Slik får du barna til å rydde

Ja, det finnes faktisk noen triks for å få dem til å rydde.

ROT: Slik får du barna til å rydde
ROT: Slik får du barna til å rydde Foto: FOTO: Crestock
Publisert Oppdatert
ROT: Når kan man forvente at barn begynner å rydde?
ROT: Når kan man forvente at barn begynner å rydde? Foto: FOTO: Crestock

Ifølge Coleen Nolan, som gir foreldreråd i den britiske avisen The Mirror, er det noen tips foeldre kan bruke for å få barn til å rydde.

Ikke mas for mye på dem

Da vil de til slutt ikke høre på deg, og heller la være å rydde på trass.

Gi dem ros

Når de rydder, bør du si at det er bra uansett om det ikke er så ryddig som du skulle ønske.

Gi dem ukelønn

Gi barna ukelønn for å rydde rommet sitt. På den måten læer de seg verdeien av å jobbe.

Ikke født ryddige

- Små barn ser ikke verdien av å ha det ryddig rundt seg. Tvert imot synes de fleste små barn at det er finest når det er masse leker og rot rundt dem, sier professor i psykologi Willy Thore Mørch, ved universitetet i Tromsø.

Ikke for tidlig

Det er ikke særlig fornuftig eller smart å forvente at barn under 5-6 år skal kunne ta initiativ til rydding eller skal synes det er morsomt å rydde. Den store utfordringen for foreldre er derfor å prøve å gi barna gode læringsvaner rundt rydding. Det gjør ikke foreldre ved å mase, mener Mørch.

- Når barnet er opptatt med å leke, er det smart å gi det litt tid før det skal begynne å rydde. Si klart ifra at nå er det snart ryddetid. Da føler ikke barnet at det blir avbrutt i leken.

Dumme spørsmål

Det foreldre absolutt ikke bør gjøre, er å stille spørsmålet: Kunne du tenke deg å begynne å rydde nå? Da får barnet et valg, og det er helt unaturlig for et barn å velge å rydde.

Hvis barnet trenger litt hjelp til motivasjonen, kan man bruke et klistremerkesystem eller gi lønn i form av penger, mener Mørch.

- Så de skal få en belønning?

- Dette kan være et hjelpemiddel for å motivere barn til at dette blir noe lystbetont, for barn har sjelden denne motivasjonen i seg selv.

- Og hva hvis de ikke holder avtalen?

- Jeg tror ikke barn opp til 10 år skal få sanksjoner hvis de ikke rydder. Da vil de bare miste motivasjonen. Da er det bedre å gi dem en ny sjanse eller ta litt av skylden selv. Si f.eks at du glemte å minne dem på det. Når det gjelder større barn på 12- 13 år kan kanskje et slikt system fungere. Men da må det være avtalt at det blir sanskjoner hvis det ikke blir gjort.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning