Lær barna å ta gode bilder

6 tips som gjør barna dine til (nesten) proffe fotografer

Slik tar barna dine fine bilder.

ET NATURLIG TALENT? Barn har ofte et mye våknere øye for alt som skjer rundt dem enn det voksne har. Med litt opplæring kan de bli skikkelig gode fotografer.
ET NATURLIG TALENT? Barn har ofte et mye våknere øye for alt som skjer rundt dem enn det voksne har. Med litt opplæring kan de bli skikkelig gode fotografer. Foto: FOTO: Per Olav Sølvberg
Publisert Oppdatert

Barn ser ofte ting som voksne ikke ser, og er i mange tilfeller mye mer oppmerksomme på omgivelsene sine enn oss voksne.

En travel maurtue, en fargerik blomsterkrukke, en morsom hund eller et koselig hus - det er mye som kan fange et barns oppmerksomhet.

La barna fange inntrykkene sine med kameraet, og du skal se det blir flotte bilder av det!

I hvert fall etter litt opplæring.

Gjør barna til gode fotografer

1. Hold kameraet rett og stødig

Selv om dette kanskje er innlysende for oss voksne, er det veldig viktig å lære barna. Pass på at kameraet holdes rett, og at det ikke er noe foran linsen - for eksempel en finger eller en kamerastropp.

Lær barnet til å vente litt før selve bildet tas, for å være sikker på at kameraet er rett, holdes i ro og at det ikke er noe foran linsen.

Les også: Slik presser dere blomster

2. Sjekk bakgrunnen

Av og til kan et kult bilde bli litt mindre kult fordi man blir distrahert av et eller annet i bakgrunnen eller på siden av motivet. Vis barnet hvordan hun kan ta en kjapp sjekk på om noe kan fjernes, eller om barnet kan flytte seg litt for ikke å få med den distraherende tingen.

3. Eksperimentér

Når man bruker et digitalt kamera kan barna ta så mange bilder de vil. Vis barnet hvordan det samme motivet kan se helt forskjellig ut ved å flytte seg litt til høyre eller venstre. Eller ved å gå helt inntil tingen, eller ta bildet fra lang avstand.

Les også: Fire nye og kreative måter å perle på

4. Bruk den ekte zoomen: Beina

Lær barna at beina er den beste zoomen. Mange barn liker å bruke zoomen, men det blir ofte dårligere kvalitet på bildet enn hvis de bare hadde gått litt nærmere motivet. Ønsker barnet å ta bilde av en solsikke? Finn en krakk barnet kan stå på for å komme helt inntil blomsten, og bruk kun zoom når alt annet ikke går.

Artikkelen fortsetter under bildet.

KOMPONÉR EN TREKANT: Huset, dinosauren og bilen lager sammen formen av en trekant. Dette er enkel komposisjon for barn.
KOMPONÉR EN TREKANT: Huset, dinosauren og bilen lager sammen formen av en trekant. Dette er enkel komposisjon for barn. Foto: FOTO: Per Olav Sølvberg

5. Komposisjon og lys

Selv om det er små barnefingre som styrer kameraet, er det ingenting i veien for å lære barna om godt lys og god komposisjon.

Vis barnet hva som skjer når han tar bilde av en skål med epler: Først ved vinduet og etterpå midt i rommet. Det beste lyset er ved vinduet. La barnet prøve å ta bilde av den samme skålen med epler med lyset i rommet skrudd av.

Det er også lurt å lære barna litt om komposisjon. Den enkleste komposisjonsregelen er ”trekanten”. Vis barnet hvordan et motiv kan komponeres ved å bruke tre ting som plasseres ved siden av hverandre slik at de former en trekant.

Les også: 11 morsomme uteaktiviteter for barn

6. Kom deg ut av veien og la barnet få holde på alene

Barn har et naturlig og lekent øye og kan se ting vi voksne ikke kan se. Ikke fortell barnet hva hun skal ta bilde av, kun hvordan bildet kan bli best mulig. Når barnet er ferdig med å ta bilder, er det fint å se bildene sammen på stor skjerm og snakke om hvilke bilder dere liker best. Det blir garantert en fin opplevelser for alle!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning