Pappabøker

Dette må du lese hvis du skal bli pappa

Kanskje det lønner seg å lese seg opp litt før livet snus opp ned.

NY PAPPABOK: Pappabokmarkedet har fått ett nytt tilskudd; boka Daddy Cool - kunsten å være pappa som handler om pappamestring og papparollen. FOTO: Istockphoto.com
NY PAPPABOK: Pappabokmarkedet har fått ett nytt tilskudd; boka Daddy Cool - kunsten å være pappa som handler om pappamestring og papparollen. FOTO: Istockphoto.com
Publisert Oppdatert

Pappabøker

Her kommer en oversikt over såkalte pappabøker på det norske markedet:

1)"Verdens beste pappa - hakkespettbok for småbarnsfedre"

Av Per Asbjørn Risnes Jr/ Kagge forlag

2)"Pappa kan alt - hemmelig håndbok for verdens beste far (og bestefar)"

Av Per Asbjørn Risnes Jr/Kagge forlag

3)"Pappa for første gang"

Av Finn Bjelke/Gyldendal forlag

4)"Stå på pappa!"

Av Lars-Ludvig Røed/Cappelen forlag

5)"Pappa - norske fedre snakker ut"

Av Olav Voksmo Slettan/Kagge forlag

6)"Farsrevolusjonen - fedre og maskulinitet i en ny tid"

Av Per Are Løkke/Pax forlag

7)"God pappa - en håndbok"

Av Peder Kjøs/Pax forlag

8)"Far på ferde"

Av Klaus Sonstad/Damm forlag

9)"Daddy Cool - kunsten å være pappa"

Av Kjetil Bergman Olsson/Aschehoug forlag

Egne bøker for vordende pappaer er en nødvendighet. Det mener småbarnspappa og revisor Kjetil Bergman Olsson (37).

Pappamestring

Selv om han kan trylle fram smokker fra taket, få barn til å fly og lage magisk vann, fant han ikke det han lette etter i andre pappa- eller mammabøker.

Etter å ha blitt pappa til barna August (4) og Leona (2), skrev han bok om pappamestring, pappaomsorg og kjærligheten til familielivet.

Bok etter bok

Selv om pappabokmarkedet ikke er like mettet som mammabokmarkedet, men det finnes allerede en god del bøker å velge mellom (se egne tips til høyre).

Felles for mange av disse bøkene er gjerne at de er humoristisk og underholdende lesning, med stor vekt på den fantastiske opplevelsen det er å bli far. Daddy Cool-forfatteren ville gi leseren noe mer.

Del på Twitter

Del på Facebook DelIntetsigende mammabøker

Da barna ble født, var pappabokforfatteren hjemme i permisjon med de to små i sju og åtte måneder. Erfaringene fra disse to periodene har han samlet i nykommeren Daddy Cool. Kunsten å være pappa.

- Jeg leste mange pappabøker og mammabøker da jeg selv skulle bli far. Mammabøkene var ganske intetsigende for min del, selv om de hadde egne kapitler til den kommende far. Jeg visste fra før at jeg kunne støvsuge for å hjelpe til hjemme, sier han.

Lang pappaperm

- Det var noe der jeg savnet. Ingen av bøkene hadde for eksempel skrevet skikkelig om det å være i pappapermisjon. Lang pappapermisjon. Og det sto svært lite om ringvirkningene av å ha lang pappapermisjon. Det ville jeg skrive om, fordi det føltes uendelig viktig, sier Kjetil Bergman Olsson.

Vær beredt

- Jeg mener, den verden man står på trappene til når man skal bli far, er gjennomtrengende forskjellig fra det man er vant til. Det er mye som endrer seg når man blir en familie.

- Det å bli pappa er et ansvar ut av en annen verden. Er det ikke naturlig å forberede seg til noe slikt, spør Bergman Olsson retorisk.

- Det finnes dessuten ikke noe utbredt pappafellesskap i dag, hvor pappaer kan få innspill, tips og råd. Jeg tror derfor det er svært viktig at det da finnes god og variert pappalitteratur som tar opp disse temaene.

Fra far til far

Målgruppen til boken er naturligvis vordende fedre. Dette er en personlig beretning fra en pappastemme.

- Jeg ønsker naturligvis at alle som har lyst på et innblikk i en småbarnsfamilies hverdag, skal lese boken. Besteforeldre for eksempel. Kanskje de trenger en oppfriskning om hvordan det er å ha små barn.

Hvordan bli en god pappa?

Tips til hvordan bli en god familiefar

1. Engasjer deg. Still deg ved siden av mor med en gang barnet er født. Bær barnet, dyss det i søvn, snakk og pludre, lek med det og stell det. Skap nærhet til barnet.

2. Skift bleier. Det er en enkel greie, og lukter bare vondt i noen sekunder.

3. Ta pappaperm. En svensk studie viser at pappapermisjon gir mindre risiko for samlivsbrudd. Du blir sterkere knyttet til barnet, får mer tillit av kona.

4. Ta deg godt av mammaen. Ta en aktiv, omsorgsfull papparolle, også overfor mor. Hun er høyst sannsynlig mye mer sliten enn deg. Bare det å amme er for mange utrolig utmattende.

5. Ikke sutre om sex. Maser far om sex , vil mor føle seg lite verdsatt, forstått og tatt hensyn til. De aller fleste par har mye mindre sex enn før de første 6-12 månedene etter en fødsel. Husk at sextørken ikke varer evig.

Hentet fra Peder Kjøs' bok «God pappa»

Her kan du lese psykologens råd om hvordan man skal bli en god far.

Pakket inn tips

- Hva ønsker du at vordende pappaer skal få ut av boka di?

- Det finnes naturligvis mange tips og råd i boken. Likevel er det viktig å huske på at det sjelden finnes en fasit. Jeg hadde manuset klart etter første permisjon. Da andre permisjon var over, måtte jeg skrive om det meste. Barn er forskjellige. Akkurat som voksne.

- Jeg har ikke skrevet en håndbok, men jeg har prøvd å få frem en personlig beretning om hvordan det er å bli far. Å være far. Og om det å bli en familie.

Forfatteren har pakket inn tipsene i historier.

- Jeg håper at boken kan bidra til en bevisstgjøring og refleksjoner rundt papparollen. Hvilken type pappa man ønsker å være. Jeg håper naturligvis også at det kommer klart fram at en pappa har like gode forutsetninger som en mamma til å knytte bånd til barnet. Men det handler om tid sammen. Det skaper mestring, omsorg og nærhet, sier Kjetil Bergman Olsson.

Familiedagene vinner

Pappabokforfatteren skriver at papparollen har gjort ham til en annen mann.

- Livet handler om noe annet nå enn før vi fikk barn. Prioriteringene har endret seg. Parforholdet har endret seg. Behovene har endret seg. Det gjør naturligvis at jeg har endret meg. Det er barna som er i fokus. Og familien. Ingenting slår følelsen av å ha hatt en minnerik familiedag.

- Det er kjipere å bruke hele helgen på å prøve å stake opp avløpsrørene fordi et av barna har kastet en bleie oppi. Hverdagene har endret seg. Tilværelsen er blitt utenkelig uten grøtkasting, rett og slett.

Men ikke alle norske mammaer og pappaer synes det er stressende å ha barn - se hvordan de gjør det.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning