Gaver til barn

Hvor mye skal en bursdagsgave koste?

Det kan bli flaut å gi for mye.

GAVER TIL BARN: Hvor mye penger skal du egentlig legge i bursdagsgaven til barna? Det kan være flauere å gi for mye enn for lite. FOTO: Getty Images.
GAVER TIL BARN: Hvor mye penger skal du egentlig legge i bursdagsgaven til barna? Det kan være flauere å gi for mye enn for lite. FOTO: Getty Images.
Publisert Oppdatert

I løpet av ett år er kanskje barnet ditt i flerfoldige bursdagselskaper, blant annet til venner i barnehagen.

Dette blir mange gaver og kan fort bli dyrt. Hvor mye bør en bursdagspresang egentlig koste?

Bursdagsgaver til barn

Det finnes ingen klare regler for hvor mye en bursdaggave til et barn bør koste. Hanne Storstein Aak er eier av Hannes lekestue i Stavanger, som nylig ble kåret til Norges beste barnehage, mener at det må være opp til foreldrene hvor mye de er villige til å legge i en presang.

- Dette er et tema som kommer opp blant foreldre i garderoben vår fra tid til annen.

Ved å snakke sammen kommer foreldrene til enighet om en cirkapris for bursdagsgavene når et av deres barn skal feire år.

Les også: Slik lager du din egen pinata

Artikkelen fortsetter under bildet.

Gaver fra 50 til 100 kroner

- Vi har ingen felles retningslinjer for hvor mye en gave bør koste når barnehagebarna våre inviterer hverandre på bursdag. Som barnehageansatte kan vi komme med råd, men til sjuende og sist er det foreldrene som avgjør, fastslår Storstein Aak.

- Jeg har selv barn som går på skolen, og der har vi som foreldre blitt enige om at gavene bør koste et sted mellom 50 og 100 kroner. Jeg tror dette er ganske vanlig, sier hun.

Hos lekebutikken Riktige leker i Oslo har de ansatte også merket seg at smertegrensen for en bursdagsgave til barnas venner ligger på rundt 100 kroner.

- Vår erfaring er at folk ikke kjøper for noe særlig mer enn 100 kroner. Mellom 50 og 100 kroner er veldig vanlig, forteller butikksjef Mette Pedersen i Riktige leker.

Hun mener at som foreldre er det viktig å tenke på at barnet som gir bort gaven, ofte har like store forventninger som barnet som mottar den.

- Det er en glede og en forventning i å gi, og derfor er det viktig at barnet får lov til å gi bort noe som er morsomt og som det selv kanskje liker å leke med.

Les også: Denne isen lager du enkelt selv

Får mye til under 100 kroner

Og du kan komme langt med hundrelappen, særlig hvis du planlegger litt.

- Det finnes et stort utvalg morsomme, nyttige og lærerike ting for under 100 kroner, tipser Pedersen i Riktige leker.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning