Nattåpen barnehage

- Vi er helt avhengige av barnepass på kvelden for at kabalen skal gå opp

Men nattåpen barnehage er ikke en god løsning på foreldres skiftarbeid, mener barnehageforsker.

SOVE I BARNEHAGEN? Barn trenger tryggheten ved å sove hjemme og ikke i barnehagen, mener barnehageforsker.
SOVE I BARNEHAGEN? Barn trenger tryggheten ved å sove hjemme og ikke i barnehagen, mener barnehageforsker. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox
Publisert Oppdatert

- Fordi Jazmin kunne være i barnehagen også om kveldene noen dager i uken, der hun stortrivdes, kunne vi begge jobbe som lærere på kulturskolen, forteller Anett Szuresik-Bubreg (36).

Hun og mannen kommer opprinnelig fra Ungarn, og har ikke noe nettverk med besteforeldre eller andre omsorgspersoner i Norge.

De valgte å bruke tilbudet om kveldsåpningen i Mormors Have Barnehage fra datteren startet i barnehagen som ettåring, og til hun sluttet som femåring.

Hun er nå i permisjon med seks måneder gamle Tibor. Familien har flyttet fra Kongsberg til Nøtterøy, og både mor og far savner kveldsbarnehagen.

- Når sønnen vår begynner i barnehagen, blir det umulig for meg å jobbe slik jeg ønsker. Vi er helt avhengige av et tilbud om barnepass på kvelden for at kabalen skal gå opp, sier Szuresik-Bubreg.

Mer sårbare om kvelden og natten

- Om kvelden og natten vil barn være mer sårbare enn på dagen, sier forsker og professor i pedagogikk May Britt Drugli ved NTNU.

Drugli forsker blant annet på barn i barnehage, og har utgitt flere bøker om barn og barnehager.

Hun mener at slitne og trøtte barn trenger å være i trygge og vante omgivelser sammen med omsorgspersoner de er trygge på, og som kan hjelpe dem med å regulere følelser og falle til ro.

- Hvis barnet våkner om natten og er redd, er behovet for trygghet og hjelp til å takle følelser stort, sier May Britt Drugli.

Voksne som barnet ikke kjenner så godt, vil ikke nødvendigvis greie å roe og hjelpe barnet med å regulere de vonde følelsene. I slike situasjoner vil det å kunne komme opp i foreldrenes seng, kanskje være det eneste som hjelper, mener hun.

- Det er umulig for nattåpne barnehager å kunne ha voksne som alle barna kjenner like godt, påpeker Drugli.

Hun mener ressursene heller bør brukes på å heve kvaliteten i barnehagetilbudet på dagtid.

- Det vil komme barna langt mer til nytte, sier forskeren.

Vil ha nattåpne barnehager

I oktober kom det nye byrådet i Oslo til enighet om at de vil tilrettelegge for forsøk med kveldsåpen barnehage, samt forsøk med helg- og nattåpen barnehage. Målet er å skape større fleksibilitet for foresatte som jobber skift.

Det har tidligere vært flere barnehager i hele landet med tilbud om barnepass om kvelden og natten, men svært mange har lagt ned tilbudet på grunn av lav etterspørsel. Ordningen ble dyr for foreldrene, som har måttet dekke utgiftene i forbindelse med nattåpen barnehage selv.

Ved Mormors Have Barnehage i Kongsberg har de tilbudt både kvelds- og nattåpen barnehage helt fra starten i 2002. Daglig leder Therese Børke forteller at alle barn som går i barnehagen kan bruke tilbudet.

Tilbudet inngår ikke i barnehagens ordinære åpningstid, og er dermed ikke et pedagogisk tilbud.

- Dette er en ekstraservice til foreldrene, som jeg synes det er viktig å opprettholde, sier Børke.

Trygghet for barna viktig

Barnehageleder Therese Børke poengterer at det alltid er ansatte i barnehagen som tar vaktene om kvelden eller natten.

- Det er viktig at det er ansatte i barnehagen som tar vaktene. Dette betyr trygghet for barna, sier hun.

Barnehagen har ikke en fast kvelds- og nattevaktsstilling. Disse vaktene tas på frivillig basis, og betales utenom den ansattes vanlige lønn.

Hun forteller videre at det alltid er en pedagog som er ansvarlig for opplegget. I tillegg har en pedagog bestandig bakvakt, og kan tilkalles på kort varsel ved behov.

- Vi oppfordrer foreldrene til å si fra om behov utenom ordinær åpningstid så tidlig som mulig. Da har vi muligheten til å finne rette person til rett barn, sier Børke.

- Kjempestas

Når et barn skal overnatte i barnehagen, kommer kveldsvakten til avdelingen klokka 16.00. Leiligheten, som brukes som personalrom på dagtid, klargjøres, og barnet hentes klokka 16.30.

Barnehagen er åpen en halv time lenger, men de ansatte ønsker ikke at barnet skal oppleve det som å bli igjen alene i barnehagen.

Dette barnet får tvert i mot en mulighet de andre ikke får, og det er kjempestas, er Børkes erfaring.

- En tid var det flere som brukte tilbudet, og da opplevde vi at foreldre kjøpte plass om natten rett og slett fordi barnet deres så gjerne ville sove i barnehagen, forteller Børke.

Ser barne-tv sammen

Børke forteller at den ansatte og barnet lager middag, spiser, leker og ser barne-tv sammen.

Noen ganger tar personalet kveldsstellet, og barnet blir hentet rett før leggetid.

- Når barnet skal overnatte, skjer alle rutiner etter foreldrenes ønske, forklarer Børke.

Hun forteller at den voksne sover på samme rom som barnet. Om morgenen blir det vanlig morgenstell og frokost, før barnet blir hentet eller fulgt i barnehagen.

- Som regel henter foreldrene i 10-11-tiden, noen ganger senere hvis de har hatt nattevakt og må sove litt først, sier Therese Børke, som aldri har opplevd at barn blir hentet etter klokka 12 når de har overnattet i barnehagen.

Ønsker andre støtteordninger

Barnehageforsker May Britt Drugli er likevel skeptisk til nattåpne barnehager, og mener det bør finnes bedre alternativer for foreldre som jobber på kvelden eller natten.

- Å ha faste og kjente barnepassere hjemme hos barnet, vil være den beste løsningen for foreldre som for eksempel jobber skift, sier May Britt Drugli.

Hun forklarer at mange barn strever med søvnen, og at faste rutiner hjelper. Hjemmet vil i seg selv representere trygghet for barnet, som kan fortsette med en stabil kveldsrutine, selv når foreldrene jobber.

- I denne saken bør man være opptatt av barnets behov, og heller finne andre ordninger for å imøtekomme foreldrenes behov. For eksempel ved økonomiske støtteordninger, avslutter Drugli.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning