storbyferie i europa med barn

Reis på storbyferie i Europa med barna

De fleste storbyer er like spennende for voksne og barn.

STORBYFERIE MED BARN: Ta med barna til Berlin, London eller andre europeiske byer. Enten for en langhelg eller en ordentlig familieferie. FOTO: Getty Images.
STORBYFERIE MED BARN: Ta med barna til Berlin, London eller andre europeiske byer. Enten for en langhelg eller en ordentlig familieferie. FOTO: Getty Images.
Publisert Oppdatert

De aller fleste storbyer passer for barn, men det kan være lurt å planlegge hva man ønsker å oppleve eller se sammen. Enten du reiser til London, Paris eller Berlin, vil byen ha aktiviteter som barna dine vil elske, enten de er store eller små.

- Det er smart å planlegge, men det er også viktig å kunne ta storbyferier litt på sparket, det er jo da det blir mest gøy. For de minste barna er det tross alt mest viktig å være sammen, ikke nødvendigvis hva eller hvor mye man gjør, sier Siri Røhr-Staff, informasjonssjef og innholdsansvarlig Ving Norge AS.

Kommunikasjonsansvarlig i TUI, Nora Aspengren, stemmer i.

- Det beste tipset jeg kan gi er å ta ting med ro. Storbyer er ofte litt hektiske og ting kan gå litt fort. Hvis du stresser, stresser barna.

Barnevennlig hotellrom

Barn er ikke så opptatt av hvor mange stjerner et hotell har, men det kan være greit med et rom som har plass til alle.

- Hvis man velger et rom med litt størrelse, kan barna leke litt fritt på rommet. Dere trenger heller ikke å sitte oppå hverandre om kvelden når dere skal sove, noe jeg tror både barn og foreldre setter pris på, sier Røhr-Staff.

- Velg gjerne et hotell med aktiviteter for barn. Da kan mor og far få en pause, barna får en god opplevelse og de kan kanskje også få noen nye venner på reisen, legger Aspengren til.

Aktiviteter for barn i storbyer

De aller fleste storbyer har aktiviteter som barna vil elske. Undersøk før du reiser og legg noen, men ikke for mange, planer.

Flere storbyer har fantastiske tilbud som badeland, fornøyelsespark, lekepark, dyrehager eller andre arrangerte aktiviteter. Noen storbyer, som blant annet London, har særegne lekebutikker vi ikke har hjemme i Norge, som er verdt et besøk for både store og små.

- De aller fleste byer har store og flotte lekeparker, som kan passe bra om man reiser med mindre barn, sier Røhr-Staff.

- Hvis dere ikke er lommekjent dit dere skal, kan det være lurt å pakke med seg litt snacks og drikke til barna slik at de får i seg mat dersom de blir sultne. Pass på at det ikke blir for mye gåing mellom aktiviteter, da barneføtter fort blir slitne, sier Aspengren.

Et annet tips et å ikke legge et for tett program.

- På tur med de minste barna kan det også være lurt å legge inn noen pauser i løpet av dagen, sier Røhr-Staff.

Les også: Slik reiser du enkelt med barn og baby på tur

La barna planlegge storbyferien

Hvis du har med deg større barn, er en del av gleden å være med å bestemme aktiviteter og glede seg til turen.

- La de gjøre research selv, og finne fram til severdigheter eller opplevelser. Det er lærerikt, og gjør turen enda mer spennende for barna, forklarer Røhr-Staff.

Du kan også gi barna en oversikt over hva som finnes og spørre hva de har mest lyst til.

- Planlegg sammen med barna. Kanskje har stedet du skal til fine parker med lekeområder til barna, temarestauranter og opplevelsesparker. Storbyer har mye å by på, sier Aspengren.

Berlin med barn

Det er mange fantastiske storbyer å velge mellom, men dersom du reiser med små barn er det fint om flyturen ikke er for lang. Berlin er en historierik og vakker by som passer for hele familien.

- Berlin er et supert sted å reise til. Flyturen tar bare 1,5 timer og det er kort vei fra flyplassen og inn til byen. Berlin har fine små og store parker for barn, samt en rekke kafeer som har lekeplasser til barna, sier Røhr-Staff.

Berlin har en rekke tilbud til aktiviteter for store og små.

- Dersom man reiser sammen med større barn kan man lære mer om Berlins historie ved å gå på en guidet tur. Byen er full av underjordiske ganger og rom. Det finnes bunkere fra andre verdenskrig, rømningstunneler, underjordiske fabrikker og mye mer. Det er også spennende for de voksne, sier Aspengren.

Byen har også fine tilbud som passer for de som reiser med små barn.

- Dyrehagen Berlin Zoo er supert for de minste. Tropical Island er morsomt for hele familien. Dette er et sted som gir familien mulighet til å være på stranden og bade, både vinter og sommer, sier Røhr-Staff.

Les også: Ti aktiviteter for barn i København

Populære storbyer for barn

– Skal du til London kan du se musikaler som passer for hele familien. For eksempel Charlie og sjokoladefabrikken, Lion King eller Aladdin. Londons nyeste attraksjon for barn: «Shreks Adventure» er også veldig populært, sier Røhr-Staff.

Det har blitt billigere å reise til New York.

– Bronx Zoo, Luna Park og Empire State Building er bare en brøkdel av det New York har å by på, sier Røhr-Staff.

Barcelona og Paris er fantastiske byer, som også kan gi sommer og sol til hele familien dersom du reiser på riktig tidspunkt.

– Omvisning på FC Barcelona sin hjemmebane Camp Nou er morsomt for de fotballinteresserte. Barcelona Aquarium er ett av Europas største akvarier. Port Aventura World (én time fra Barcelona) er veldig populært. Er du i Paris er selvsagt Disneyworld en spesielt populær aktivitet, sier Røhr-Staff.

Husk at alt ikke trenger å koste mye, og ikke planlegg for mange aktiviteter. Det viktigste er å ha det moro sammen.

- En aktivitet i storbyen trenger hverken være avansert eller dyr. Sightseeingbusser er fint for de minste, da slipper de å bli slitne og de får sett masse spennende underveis. En slik buss kan også gi deg bedre oversikt over byen, sier Aspengren.

Sju tips til familietur i Europa med barn

1. Nye opplevelser

Pakk en ryggsekk med nye opplevelser, for barn mister for interessen.

- Dersom barna bare har med lekene de vanligvis leker med, er det fort gjort å kjede seg. Det kan derfor være morsomt å pakke en ryggsekk med små gaver, som en ny leke eller en liten bok, råder Aspengren.

Hun sier at dere kan avtale med barna når gavene skal åpnes, så har de noe å holde på med og glede seg til på hele reisen.

2. Forbered barna på flyturen

Dersom dere er bekymret for flyturen, er en europeisk destinasjon fint å starte med.

- Velg et land det ikke tar så lang tid å reise til, eksempelvis Mallorca, hvor flyturen bare tar 3,5 timer fra Oslo, sier Røhr-Staff.

Aspengren legger til at uansett om det er første eller tiende gangen barna flyr, så kan det oppleves som skummelt.

- Det er nye lyder å forholde seg til, og for mange kan beltet være en utfordring. For å få en god opplevelse for både barn og voksne er det lurt å snakke om hva som skal skje. Når barnet er forberedt går reisen som regel smidigere, sier Aspengren.

I tillegg kan lufttrykk i ørene være både ubegagelig og skummelt for de minste.

- Snakk om at dette før dere flyr. Mange får propper i ørene før flyet letter og lander. Større barn og voksne kan lindre smerten ved å tygge tyggegummi eller pastiller, mens de minste kan bli ammet eller få flaske under letting og landing, sier Aspengren.

Og typisk er det at sulten melder seg når det er vanskelig å få tak i mat, så ta forhåndsregler.

- Sultne barn blir fortere irritert og lei, så sørg for å pakke ned litt snacks du vet barna liker, sier Aspengren.

Les også: Slik skaffer du pass til barna

3. Ta med klesskift

Både barn og foreldre trenger behagelige klær på flyturen.

- Husk å ta med et klesskift til barna. Det kan bli litt kaldt i flyet, så det kan være lurt å ha med litt ekstra tøy. Ta gjerne med et par tykke sokker så de kan ta av skoene uten å fryse. Det hender også at noen blir dårlige på flyturen. Det er ikke alltid barn får sagt i fra i tide, så ta gjerne med et helt sett med nye klær til de små. Våtservietter er også fint å ta med, det er lett å søle på den trange plassen, sier Aspengren.

Når flyet endelig har landet, går turen til hotellet. Skulle du være så uheldig at kofferten er borte, er det fint å ha pakket noen nødvendigheter i håndbagasjen.

- Dersom turen går til et varmere land, er det surt om barna ikke får skiftet til lettere tøy når dere er fremme. Både barn og foreldre har gledet seg til sol, sommer og bading, så pakk badetøy, et sett undertøy, en T-skjorte og et par shorts i håndbagasjen, råder Aspengren.

4. Solkrem med høy faktor

Noen Europaturer er mer solrike enn andre. Derfor kan det lønne seg å kjøpe en solkrem med høy faktor.

- Spania, Italia og flere andre europeiske land har flere solfylte dager enn vi er vant med i Norge. Barn som bader mye har lett for å bli solbrent. Kjøp en solkrem med høy faktor – og smør ofte. Å bli solbrent er vondt, spesielt for de minste, og det kan legge en demper på ferien, sier Røhr-Staff.

Les også: Tips til feriedestinasjoner med barn

5. Ta med egen underholdning

Det kan fort bli kjedelig å sitte i flyet eller ligge ved bassenget i mange timer.

- Ta med underholdning på reisen. Det kan være blant annet spill, tegnesaker, bøker eller tablets. Husk å laste ned filmer og serier før dere reiser, på flyet er det ikke internett og som oftest er nettet på hotellet ikke bra nok til å kunne bruke strømmetjenester på nett, sier Aspengren.

Og sikre at dere ikke går tom for strøm.

- Mange barn er godt vant til å bruke smarttelefon, iPad eller lignende som underholdning på reisen. Unngå å gå tom for strøm underveis og husk å ta med en ekstra strømlader eller to, sier Aspengren.

6. Ikke planlegg for mye

En ferie som er fullpakket av aktiviteter kan fort bli slitsomt for barna.

- Litt av gleden med ferie er å oppdage ting på veien. Dersom du planlegger alt til hver minste detalj, kan det brått bli mer slitsom enn morsomt, sier Røhr-Staff, og legger til:

- Det er viktig å legge inn pauser, dersom man har planlagt en dag med aktiviteter. Det kan også være smart å ta med litt mat og drikke til de minste i veska.

7. Bevar roen

Stressa foreldre gjør barna stressa, fordi barn føler på når foreldrene er urolige.

- Derfor er det viktig at vi som foreldre prøver å bevare roen. Det gjelder både på flyplassen, om bord i flyet og på hotellet, sier Aspengren, og avsltuter:

- Hvis babyen din begynner å gråte, kan du se om det hjelper å gå stille og rolig opp midtgangen mens du forsøker å trøste barnet. Ikke bli stresset om du ser noen irriterte blikk, det viktigste er at barnet ditt har det komfortabelt og kan falle til ro, avslutter Aspengren.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning