RS-virus

Fritjof stoppet å puste åtte ganger

Fritjof fikk RS-virus. Her er symptomene.

PUSTEHJELP: Fritjof får hjelp til å puste av en CPAP-maskin, fordi alt slimet gjør det vanskelig å puste. Like etter får han det første av åtte pustestopp.
PUSTEHJELP: Fritjof får hjelp til å puste av en CPAP-maskin, fordi alt slimet gjør det vanskelig å puste. Like etter får han det første av åtte pustestopp. Foto: FOTO: Privat
Publisert Oppdatert

Vinter og kulde er synonymt med forkjølelse hos barna. Det er ikke alltid lett å vite om barnet er forkjølet eller allergisk. Eller er det halsbetennelse minsten strever med? Noen ganger er det ikke alltid lett å skille en vanlig forkjølelse fra et mer alvorlige virus hos de små. Hvert år på denne tiden opplever foreldre at barna blir syke av det såkalte RS-viruset. For barna til Helene Ree Ruden ble det dramatisk.

Forkjølelse var RS-virus

Det hele startet da Helenes datter på 14 måneder kom hjem med ørebetennelse. De 8 uker gamle tvillingene, Leo og Fritjof, ble begge forkjølet like etterpå. De hostet, fikk rennende nese og sov dårlig. Leo hadde så mye slim innvendig at han begynte å kaste opp maten.

-Han kastet opp gult slim, og det er et tegn på en infeksjon, men det visste jeg ikke da, forteller Helene. Hun tok med Leo til legen, og han ble lagt inn på sykehus med RS-virus. Etter to døgn var Leo hjemme igjen, men da var Fritjof som er den største av tvillingen, begynt å bli dårlig.

-Han gråt unaturlig, en gråt jeg ikke kjente igjen. Han pustet fort, jeg talte 70 pust i minuttet mot 30 som er normalt. Da jeg tok ham med til legen var han grå i ansiktet og hadde store, rare øyne, forteller Helene. Legen sa jeg kunne dra til sykehuset, eller se an formen til Fritjof hjemme, sier Helene. Hun valgte å dra på sykehuset.

-Jeg begynte å løpe, følte at jeg hadde dårlig tid, forteller Helene. Babyen ble lagt på isolat med en gang.

Sluttet å puste

Hva er RS-virus?

 • RS står for respiratorisk syncytialvirus og er et av flere virus som kan føre til betennelse i slimhinnene på innsiden av de tynneste luftrørene som sitter lengst ut og ned i lungene.
 • Det dannes små slimplugger som tetter til de trange luftveiene. Dermed blir deler av lungevevet fortettet slik at barnet får pusteproblemer som ligner astma.
 • Sykdommen er vanligst om vinteren.
 • Rammer særlig små barn mellom tre måneder og to år.

Kilde: Norsk Helseinformatikk og Folkehelseinstituttet

-Fritjof sluttet å puste mens jeg satt og så på ham. Han lever ikke, han puster ikke, tenkte jeg og ringte på sykepleierne. Ingen reagerte og Helene løp ut i gangen. Kort tid etter var leger fra intensivavdelingen og traumeteamet på plass.

-Jeg så han sluttet å leve åtte ganger. Åtte ganger stoppen han å puste, og de måtte gjenopplive han. Dersom jeg ikke hadde fulgt magefølelsen og dratt til sykehuset, hadde han fått hjertestopp hjemme, grøsser Helene. Den ene lungen til Fritjof var kollapset på grunn av alt slimet. Han ble lagt i respirator og ble etter hvert så dårlig at han måtte ha blodoverføring. De fortsatte å pumpe slim ut av babyen. Han fikk sondemat og hjelp til å puste av en CPAP-maskin (Continuous Positive Airway Pressure-maskin). Sakte men sikkert klarte han å puste selv igjen. I dag er han helt frisk, men vil trenge astmamedisiner i alle fall frem til han begynner på skolen.

Helen er glad for all hjelpen de til slutt fikk, men skulle ønske barselavdelingene var flinkere til å informere om RS-viruset, slik at foreldre kjenner til symptomene.

-Mitt mantra er at hvis foreldre føler det ikke er som det skal være med barna, så bør de kontakte helsevesenet. Du må stole på deg selv. Det er du som kjenner barnet ditt. Ikke sitt hjemme og ta vurderingene selv. I mitt tilfelle kunne det fått dødelig utgang, sier Helene.

På topp nå

DØDSSYK AV RS: Fritjof Ree Thomasgaard (8 uker) ble så syk av RS-viruset at han fikk åtte pustestopp. Heldigvis overlevde han og ble frisk.
DØDSSYK AV RS: Fritjof Ree Thomasgaard (8 uker) ble så syk av RS-viruset at han fikk åtte pustestopp. Heldigvis overlevde han og ble frisk. Foto: FOTO: Privat

RS-viruset er mest utbredt fra november til april, gjerne med en topp i januar.

Symptomene

 • Det starter med hoste og feber, selv om de minste barna ikke hoster noe særlig.
 • Senere begynner barnet å puste raskere.
 • En hvesende lyd høres når barnet puster ut.
 • Barnet er utmattet og slapt og har problemer med å hoste opp slim.
 • Problemene er verst om natten.
 • Hvert femte barn med RS får også ørebetennelse.
 • Det kan ta lang tid å bli frisk.
 • Det kan være vanskelig å skille symptomene på RS fra et astmaanfall.
 • Barn som har andre sykdommer i tillegg, har økt fare for alvorlig RS-infeksjon.

Kilde: Folkehelseinstituttet og Norsk helseinformatikk

Omkring 1500 barn under 1 år blir innlagt på sykehuset med RS infeksjon (23 av 1000 barn under 1 år og 7 av 1000 mellom 1-2 års alder)

-Vi har ikke nøyaktige tall, fordi det ikke er meldeplikt i forhold til RS-virus. Når det kommer epidemier, slutter vi dessuten å telle fordi man regner med at det er RS-virus, forteller forsker og overlege Teresa Farstad på Nyfødt avdeling ved Akershus universitetssykehus (Ahus).

Alle får RS- viruset

Alle barn gjennomgår en RS-virusinfeksjon før 2-årsalderen, og når barnet er 6 år har det som regel hatt 2 til 4 episoder med RS. Jo mindre barnet er dess større plager og omfang får viruset for barnet. Større barn blir snørrete, mister appetitten, hoster og er borte fra barnehagen noen dager, men blir som regel bra igjen. Småbarn under 1 år har små og trange pusterør, og når de blir forkjølet samler det seg sekret i de trange rørene som gjør at det blir vanskelig å puste.

De miste barna har ikke så mange krefter og begynner å puste fortere når de får snørr og sekret i halsen. Det går ut over allmenntilstanden.

-Noen får så store vansker med å puste at de må få pustehjelp med cpap, forteller Farstad.

RS-viruset er sjelden dødelig

Barn dør sjelden av RS-virus.

RS-SYK: Det startet som en vanlig forkjølelse, men vesle Fritjof fikk RS-virus og ble veldig syk og havnet i respirator.
RS-SYK: Det startet som en vanlig forkjølelse, men vesle Fritjof fikk RS-virus og ble veldig syk og havnet i respirator. Foto: FOTO: Privat

-RS-virus er en plagsom tilstand, og barn som har andre sykdommer i tillegg, som hjertefeil eller downs syndrom blir mye sykere og kan lettere dø, fordi de er svakere enn andre barn, forteller forsker og overlege Teresa Farstad på Nyfødt avdeling ved Akershus universitetssykehus (Ahus).

Smitte av RS-virus

 • Dråpesmitte, som for eksempel via hosting, snørr, kos, når du bruker samme håndklær eller annen nærkontakt, ofte fra eldre søsken.
 • Inkubasjonstiden er 3 til 6 dager, men barnet kan spre sykdommen inntil 1-2 uker etter at det er smittet.
 • Hvordan unngå RS-viruset?
 • God håndhygiene er veldig viktig.
 • Ikke inviter til store barneselskaper når det er forkjølelsessesong
 • Unngå at besteforeldre eller familiemedlemmer som er forkjølet er nær de minste barna, altså nyfødte og barn opp til 2 år.
 • Vaksine gis til barn under 2 år med alvorlig medfødt sykdom, immunsvikt, alvorlig lunge-hjerte-sykdom eller ekstremt premature barn.

Kilde: Overlege Teresa Farstad ved Nyfødt avdeling på Akershus universitetssykehus (Ahus)

Kontakt lege hvis:

 • Hvis et barn på under tre måneder får feber.
 • Hvis barnet ikke spiser eller drikker.
 • Du ser om huden i halsgropen og under ribbeina trekkes inn når barnet puster inn. Dette er et tegn på at barnet strever med pusten. Dersom huden mellom ribbeina også trekker seg inn, er dette et tegn på mer alvorlig pustebesvær. Barn med slikt pustebesvær bør undersøkes av lege.
 • Ring 113 dersom du ser at barnet er i ferd med å få en blålig hudfarge i ansiktet.

Kilder: Norsk Helseinformatikk

Mens friske barn kan komme seg etter en uke, tar det lengre tid for premature barn, født før uke 32, som får RS-viruset. Det er fordi immunforsvaret til premature er svekket det første året.

Premature født før uke 32 kan få en vaksine mot RS-virus. Også barn født mellom uke 33 og 36 har større risiko for å få RS-virus enn barn født til termin.

Ny studie på RS-virus

Farstad er en av flere forskere som er i gang med en ny studie om RS-virus. Den internasjonale studien omfatter barn født mellom uke 33 og 36 i svangerskapet i 33 land i Europa, USA og Canada. Disse barna har større risiko for RS-smitte enn barn født til termin. Målet med studien er å finne ut hvor ofte disse barna får RS-virus, hvor syke de blir og hvilke faktorer som bidrar til at de blir syke.

-Vi tror at færre barn i Norge enn i land som USA og Canada blir syke av RS-virus, fordi vi har god ammedekning og lang svangerskapspermisjon. Studien vil vise oss om det stemmer, fordi vi skal se på hvordan faktorer som blant annet amming og foreldrepermisjon påvirker barna, forteller Farstad. Studien som vil vise forskjellene mellom landene avsluttes i februar 2014, men barna som er med i studien blir også fulgt opp ved påsketider.

- Lett å føle seg hysterisk

Linn S. H. Berg råder foreldre til å ringe legen, eller 113 fremfor å sitte redd hjemme hvis barnet sliter med å puste. Sønnen Emrik fikk RS-viruset 3 måneder gammel.

-Vi foreldre har lett for å føle oss hysteriske. Det skal vi ikke gjøre. Med små barn skal terskelen for å ringe legen være lav, mener Tellefsen. Sønnen hadde også vært småsyk med forkjølelse og feber før han havnet på sykehus med RS-virus. Etter en og en halv uke var han frisk igjen.

-Lengste uken i mitt liv

For førstegangsmamma og alenemor Malin Storslett ble møtet med RS-viruset tøft. Sønnen Lucas Emil fikk RS-viruset da han vare sju uker gammel. Det startet med piping i brystet og hoste, før han begynte å slite med å puste. Han havnet på sykehuset, og ble dårligere og dårligere.

-Plutselig sluttet han å puste. Han ble mer og mer blå og jeg forsøkte alt for å få han til å puste igjen. Jeg løp ut av isolatet og ropte på hjelp. Han hadde skum i ansiktet, og like etter at jeg hadde gitt ham fra meg besvimte jeg, forteller Malin. Babyen ble overvåket døgnet rundt. Han klarte ikke spise selv lenger og fikk sonde.

-Det å se den lille gutten sin på sju uker ligge i en plastboks med ledninger overalt, sonde og oksygenmaske, uendelig med blodprøver og ikke minst alle de små pustestoppene var forferdelig grusomt. Uken på sykehuset var den lengste i mitt liv, forteller Malin. I dag er Lucas Emil 13 måneder gammel og har ingen skader etter RS-viruset. Det er Malin glad for.

Les også:

HELT FRISK: Nå er tvillingene Leo Ree Thomasgaard (t.h) og Fritjof Ree Thomasgaard 1 år og friske av RS-viruset. Det er Helene Ree Ruden, Tore Tomasgaard og Alma Elise Ree Tomasgaard glade for.
HELT FRISK: Nå er tvillingene Leo Ree Thomasgaard (t.h) og Fritjof Ree Thomasgaard 1 år og friske av RS-viruset. Det er Helene Ree Ruden, Tore Tomasgaard og Alma Elise Ree Tomasgaard glade for. Foto: FOTO: Privat

Dette gjør du når sykebarn-dagene er brukt opp.

-Å være førstegangamamma og alenemamma var ekstra tøft, forteller Malin Storslett om tiden da sønnen Lucas Emil (7 uker) fikk RS-virus.
-Å være førstegangamamma og alenemamma var ekstra tøft, forteller Malin Storslett om tiden da sønnen Lucas Emil (7 uker) fikk RS-virus. Foto: FOTO:Privat

-Pappa, da Daniel Andrè og ble livløs.

Tuva (6) er nesten alene om denne diagnosen.

PÅ SYKEHUS MED RS: For Lucas Emil (7 uker) startet RS-viruset med piping i brystet og hoste. Han ble lagt inn på sykehus for å få pustehjelp.
PÅ SYKEHUS MED RS: For Lucas Emil (7 uker) startet RS-viruset med piping i brystet og hoste. Han ble lagt inn på sykehus for å få pustehjelp. Foto: Foto: Privat

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning