Practical jokes

Gir fæle julegaver til barna

Foreldre har moro på barnas bekostning - og legge det ut på You Tube. Barn tåler ikke practical jokes, mener psykologer.

FORVENTINGSFULL: Julegaver er viktig for barna. Å pakke inn luregaver for å teste reaksjonen er ingen god idé, råder ekspertene.
FORVENTINGSFULL: Julegaver er viktig for barna. Å pakke inn luregaver for å teste reaksjonen er ingen god idé, råder ekspertene. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com
Publisert Oppdatert

Bør vi utsette barna våre for practical jokes? En amerikansk talkshow-vert ba foreldre pakke inn og gi barna luregaver, og deretter skulle de filme reaksjonene når barna pakket opp gavene. Filmsnuttene ble lagt ut på You Tube.

Mens noen barn gråt fortvilet, ble irriterte eller åpenbart skjønte at dorullen de fikk var en tullegave, var det andre som tappert prøvde å vise glede over en overmoden banan.

- Ikke morsomt

Barnehumor er vanskelig. Mens bæsjehumor og annen kroppslig humor er sikre og uskyldige vinnere i alle aldre, er såkalte practical jokes noe du bør være svært forsiktig med, mener psykologene.

- Dette er ikke morsomt, sier Willy-Tore Mørch, professor og ekspert i barnepsykologi ved Universitetet i Tromsø.

Ødelagte forventninger

Han har ikke sett videosnuttene, men mener helt klart at barn ikke bør lures på denne måten.

- Barn har forventinger om at de skal finne noe de liker når de pakker opp en gave. De forstår ikke slik humor. Det er ikke bra for dem.

Heller ikke tenåringen

Voksne har en helt annen livserfaring og kunnskap om humor som barn ikke har. Practical jokes bør derfor forbeholdes voksne.

- Jeg ville ikke gjort dette mot en 14-åring heller, sier Mørch.

Han anbefaler heller foreldre å finne på en annen form for familieunderholdning på julaften. Å gjemme bort julegaver slik at barna må lete etter dem, en slags skattejakt, er et mye bedre alternativ, mener professoren.

Barna kan trenes opp

Også barnepsykolog og forfatter Elisabeth Gerhardsen mener det er dårlig gjort å utsette små barn for practical jokes.

- Barn under skolealder har sjelden evnen til å tåle slike spøker, sier Gerhardsen, som selv har sett noen av klippene på You Tube.

- Noen unger trenes opp til å tåle mer spøk enn andre, men det bør gjøres muntlig, som for eksempel ved at du spøker med barnet og sier: "Kanskje du ønsker deg en banan?"

Psykologen har sett foreldre gjøre noe liknende mot barn i skolealder, men da på en snillere måte, ved å gi barnet en kjedelig gave først, og så den gaven han eller hun ønsker seg mest av alt.

Bør ikke legges på nettet

Gerhardsen reagerer aller mest på at foreldrene legger ut videosnuttene på You Tube, at de driter ut ungen og viser fram barnas skuffelse og sinne på internett.

UTAKKNEMLIG UNGE? Mulig det, men løsningen er uansett ikke å lure ham med tullegaver.
UTAKKNEMLIG UNGE? Mulig det, men løsningen er uansett ikke å lure ham med tullegaver. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com

- Har foreldrene virkelig glede av det? Det er en humor som skurrer, sier Gerhardsen.

Hun understreker at hun heller ikke ville lagt ut en slik video om det var voksne mennesker som ble lurt.

</p> <p> <iframe allowfullscreen="" frameborder="0" height="360" src="http://www.youtube.com/embed/LeytvJdu4Yg" width="640"/> </p> <p> <iframe allowfullscreen="" frameborder="0" height="480" src="http://www.youtube.com/embed/8lAUkwE6xXg" width="640"/> </p> <p> <iframe allowfullscreen="" frameborder="0" height="480" src="http://www.youtube.com/embed/_FrGgPZwXSI" width="640"/> </p> <p> <strong>Følg oss på <a href="http://www.facebook.com/foreldreogbarn">Facebook - trykk på liker!</a> </strong> </p> <p> <strong>På jakt etter brukt barneutstyr? <a href="http://fbtorget.klikk.no/">Sjekk Foreldre &amp; Barn-Torget.</a> </strong> </p> <p> <strong> <a href="http://itunes.apple.com/no/app/id474197860">Foreldre &amp; Barns iPad-utgave</a> er på over 140 sider og koster 49 kroner i Apples App Store.</strong> </p> </div>

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning