Lag en mobil tegnestasjon:

Genial hobbypult

Lag en mobil kommode som gjør jobben når barna skal lage små kunstverk eller leke.

Alt Salma (3) trenger når hun skal tegne, perle eller male, finner hun inne i hobbypulten sin.
Alt Salma (3) trenger når hun skal tegne, perle eller male, finner hun inne i hobbypulten sin. Foto: Bjørn Inge Karlsen HM Foto
Publisert Oppdatert

Dette trenger du:

Ikea:

Skrog til kjøkkenoverskap

2 minikommoder

Holder til tegnepapir

Rull med tegnepapir

Clas Ohlson:

140 mm hjul

Bolter til hjul (sjekk størrelsen på hullet i hjulene)

Treskruer i forskjellige lengder

Trelim

Byggevare:

16 mm mdf-plate

34 x 95 glattkant

alt. 36 x 98 justert

Biltema:

Lange hengsler

Liten haspe

Håndtak

Fargehandel:

Heftgrunn

Maling

Spraylakk

Sandpapir

Selv ganske små barn kan lage mye fint . Men det er ikke til å komme bort fra at det blir en del rot når det skal klippes, limes og males. Når prosjektet i tillegg avbrytes av middag eller leggetid, og barnet helst vil fortsette prosjektet en annen dag, ja da er det fint å ha et sted å oppbevare halvferdige hobbyprosjekter uten å ha dem midt på spisebordet.

Denne hobbypulten er rett og slett genial i all sin enkelhet: Den er satt sammen av et ferdig kjøkkenskap fra Ikea, og det er derfor minimalt med snekring som skal til. På grunn av hjulene er det også lett å flytte bordet når det ikke er i bruk.

Slik gjør du:

1. Sett sammen skapet:

Selve boksen er et skrog til et kjøkken-overskap på 70 x 40 x 35,5 cm (bredde x høyde x dybde). Bruker du en skapstamme med andre mål, må du huske å endre målene på platen og justere høyden.

Lim alle skjøter. Lim også bakplaten i tillegg til å spikre. Sparkle alle hull og overgangen mellom bakplaten og skroget. Sparkle både inn- og bakside. Målet er å få en slett flate på baksiden. Legg gjerne akrylmasse i skjøtene. På undersiden kan du fjerne lamineringen på endene slik at du får en slett overflate. Da blir det lettere å feste hjul og bein.

2. Fest beina:

Kapp det lange bordet som hjulene skal festes til, og skapbeina. Har du en kapp- og gjærsag bruker du denne, hvis ikke bruker du en håndsag. Bruk lim og skru fra innsiden av skapet.

3. Fest hjulene:

Bor hull til akselboltene. Våre hjul er 14 cm i diameter og beina er 15 cm høye. Det betyr at hullet skal bores slik at det blir 8 cm fra senter av hullet og opp til underkant av skapet. Vi har brukt 8 mm bolter til akslingene, da skal hullene være 1 mm mindre, altså 7 mm. Legg litt superlim i hullet før du skrur inn bolten. Da skrur den seg ikke ut.

4. Skjær platen:

Sørg for å få skåret bordplaten der du kjøper den. Det gir det beste resultatet. Buen som går rundt hjulet skjærer du med en stikksag. Diameteren på den krumme delen skal være 15 centimeter. Lag en pappmal.

5. Mal delene:

Hobbypulten tar liten plass, og siden den har hjul, kan den trilles under en trapp eller inn i en krok. Den fine, ammenleggbare krakker med prikker koster kr 259 på Sprell.
Hobbypulten tar liten plass, og siden den har hjul, kan den trilles under en trapp eller inn i en krok. Den fine, ammenleggbare krakker med prikker koster kr 259 på Sprell. Foto: Bjørn Inge Karlsen HM Foto

Mal skapet og platen (vent med baksiden av skapet). Puss over med fint sandpapir, og legg et strøk med heftgrunn. Dette møbelet blir utsatt for stor slitasje, så du trenger minimum to strøk i tillegg til grunningen. Lakkér beslagene. Bruk spraylakk.

6. Monter innredningen:

Innredningen kan du bestemme selv. Vi har montert inn én og en halv minikommode og en papirrullholder til tegnepapir.

Fest holderen til papirrullen. Du må kutte den ene tuppen på akslingen. Skru holderen fast i siden og til bakveggen. Skruene som fester til bakveggen, skrur du fra utsiden av skapet.

Du må kappe den ene kommoden i to for å få plass. Lag rette streker med en vinkelhake og skjær med en håndsag, helst med fine tenner.

Fest kommodene med skruer som du skrur fra undersiden av skapet. Pass på at skruene ikke er for lange slik at de går inn i skuffene.

Nå er all innmat på plass.

7. Mal baksiden av skapet.

8. Monter bordplaten:

Det er lett å holde orden når alt har sin plass. Når du i tillegg kan skjule alt ved å lukke boksen med skriveplaten, er ryddingen gjort på et blunk.
Det er lett å holde orden når alt har sin plass. Når du i tillegg kan skjule alt ved å lukke boksen med skriveplaten, er ryddingen gjort på et blunk. Foto: Bjørn Inge Karlsen HM Foto

Det blir lettere å feste hengslene hvis du legger to kiler under platen. Fest håndtaket og kroken som holder platen inntil.

Les også:

Lusesesongen er i gang

Hvor mye skal en bursdagsgave koste?

To gamle møbler blir ett nytt

</p> </div>

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning