julegaver til ungdom

Julegavetips til ungdom

Her er ønskelisten tenåringen glemte å sende deg.

JULEGAVER TIL UNGDOM: I dag er ungdommen mest opptatt av mobilen sin, så hva kan du gi dem til jul? Foto: Gettyimages.com.
JULEGAVER TIL UNGDOM: I dag er ungdommen mest opptatt av mobilen sin, så hva kan du gi dem til jul? Foto: Gettyimages.com.
Publisert Oppdatert

Barn er ofte morsomme å kjøpe julegaver til, nettopp fordi ønskelistene deres er på lengde med en tapetrull.

Men når barna blir til tenåringer, kan moroa brått gå over i fortvilelse. For hva i all verden skal du kjøpe til en ungdom som stort sett bare er opptatt av mobilen sin?

Her har vi samlet en rekke julegavetips som forhåpentligvis kan gi deg inspirasjon til hva du bør kjøpe til ungdommen.

Julegavetips til ungdom

Gode hodetelefoner: Det finnes et bredt utvalg hodetelefoner i alle prisklasser, så her kan du selv velge hvor mye du vil legge i dem. Med gode hodetelefoner får ungdommen en skikkelig musikkopplevelse gjennom mobilen, og hodetelefoner brukes av nært sagt alle ungdommer tross ulike interesser. Hodetelefoner kommer godt med på trening, på vei til skolen, ved redigering av videoer, til PC-spill og på reiser.

Les også: Morsomme leker til lange bilturer

Brettspill: Selv om majoriteten av ungdommen er mest opptatt av teknologiske dupeditter, synes også de fleste det er gøy å spille brettspill - enten i sosiale settinger med venner, eller med familien. Brettspill er imidlertid "kjedelig" å bruke penger på selv, så hvorfor ikke pakke inn kjente klassikere som Alias eller Monopol som årets julegave? Flere bokhandlere kjører ofte halv pris på alle brettspill, så her kan det være lurt å følge med.

Platespiller: Dersom ungdommen har gode hodetelefoner fra før, kan en platespiller være et lurt julegavetips for den virkelig musikkinteresserte. En platespiller gir en annen musikkopplevelse enn ved bruk av hodetelefoner og digitale spillere, og passer utmerket for en tenåring som er opptatt av musikk.

TIL MUSIKK- OG BILDEFRELSTE: Fine julegavetips til ungdommen er blant annet platespiller, treningsutstyr og polaroidkamera.
TIL MUSIKK- OG BILDEFRELSTE: Fine julegavetips til ungdommen er blant annet platespiller, treningsutstyr og polaroidkamera. Foto: Foto: Produsentene

Polaroidkamera: Det gamle polaroidkameraet trender atter en gang, og for den fotointeresserte ungdommen vil kameraet garantert slå an som årets julegave. Kameraet "printer" ut alle bilder som blir tatt med én gang, slik at ungdommen kan henge bildene på veggen, i album eller gi dem bort til venner. Polaroidkameraene selges i fotobutikker og på nett.

Les også: Slik lærer du barna å ta gode bilder

Treningsutstyr: Mange ungdommer har trening og kosthold som sin hovedinteresse, og dette kan du med fordel utnytte til årets julegaver. Både de fysiske og digitale butikkene flommer over av treningstøy og treningsutstyr, så her er det umulig og ikke finne noe innenfor prisklassen din. En mobilholder til å ha på armen, en god pulsklokke, nye og fargesprakende joggesko eller noen utvalgte vekter og strikker til hjemmetrening? Eller kanskje en "goodiebag" med mange nyttige småting som shakere, proteinbarer, smarte matbokser, treningssokker og øretelefoner?

Gavekort: Dersom du ikke er så opptatt av å gi en fysisk ting under juletreet, er gavekort (eller penger) en sikker vinner hos ungdommen. Du kan fint satse på en nettbutikk du tror han eller henne liker, men det smarteste er jo å gjøre litt research på forhånd. Kan du sniksjekke merkelappene på et par plagg i ungdommens garderobe? Kan du merke deg noen synlige logoer han eller hun går med? På denne måten får du kjøpt eller bestilt et gavekort fra nettopp den butikken ungdommen handler mest fra selv.

En god termokopp: Er ungdommen av typen som sløser bort hinsides med penger på kjøpekaffe? Med en god termokopp (og et par pakker med ekstra god kaffe) gir du han eller henne sjansen til å komme inn i gode vaner hvorvidt gjelder unødvendig pengeforbruk, og gir dem samtidig smaken på god, egenlagd kaffe på morgenkvisten. Termokoppen er en perfekt følgesvenn på vei til skolen og finnes i utallige farger og fasonger.

JULEGAVETIPS TIL UNGDOM: Treningstøy og treningsutstyr slår an hos ungdommen som liker og er opptatt av trening og kosthold.
JULEGAVETIPS TIL UNGDOM: Treningstøy og treningsutstyr slår an hos ungdommen som liker og er opptatt av trening og kosthold. Foto: Foto: Produsentene

Bøker: Mange ungdommer liker å lese fast, mens andre bare leser bøker i ferier. Uansett; en god bok er alltid kjekt å ha på lur. Ta en sniktitt på ungdommens nåværende lesestoff for å lokalisere deg frem til riktig sjanger, og spør deretter om populære bøker for ungdom hos bokforhandleren - i den gitte sjangeren, selvsagt.

Opplevelsesgave: En opplevelsesgave er perfekt for den litt eventyrlystne og rastløse ungdommen, og gjør seg utmerket som julegave. Hva med en tur på Fangene på fortet i Nydalen i Oslo? Escape room? En weekend-tur til København, Stockholm eller Oslo (dersom dere ikke bor i Oslo)? Med et budsjett kan du selv også ta med ungdommen på en shoppingtur hvor han eller henne får velge ut sin egen gave, og hvor dere får spist en god lunsj sammen underveis. Her er det bare fantasien som setter grenser!

Les også: Bytte av bosted er tøffest for barn mellom 12 og 17 år

Ullundertøy og ullsokker: Dette er typiske ting som ungdommen synes det er "kjedelig" å bruke penger på selv, men som helt garantert faller i smak og blir brukt. Ullundertøy og ullsokker kommer godt med på både hytteturer, kalde vinterkvelder og på skiturer, og finnes selvsagt i alle farger og fasonger. Med spreke farger og kule mønstre er dette et utmerket julegavetips.

Spør vennene: Det siste og kanskje mest effektive tipset dersom du ikke har snøring på hva han eller henne er opptatt av og interesserer seg for i nuet, er å spørre vennene. Kanskje har ungdommen en bestevenn hun eller han forteller alt til, og som du kan få litt inspirasjon fra? Forhåpentligvis og mest sannsynlig kan vennene ramse opp en del ting ungdommen har sagt at han eller henne har lyst på eller ønsker seg i disse dager.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning