Klikk Foreldre har skrevet mange saker om det å bli gravid. Vi har skrevet om de som har det vanskelig, om de som er blitt gravide før de ønsker det selv, og om de som er redd de aldri får det sånn som de ønsker. Men er det hold i teorien om at man blir fortere gravid av enkelte stillinger?

Nær halsen

- For at du skal bli gravid, må mannens sæd plasseres så nær kvinnens livmorhals som mulig, skriver nettstedet Fertility.no.

- Man må ta som utgangspunkt at så lenge mannen har en ejakuasjon inne i kvinnen, så kan hun bli gravid, sier jordmor Siri.

- Det kan hun også dersom det er sæd på penis som føres inn i skjeden, så alternative stillinger uten direkte penetrasjon kan også føre til en graviditet i enkelte tilfeller. Konklusjonen er derfor at det finnes ingen samleiestilliner med penetrasjon og utløsning som man ikke potensielt kan bli gravid av, sier hun. Men hvis et par har problemer med å oppnå graviditet, kan visse stillinger hjelpe.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

© Illustrasjonsfoto: Colourbox.com/Sinar 2

Ingen sitting?

- De beste posisjonene for unnfangelse går ut på at kvinnens livmorhals eksponeres for så mye sæd som mulig, skriver Fertility.no. Eksperter anbefaler derfor at du unngår å ha sex i posisjoner som trosser tyngdekraften, fordi dette minsker sannsynligheten for at mannens sæd når livmorhalsen. Unngå å ha sex sittende, stående og med kvinnen overskrevs øverst, skriver de.

Les også: 7 spørsmål og svar om PCOS

Uenighet

At man skal unngå å ha sex sittende, er ikke jordmor Siri enig i.

- En kvinne med bakoverbøyd livmor kan hjelpes av å sitte øverst og at mannen ligger underst under utløsning. Hvis derimot limoren er bakoverbøyd kan det også hjelpe at mannen kommer inn i henne bakfra. Enten ved at de ligger i skjestillingen eller at hun står på alle fire, står på bena og han kommer inn i henne bakfra. Det kan kreve litt oppfinnsomhet, men med å bygge opp med litt puter under den ene eller den andres føtter burde det gå greit hvis høydeforskjellen er et problem, forteller hun.

- Hvordan vet man hvilken vei livmor ligger?

- Dette er noe gynekologen opplyser om hvis man har det. Hører man ikke noe, har man hverken forover- eller bakovervendt livmor, sier jordmor Siri.

Penis

© Illustrasjon: iStockphoto

Illustrasjon livmor: iStockphoto

Åssen henger'n?

- Kan retningen på penis ha noe å si for hvor lett man unnfanger, sett i forhold til "retningen" på livmor?

- Det er et logisk spørsmål. Skjeden er laget sånn at den leder frem til mormunnen, så jeg tror ikke at det skal bli vanskeligere å unnfange uansett retning på livmor eller penis. Penis er normalt lengre enn skjeden og går opp på siden av mormunnen uansett. Men jeg tror det kan være smertefullt, om man er skjev i forskjellig retning, svarer jordmor Siri.

Se NRK Puls sin stillingsguide (ekstern link). Tips: Bruk guiden til å finne stillinger som passer akkurat dere. Her kan dere klikke av for små individuelle hensyn, som at han er overvektig, størrelse på penis og vagina, om hun er gravid, eller sågar om en av dere er handikappet eller sitter i rullestol. Guiden viser 60 samleiestillinger.

Spør jordmor Siri om graviditet, fødsel og abort her.

Misjonær ruler!

Jordmor Siri og Fertility.no er imidlertid enige om at disse stillingene er fine for dem som vil unnfange:

Misjonærstillingen (mannen øverst). Antas å være gunstig for befruktning, siden sæden da når lengst mulig inn og nærmest livmorhalsen. For å eksponere livmorhalsen for mest mulig sæd, kan kvinnen også forsøke å heve hoftene med en pute.

=

© Foto: Colourbox.com/Sinar 2

Inntrengning bakfra (mannen trenger inn i kvinnen bakfra). Kan også avsette sæd nær livmorhalsen og er gunstig for befruktningen. Denne posisjonen er gunstig for kvinner med bakoverbøyd eller forskjøvet livmor.

Doggy

FUNKER: Har kvinnen bakoverbøyd livmor, er det ekstra gunstig å "gå til hundene" i senga. © Illustrasjonsfoto: Colourbox.com/Marin/6PA/MAXPPP

Liggende sidelengs kan også øke livmorhalseksponeringen for sæd.

Den kvinnelige orgasmen er også viktig. Sammentrekningene som ledsager kvinnens orgasme kan hjelpe sæden med å nå lengre inn i livmorhalsen.

Vanskelig å unnfange? Se Sliter-debatten på barnimagen.com.

Sæd på krykker?

Påstanden om at man bør ligge i 20-30 minutter med en pute under rumpa eller bena opp langs veggen for at sæden ikke skal dette rett ut igjen, er ikke så dum som den høres ut.

- Det kan nok være smart dersom man har slitt en stund, og det er sæden som går på krykker, sier von Krogh. Det er seksualrådgiver Gro Isachsen enig i.

- Du kan øke sjansene for å bli gravid om du legger deg med rumpa litt høyere enn resten av kroppen etter at det har gått for ham, for eksempel på ei pute. Det hindrer sæden i å renne ut, sa hun i sin Dagbladet-spalte i april 2005.

Les også: Satser på norsk sæd

Gutt eller jente?

Det er er mye som skal klaffe i forhold til anatomi dersom man enten ønsker å unnfange, eller om man ikke ønsker det. Jordmor Siri har et siste tips på lager - for de mer avanserte unnfangerne:

- Det sies at guttesædceller svømmer fortere enn jentesædceller, så hvis mannen har utløsning dypt i skjeden skal sjansen for å få en gutt være større. Og hvis man ønsker en jente skal det skje litt lenger ut mot skjedeinngangen. Det finnes også en del kjerringråd på emnet. Hvis man spiser blodig biff skal det bli jente, men jeg har en venninne som har fire gutter og spiste ganske mye biff før de to siste svangerskapene uten at det "hjalp", sier jordmor Siri von Krogh.

Les også:

Saken er mør biff

Sjekk vår eggløsningskalkulator

Svangerskapet i bilder

10 merkelige fakta om sex

Velg riktig graviditetstest

Den ultimate dildoguiden

Les hele saken
Les alt om:

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!