidenskapelig sex der både kvinne og mann blir tilfredstilt skal ifølge forskere øke sjansene for at kvinnen blir befruktet reelt, skriver svenske Aftonbladet.se.

- Par som forsøker å få barn sier gjerne at sex blir som et tidsfordriv, nesten mekanisk og rutinepreget. Det er feil måte å gå til verks på, sier Allan Pacey som er androlog ved Sheffield Universitet i Storbritannia til den britiske avisen Daily Mail.

Forskerens enkle råd til par som forsøker å få barn er å fokusere på at sexlivet skal være bra og at sengeleken skal være like lidenskapelig og spennende som i starten av forholdet.

Skeptisk til resultatene

Professor Tom Tanbo ved Nasjonalt kompetansesenter for kvinnehelse stiller seg skeptisk til Paceys uttalelser.

- Det kan hende at antall spermier som kommer ut fra bitestikkelen er flere under såkalt supersex, men at de skal være bedre har jeg personlig liten tro på, sier Tanbo til Klikk.no.

Han påpeker at det bare tar omtrent ett sekund eller to for spermiene å komme fra bitestikkelen og ut gjennom åpningen på penis under mannens orgasme.

- At spermiene på den tiden skulle bli bedre, tviler jeg på, sier professoren.

Lang prosess

Når mannen har hatt orgasme og sæden er deponert i bunnen av skjeden, vil spermiene som befinner seg der ikke være befruktningsdyktige, forteller Tom Tanbo.

De må gjennomgå en prosess som kalles kapasitering for å kunne befrukte et egg. Det gjør spermiene på vei gjennom livmoren og egglederne, og den prosessen tar sannsynligvis mange timer, kanskje opptil et døgn.

- Når det nærmer seg eggløsning, etablerer livmoren sammentrekninger som går fra livmorhalsen og opp i toppen av livmoren, forklarer professoren, og slår fast at hensikten med disse sannsynligvis er å frakte spermiene oppover mot egget.

- Selv om spermiene kan svømme, har de ikke en hastighet som gjør at de kan svømme 15-20 centimeter i løpet av ganske kort tid. Spermier kan gjenfinnes oppe i egglederne - hvor egget er - allerede minutter etter at sæden er deponert i bunnen av skjeden, dersom det skjer rett før eggløsning.

De første spermiene er sannsynligvis ikke befruktningsdyktige fordi de ikke har hatt tid til å gjennomgå kapasitering.

Det kan derfor hende at kraftige sammentrekninger i livmoren under orgasme rett og slett fører spermiene for raskt opp til egget, mener Tanbo.

Orgasme er viktig

Ifølge den amerikanske sexeksperten Joanna Ellington skal begge parters orgasme spille sterkt inn. Hun mener at jo mer opphisset mannen er, desto lenger bak i testiklene kommer sæden fra.

- Om man har det jeg kaller for «kvalitetssex» der man bruker god tid og gjør det godt for begge to, så blir mannen mer oppspilt, mer stimulert og han kommer da til å sprøyte ut mer sæd som er av bedre kvalitet, sier hun til Daily Mail.

Ellington legger til at det er like viktig at kvinnen får orgasme. Dette ettersom muskelbevegelsene hjelper til med å fange opp sæden.

Orgasme er bra for befruktning

Jordmor Siri von Krogh kan bekrefte at orgasme er med på å føre sæden lenger opp i kvinnens livmor.

- Jeg vet at dersom kvinnen har orgasme, så «vifter» siliehårene som er i egglederne sædcellene oppover og frem til egget så det blir befruktet. Derfor hjelper det at kvinnen også har orgasme, sier jordmoren.

- Jeg har lært en gang at hyppig sex også gir eggløsning utenfor de vanlige eggløsningene. Det kan være forklaringen på at man blir gravid på litt rare tidspunkter i syklusen, sier von Krogh.

Jordmoren mener at mange av de som tror de har kontroll over når de er mest fruktbare, egentlig ikke har kontroll.

JORDMOR: Jordmor Siri von Krogh.
JORDMOR: Jordmor Siri von Krogh. Foto: Foto: Julie Gjørven

- De som blir gravide når de ikke planlegger det er nok de som er mest fertile. Det er mange som så godt som aldri har brukt prevensjon, men som likevel sliter med å bli gravide, sier von Krogh.

Resultatet av forskningen blir støttet av en studie gjort på griser, der purker som ble stimulert seksuelt under en artifisiell inseminasjon var seks prosent mer fertile, ifølge danske forskere.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning