Spør eksperten:

Jeg vil bryte med svigerforeldrene mine. Vi orker ikke mer

– Vi orker rett og slett ikke mer. Så, er det en mulighet å bryte kontakten?, spør leseren. Eksperten svarer.

Pluss ikon
IKKE UVANLIG: – Det er ikke første gang jeg hører om konflikter mellom svigerforeldre og deres barn, spesielt konflikter som utspiller seg på mannens side av familien, sier eksperten.
IKKE UVANLIG: – Det er ikke første gang jeg hører om konflikter mellom svigerforeldre og deres barn, spesielt konflikter som utspiller seg på mannens side av familien, sier eksperten. Foto: Getty Images.
Sist oppdatert

Spørsmål:

I flere år har jeg og mannen min hatt konflikter med svigerfamilien. Vi har ikke vært flinke til å sette grenser for dem, og de har ikke vært flinke til å respektere oss når vi endelig gjør det.

For eksempel, da vårt barn ble født, annonserte vi at vi ikke ønsket besøk på sykehuset, men at familie og venner var velkomne når vi kom hjem. Det respekterte ikke svigerforeldrene mine, og etter mye om men dukket de opp på fødeavdelingen noen dager senere.

I tillegg har det vært episoder hvor de har kjøpt oss billetter til turer, selv om vi hadde gitt beskjed om at vi ikke ville være med på reise.

Nylig valgte de, dagen før vårt barns første bursdag, å ikke være med, på grunn av en misforståelse med mine foreldre. De involverte min manns søster og bestemor i konflikten, noe som resulterte i at de heller ikke kom.

Mannen min og jeg har bestemt oss for å starte terapi for å samarbeide bedre, men i stedet sprer mine svigerforeldre rykter om at vi skal i terapi fordi ekteskapet vårt holder på å ryke.

Vi orker rett og slett ikke mer. Mangelen på forståelse og selvinnsikt fra deres side tærer på oss og forholdet vårt. Jeg er nå på et punkt hvor jeg ikke lenger ønsker å ha kontakt med dem, fordi jeg får skylden for problemene hver gang vi prøver å snakke med dem. Jeg føler også at de sviktet og valgte bort barnet vårt da de avlyste bursdagen.

De gir uttrykk for at de vil komme seg videre, men jeg er ikke der lenger. Så, er det en mulighet å bryte kontakten med dem?

Svar:

Jeg kan se at svigerfamilien din oppfører seg både barnslig og grenseoverskridende, men når det er sagt, så virker det også som at de nok litt klønete prøver å finne den plassen i familielivet de ennå ikke har fått.

VIBEKE DORPH: Forfatter og samlivsekspert.
VIBEKE DORPH: Forfatter og samlivsekspert. Foto: Klaus Rudbæk.

Jeg synes de skal ha den plassen, selvfølgelig på vilkår som både du og mannen din kan leve med. For det å bare kaste dem på dør ville være både umodent og kynisk, og også synd. Ikke bare for barnet ditt, men også for mannen din og foreldrene hans.

Det er heller ikke første gang jeg hører om konflikter mellom svigerforeldre og deres barn, spesielt konflikter som utspiller seg på mannens side av familien.

Jeg tror det kan være fordi vi kvinner har lettere for å integrere våre egne foreldre i våre nye familier, mens foreldrene på mannssiden holdes på avstand.

Det er en uheldig trend, fordi barn – inkludert ditt – trenger, og har glede av, besteforeldrene på farssiden like mye som på morssiden.

Derfor er mitt råd til deg at du aktivt søker løsninger på dine utfordringer med svigerfamilien, i stedet for å kaste bort tid på mer splid.

Stopp derfor her for å se nærmere på hvorfor de ikke dukket opp i bursdagen til barnet ditt. De hadde sine grunner, det er i fortiden, legg det bak deg. Se heller fremover og bruk kreftene dine på å sette noen klare grenser, slik at dine svigerforeldre, på dine premisser, kan få den plassen i familien som de skal ha. For alles skyld.

Hilsen Vibeke

Denne saken er hentet fra alt.dk.

Les flere spørsmål og svar om barn og familieliv her

Mer fra Klikk+: Samleside | Foreldre | Historier fra virkeligheten

Denne saken ble første gang publisert 20/09 2022, og sist oppdatert 25/01 2024.

Les også