Barnehage

Spebarna inntar barnehagen

Barn som er i barnehagen lenge før de er 1 år, kan få psykiske problemer viser forskning.

HA DET MAMMA: Barn har ikke utviklet det trygge forholdet til foreldrene fullt ut før de er ti måneder, sier forsker som er bekymret over at babyer går i barnehagen.
HA DET MAMMA: Barn har ikke utviklet det trygge forholdet til foreldrene fullt ut før de er ti måneder, sier forsker som er bekymret over at babyer går i barnehagen. Foto: FOTO: Scanpix
Publisert Oppdatert
Barn har ikke utviklet det trygge forholdet til foreldrene fullt ut før de er ti måneder

Flere barnehager tar nå i mot barn under ett år, og mange av dem langt under året. Det er over dobbelt så mange barn under ti måneder i barnehage som i 2005, viser tall som TV2 har hentet inn fra tre storkommuner i Norge.

LES OGSÅ: Ikke send ungen i barnehagen.

Velge bort barnehage?

Hjemme bra, borte best.

Babyer på venteliste

I Kristiansand, Trondheim og Stavanger var det i høst 278 barn som begynte i barnehage før de var ti måneder, noen ned mot seks måneders alder. Tallet kunne vært høyere, for det står også babyer på venteliste.

Full barnehagedekning gjør det mulig for stadig flere foreldre å sende sine minste i barnehage, lenge før de kan gå. Er det en god eller dårlig utvikling? Delta i debatten på klikk.

Frykt for fremmede

Psykolog Turid Suzanne Berg-Nielsen ved NTNU i Trondheim forsker på relasjoner mellom barn og foreldre. Hun mener utviklingen er bekymringsfull.

- Barn har ikke utviklet det trygge forholdet til foreldrene fullt ut før de er ti måneder, sier Nielsen, til TV2. Dessuten kommer frykten for fremmede ved åtte måneders alder. Det er forsket lite i Norge på hva barnehage betyr for veldig små barn, men i USA har de fulgt 1300 barn fra fødsel til voksne. Der viste resultatene større psykososiale problemer senere i livet for barn som hadde gått i barnehage før de fyllte året.

8 måneder

Oliver begynte i Bakli barnehage i Trondheim da han var 8 måneder. Mamma, Rita Olsøybakk Nævdal har fått mange kritiske kommentarer fra bekjente for at hun sender sønnen så tidlig i barnehagen.

Selv hadde hun tvert i mot dårlig samvittighet for at hun ventet to år før hun sendte eldstemann Even i barnehage.

Hun så at han utviklet seg og trivdes bedre da han kom i barnehage.

- Hvis Oliver ikke trives i barnehagen, må vi gjøre noe, men vi ser han har det bra, sier Rita til TV 2 Lørdagsmagasinet.

Ikke bekymret

Førsteamanuensis Marit Greve ved Høgskolen i Oslo er ikke bekymret for barn under ti måneder i barnehage, så lenge kvaliteten på barnehagen er god. Derimot er hun bekymret for nettopp kvaliteten med den utbyggingstakten som er nå.

- Barnehagegruppene blir større, det er ukvalifisert personale og mange bygninger er ikke gode nok. Foreldrene må stille krav, sier hun til TV2.

SE SAKEN PÅ TV2.NO.

Full barnehagedekning gjør det mulig for stadig flere foreldre å sende sine minste i barnehage, lenge før de kan gå. Er det en god eller dårlig utvikling?

Kommentar saken nederst på siden, eller delta i debatten på klikk.

Les flere saker om barnehage på klikk.

BABY I BARNEHAGEN: Stadig flere barn begynner i barnehagen før de kan gå. De yngste er bare 6 måneder gammel, ifølge en undersøkelse TV2 har gjort.
BABY I BARNEHAGEN: Stadig flere barn begynner i barnehagen før de kan gå. De yngste er bare 6 måneder gammel, ifølge en undersøkelse TV2 har gjort. Foto: FOTO: TV2

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning