Stebarn

Slik får du et godt forhold til dine stebarn

Bli venn med stebarna på deres premisser. Og involver dem i egne interesser og hobbyer, råder ekspertene.

VANSKELIG: Forholdet mellom stemor og stebarn kan være svært problematisk i mange familier.
VANSKELIG: Forholdet mellom stemor og stebarn kan være svært problematisk i mange familier. Foto: Foto: Istockphoto
Publisert Oppdatert

Du bestemte deg kanskje for å aldri få barn - eller er fornøyd med dem du allerede har. Men så møter du drømmemannen, og med ham får du to bonusbarn på kjøpet.

Dette er en kjent problemstilling for mange kvinner, og det kan skape store problemer i familiedynamikken.

Ekstremt bortskjemte barn

På forumet vårt diskuteres ofte stemorsrollen, og det er ikke alle som er like lykkelige for den situasjonen de har havnet i.

"Jeg kvier meg til de helger og ukedager ungene hans kommer hit. De er ganske store, en i tenårene og en som snart er tenåring. Samboeren min har vært helgepappa til dem et par år før vi ble sammen, og tidligere hadde han en veldig godt betalt jobb, så ungene hans har nærmest fått alt de har pekt på. Ekstreeeemt bortskjemte. Samboeren min er fantastisk mot mine barn! Tålmodig og snill, og han passer dem ofte mens jeg er ute på ting, så jeg har fryktelig dårlig samvittighet for at jeg ikke takler hans barn. Men jeg klarer dem bare ikke. Det er noe med minen til hun yngste. Hun er så overlegen og diva-aktig og bortskjemt at jeg blir kvalm" skriver en anonym bruker på forumet.

Hun vurderer nå å gå fra samboeren sin på grunn av barna.

Far må ta hovedansvar

Familieterapeut Solveig Vennesla er godt kjent med problematikken rundt forholdet mellom stemor og stebarn, og mener mye av ansvaret for forholdet må legges på far.

- Det er viktig at det er far som tar seg av oppdragerrollen, og ikke overlater ansvaret til sin nye kone, sier Vennesla.

Hun understreker at det er en stor oppgave å etablere et godt forhold til stebarn og at det gjerne tar lang tid for de aller fleste.

- Du trenger ikke å like barna, men du bør ikke skape en uvenn i barnas biologiske mor, det kan skape unødvendige vanskeligheter, forklarer Vennesla

Skal sette grenser i eget hjem

Tips til stemor:

  • Aldri kritiser barnets biologiske mor foran barnet
  • Ikke tro at du skal erstatte mor, men bli venn på barnets premisser
  • Bli enig med far om felles husregler
  • Ikke sett barnet i lojalitetskonflikt

Barn merker veldig raskt dersom den nye stemoren ikke liker deres nærvær, noe som kan føre til at de klynger seg enda mer til far. Da kan det være lurt å komme opp med kreative løsninger for å gjøre situasjonen litt lettere.

- Jeg hadde et par hvor kvinnen ikke likte barna til mannen. Hun ville ikke ha noe med oppdragelsen å gjøre, og de fant løsninger som gjorde at hun ikke var nødt til å forholde seg til barna på en daglig basis, forteller Vennesla.

- Men skal ikke stemor få ha noe å si?

- I eget hjem skal hun få lov til å sette grenser, så absolutt. Som par må man utarbeide felles regler for måltider, leggetider, støy og husregler. Du skal bare være observant på hvor grensene går, forsøk å ikke gå inn i en foreldrerolle, sier hun.

Tvinger barna til å kalle dem mamma

Det kan også skape problemer andre veien, med kvinner som umiddelbart tenker på mannens barn som sine egne, og gjerne ønsker å delta så mye som mulig.

- Kvinner er utstyrt med et omsorgsbehov, men noen ganger går det litt for langt. Det verste jeg ser er når stemødre forsøker å overtale/tvinge barna til å kalle dem for mamma. Det blir totalt feil, sier Vennesla.

Barna har en egen mor, og fordeling av rollene i familien er avgjørende.

- Ikke tro at du skal erstatte mor, bli heller venn med barna på deres premisser. Og det kan ta tid, understreker hun.

Ikke en fasit for alle

Sosiolog Ann Vølstad har skrevet hovedfagsoppgaven «Stemor, jeg? - stemødres identitet og handlingsrom», som i fjor ble belønnet med «Pris for fremragende bidrag til kvinne- og kjønnsforskning» fra Forskningsrådet.

Hun mener det er stor forskjell på om barna bor hos far på heltid eller kun kommer på besøk en gang i blant, og understreker at det ikke finnes en fasit for alle. Også alder spiller en stor rolle.

- Rollen du skal ha som stemor må forhandles med far, slik at dere er på samme side, forteller Vølstad.

Bruker egne interesser som inngangsbillett

Hun snakket med mange forskjellige kvinner da hun skrev sin hovedfagsoppgave og fant store forskjeller i hvordan de forholdt seg til barna.

- Jeg oppdaget at de som hadde en interesse eller hobby som var utenom det vanlige, lyktes godt med å la barna ta del i den. Det var for eksempel en som var veldig flink i snowboard og tok med seg sine stebarn ut i bakken. På den måten fikk hun startet en god relasjon gjennom en helt egen aktivitet som ingen av foreldrene var med på, forteller Vølstad.

Gir stemor skylden

Og man skal ikke få panikk dersom barna har en negativ holdning til deg som stemor i begynnelsen.

- Mange barn kan gi stemoren skylden for at foreldrene ikke lenger er sammen, og alt nytt er ofte vanskelig, sier Vølstad.

Og hun har et viktig tips til alle ferske stemødre.

- Aldri sett barna i en lojalitetskonflikt. Da havner du automatisk i trøbbel, for de vil alltid velger mor eller far uansett hva du gjør, påpeker Vølstad.

Er du den onde stemoren? Ta vår uhøytidlige quiz og finn ut.

Følg oss på Facebook - trykk på liker!

På jakt etter brukt barneutstyr? Sjekk Foreldre & Barn-Torget.

Foreldre & Barns iPad-utgave er på over 140 sider og koster 49 kroner i Apples App Store.

Les også:

Slik unngår du bortskjemte barn

9 ting du ikke bør si til barnet ditt

Slik får du englebarn

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning