Bestemor skal ha barn

Mette er bestemor til to – nå er hun gravid igjen

Mette Ask (39) har en datter på 20 år, en sønn på åtte år og to ni måneder gamle barnebarn. Sammen med ektemannen (28) er hun nå gravid igjen.

ENDELIG: - Mannen min har ikke barn fra før og ønsket seg veldig sterkt ett eller to barn med meg, sier Mette Ask.
ENDELIG: - Mannen min har ikke barn fra før og ønsket seg veldig sterkt ett eller to barn med meg, sier Mette Ask. Foto: Privat
Publisert Oppdatert

- Jeg har i mange år ønsket meg et barn til. Ettersom den rette mannen ikke så ut til å dukke opp, planla jeg først å få dette barnet alene, forteller 39-åringen fra Bergen til klikk.no.

Mette har fra før av en datter på 20 år og en sønn på åtte år.

I sommer giftet hun seg med 28 år gamle Hüseyin Günes, som selv har et sterkt ønske om 1-2 egne barn.

bloggen sin, Metteask.blogg.no, deler hun av sin hverdag og sine tanker rundt drømmen om å bli mor igjen.

- Jeg stresser nok en god del med alderen min og det at jeg kanskje ikke kan få flere barn. Jeg føler at jeg ikke har kontroll og at det hele tiden blir dårligere sjanser, det er som om jeg løper om kapp med noe jeg ikke kan se, fortalte hun åpenhjertig til Klikk.no før hun tok den positive graviditetstesten.

Ville reise til Danmark

Ettersom ønsket om å få et barn til brant så sterkt, var Mette villig til å gå ukonvensjonelle veier for å få det sårt ønskede barnet.

- Jeg avtalte med en kamerat at han skulle hjelpe meg med å få dette barnet, men etter en kort tid fant han ut at det ikke var helt gjennomtenkt og trakk seg fra avtalen, forteller Mette.

Selv om planen om å få barn med kameraten ikke gikk som planlagt, stod Mette fortsatt fast på at hun ønsket seg et barn til – selv om det måtte bli alene.

- Jeg hadde snust på tanken om å dra til Danmark før jeg kom i prat med kameraten min om det også, så jeg gikk tilbake til å planlegge turen dit og inseminering der. Heldigvis kom jeg ikke lengre enn til planleggingen før jeg traff min nåværende mann da jeg og datteren min var på ferie i Tyrkia, forteller hun.

Het kjærlighet i Tyrkia

- Vi forelsket oss og fant fort ut at det måtte være oss to for resten av livet, sier Mette.

Hüseyin Günes og Mette giftet seg 15. mars i år, åtte måneder etter at de traff hverandre for første gang da Mette og datteren skulle nyte livets glade dager på et all-inclusive-hotell i Tyrkia. Der møtte hun Huseyin, og det oppstod raskt romantikk. Siden giftemålet har paret forsøkt å bli gravid og lykkes nettopp.

FANT KJÆRLIGHETEN: Mette traff drømmemannen på all-inclusive-ferie i Tyrkia. Nå skal de bli foreldre.
FANT KJÆRLIGHETEN: Mette traff drømmemannen på all-inclusive-ferie i Tyrkia. Nå skal de bli foreldre. Foto: Privat

- Mannen min har ingen barn fra før og ønsker seg veldig ett eller to barn sammen med meg. Sønnen min har jo faktisk selv uoppfordret sagt at nå som Hüseyin og jeg er gift, så håper han at vi kan gi ham en liten lillebror eller søster.

Mettes eneste bekymring for graviditetsplanene og fremtiden, var alderen; ville hun klare å bli gravid?

Selv om hun endelig kunne se to streker på graviditetstesten, har ikke frykten sluppet taket helt ennå.

- Faren for spontanabort er stor både på grunn av alderen min og på grunn av at jeg jobber som nattevakt. Jeg skal snakke med legen om det, skrev hun på bloggen sin like etter å ha delt nyheten om svangerskapet.

Hun innrømmer at bekymringene gjør henne urolig i de periodene hun tenker mer på det enn ellers.

- Hüseyin har jo ingen barn selv og jeg ønsker så inderlig at han skal få den opplevelsen av å ha en gravid kone, være med på en fødsel og å få lov til å være pappa. Jeg har sagt til ham at dersom jeg ikke kan gi ham et barn, så burde han finne en annen kone som kan det. Han vil ikke høre snakk om det, og vil være sammen med meg livet ut, enten vi får barn sammen eller ikke, sier Mette.

Les også: Brutalt ærlig seksbarnsmor: – I dag vil jeg ikke være mamma

Nært forhold til datteren

- Datteren min og jeg har hatt et veldig tett og nært forhold oppigjennom hele oppveksten hennes og vi har fungert mest som venninner de siste ti årene, ettersom jeg har atten år da jeg ble gravid med henne, sier Mette.

Amalie visste derfor tidlig om morens ønsker om å få et barn til.

- Da hun selv ble gravid og fikk vite at hun ventet tvillinger, ble hun litt nervøs for at jeg skulle bli gravid på den tiden hun ville trenge meg som mest. Hun var jo så ung, alene og ventet to små på samme tid, sier Mette.

Datteren har hele veien bodd hjemme hos mor og har fått mye støtte og hjelp under svangerskapet og i tiden etter.

- Etter hvert som hun ble mer selvstendig og ikke lenger trenger min hjelp med tvillingene, ønsket hun at jeg skulle få drømmen min oppfylt. Amalie har selv vokst opp med en tante som er yngre enn seg, så for oss er det ikke noe unaturlig eller rart ved det, sier Mette.

Les også: Hyller jordmoren som hjalp henne gjennom fødselen

BESTEMOR: Mette er fast bestemt på å være en like god bestemor selv om hun selv skal bli småbarnsmor.
BESTEMOR: Mette er fast bestemt på å være en like god bestemor selv om hun selv skal bli småbarnsmor. Foto: Privat

Tilstedeværende bestemor

- Jeg tror nok at det vil bli flere utfordringer knyttet til det å være like mye tilstede for barnebarna mine om jeg får ett eller to barn til selv, men samtidig vet jeg at min innstilling og den interessen jeg har av å være en tilstedeværende bestemor er mer enn hva mange eldre bestemødre har, sier Mette.

Mens andre bestemødre ofte ønsker tid til å leve sitt eget liv med reiser, egentid og å kunne nyte tiden som mer enn «bare» foreldre etter at barna har blitt voksne, vil Mettes liv i større grad være som før.

- Det er jo annerledes for oss som har små barn og som kanskje får flere. Jeg vil jo da være på det samme stadiet i livet og enklere kunne være mer involvert i barnebarnas oppvekst. Barna våre vil også kunne besøke hverandre, leke med hverandre, finne støtte i hverandre og omtrent vokse opp sammen. Jeg tror altså at til tross for at jeg som bestemor får et barn til og at det barnet vil kreve sin tid, så vil jeg likevel kunne være en veldig tilstedeværende bestemor som både har barnebarna på overnatting, på besøk for at de små kan leke sammen og kunne stille opp der jeg måtte trenges, sier hun.

Les også: Kreftsyke Kristine ble gravid – måtte ta umenneskelig valg

Ikke uvanlig

- Flere kvinner får barn etter fylte 45 år nå, enn tidligere. For 10 år siden var det 65 kvinner som fikk barn etter å ha fylt 45 år, mens det i 2018 var 150, forteller leder for Den norske jordmorforening, Kari Aarø, til Klikk.no.

Samtidig har alderen på førstegangsfødende vært og er fortsatt, økende.

- Gjennom tjue år som jordmor har jeg opplevd fra tid til annen at kvinner blir både bestemor og mor samme år. Dette er ofte ikke et bevisst valg, men handler ofte om at de fikk sitt første barn i veldig ung alder, så deres barn er i fertil alder samtidig som de selv ikke er ferdig med barnefødsler, sier Aarø.

Se statistikk fra FHI: Mors alder ved fødsel øker

- Forskning på feltet viser at hovedgrunnene er at de ikke har funnet den rette partneren, at de prioriterer studie og karriere fremfor å få barn eller at de ønsker å ha god økonomi før de velger å få barn, legger Aarø til.

Folkehelseinstituttet opplyser om at dersom morens alder er over 35, er risikoen for spontanabort vesentlig høyere enn for yngre gravide.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning