Hverdagsmiddager med fisk til barn

Fem barnevennlige fiskemiddager

Gjør torsk, laks, sei og all annen fisk spennende med disse triksene.

STEINBITSPYD: Alt er bedre på spyd. Også fisk.
STEINBITSPYD: Alt er bedre på spyd. Også fisk.
Publisert Oppdatert

Slik får du barn til å spise fisk

- Begynn først med hvit fisk med mild smak

- Fisken skal være garantert fri for bein- det er første bud.

- Pass på tiden- det tar ikke mange minutter å koke, steke eller bake fisken

- Lag tilbehør som barnet liker: pasta, is og grønnsaker

- Kall retten noe spennende, gjerne fra eventyr barnet liker

- Vær bestemt. Ikke la barnet forlate bordet uten å ha smakt

- Gi ikke opp hvis du feilet første gang. Prøv igjen neste uke

- Spør i butikken din etter gratis oppskrifter

Kilde: Kokk Klas Roger Arvesen ved Meny i Sandefjord

Å få barn til å spise fisk føles av og til like umulig som å be dem spise gråstein. Det finnes imidlertid noen knep - og oppskrifter - som gjør fiskemiddagen langt lettere å svelge.

- Fisk er vanskelig, innrømmer erfaren pappa, fiskemiddagmaker og forfatter av kokeboka Pappamat, Per Asbjørn Risnes.

- Ikke fordi det er vanskelig å lage. Det er faktisk mye lettere å lage god fisk enn godt kjøtt. Og mye raskere. Det vanskelige er å få barn - og voksne - til å ville spise det, sier han.

Snakk om fisk som en fest

Men det finnes noen smarte strategier. Omvending av fiskehatere handler mye om de voksnes holdning til fisken.

Omtaler du fiskemiddagen som et pliktløp på linje med bruk av tanntråd, er det stor sjanse for at barna dine ser det på omtrent samme måte. Risnes mener at det er lurt å behandle fisken som en fest, heller enn å presentere den som noe vi spiser bare fordi vi må.

- Hos oss viste det seg at ungene ikke var så interessert i laks. Da tok jeg dem med i butikken og lot dem velge i fiskedisken selv. De valgte seg hvit, ren fisk, og barna fikk være med på å lage maten også. Det hjalp, sier Risnes.

Fiskemiddag resulterer i premie

I tillegg mener han det er helt greit å ty til sleipe triks som å innføre premie for sunnhet, hvis sunn middag først er et tema.

- Hos oss får man alltid is når man spiser fisk. Det er et skittent triks, men det fungerer. Nå har det gått så langt at hvis barna har med seg noen hjem blir de skuffet hvis vi ikke har fisk, for da får de heller ikke is, sier Risnes.

Hjemme hos familien Risnes er corn fish, altså fiskefingre laget med cornflakes, en bejublet slager.

Det samme er foliepakker med fisk og selvvalgte grønnsaker. De er faktisk blitt så populære at 11-åringen nå lager dem selv.

Mer kan man vel egentlig ikke be om?

Corn fish

Fiskefingre med knust cornflakes. (til 4 pers)

600 g hvit fisk (Torsk, sei, hyse, ishavsrøye. Gjerne fra frysedisken, men husk at den tar tid å tine og ofte er dyrere enn den i ferskvaredisken.)

1 dl hvetemel

PAPPAMAT: Per Asbjørn Risnes har skrevet kokeboka Pappamat.
PAPPAMAT: Per Asbjørn Risnes har skrevet kokeboka Pappamat.

1-2 egg, pisket

2 dl knust cornflakes e.l.

Del fisken i fingertykke biter. Vend dem først i mel, så dypper du dem i pisket egg og deretter trykk dem ned i knust corn flakes. Du kan også bruke brødskalker som du kjører i food prosessor eller knuse kavringer, kapteinskjeks, knekkebrød eller liknende.

Stek i medium varm stekepanne med smør og olje mens (for eksempel) de frosne pommes fritesene steker i ovnen.

Krabbeburger

Sørstatenes beste oppfinnelse. (4-6 små burgere)

3 kokte krabbeskjell

3 ss cottage cheese

3 ss majones

revet skall fra 1 sitron (økologisk, ellers må du skrubbe skallet først!)

1 kopp persille

3 ss fløte eller rømme

1 egg, lett sammenpisket

1/2 ts bakepulver

1 liten rød chili, finhakket

2-4 ss brødsmuler

Panering:

2 dl mel

2 egg, lett sammenpisket

2 dl brødsmuler

Rens ut alt krabbekjøttet fra skjellene. Ha det i en bolle og bland med egg, majones, fløte, sitronskall, persille, bakepulver og chili. Rør forsiktig inn brødsmulene til krabberøren får passe konsistens, og form dem til burgere. Rull dem i mel, dypp dem i sammenpisket egg og så i brødsmuler.

Sett burgerne til kjøling i et kvarters tid før du steker dem i smør i cirka fem minutter på hver side, til de er gylne.

Server som burgere med søt saus eller hvitløkskrem.

Les også: 10 kjappe middager barn liker

Steinbit-spyd

Alt smaker bedre på pinne, også fisken. (til 4 pers)

Fem glade lakser:

Har du barn som bare liker rosa fisk? Laks og ørret steker seg nesten selv.

Her er fem forskjellige måter å gjøre det på:

Enkel pannestekt: Hvis du har skinnet på, salter og peprer du og steker dem i smør på medium varm stekepanne. Du kan følge med på siden av stykket når de er litt over halvt gjennomstekt. Da slår du av varmen på platen og snur dem og lar dem steke ferdig på ettervarmen. Skinnfrie fileter får en litt mer nøtteaktig smak om du drysser dem med litt mel før du steker i pannen. (samme måten bruker du til seibiff.)

Laksimbocco: (Som italiensk Salimbocco) Ta en skive spekeskinke, parmaskinke eller bacon (helst tørrsaltet) rundt laksefileten og fest med en tannstikke. Bak i ovnen på 140 gr i 8-10 minutter avhengig av hvor tykke skivene er.

Sommerfuglkoteletter: Skiver av laks blir veldig pene om du stikker kniven inn under skinnet og skjærer det bort og lar beinet holde fisken sammen. Da ser de nesten ut som sommerfugler. Stek på panne eller i ovn som over

Sennepsgratinert: Hakk dill og bland med grov sennep og honning. Smør på toppen av stor laksefilet og bak i ovnen på 180 grader i ca 10-15 minutter.

Godtepose: Skjær laksefilet opp i porsjonsstørrelser. Salte og pepre. Lag en aluminiumsfoliepakke til hver i familien. Fyll med fisk, en god smørklatt, litt fløte og de grønnsakene og krydderet hver liker best: tynne gulrotpinner, fennikel, purre, erter, chilli, sellerirot.

700 g steinbitfilet (eller annen fast, hvit fisk)

1 ts fennikel, malt

1 ss sesamfrø

1 ts sesamolje

2 ss soya/olivenolje

Rør sammen krydder og oljer til en marinade.

Skjær avlange biter av fisken som du trer på spydet i lengderetningen, da faller ikke fisken av når den varmebehandles.

La spydene ligge 15 minutter i marinaden før du griller på medium varm grill. Husk at steinbit tåler mer varme enn for eksempel torsk. La spydene ligge 2-3 minutter før du snur dem forsiktig.

Bolinhos Bacalhau

Det portugisiske svaret på fish and chips er sprø og saftige klippfiskboller.

(forrett til 8 pers, hovedrett til 4)

500 g ferdig utvannet klippfisk (i kaldt vann over natten, minst)

250 g skrelte poteter, f. eks mandel

2 sjalottløk

3 hvitløksfedd

3 ss persille, finhakket

H-melk til det dekker fisken

god olivenolje

pepper og kanskje salt

litt cayenne

hvetemel

2-3 egg

1/2 l brødsmuler

nøytral olje til fritering

Kok skrelte halve poteter uten salt i vannet. Ikke la dem koke i stykker, men la dem dampe seg tørre før du moser dem med en potetpresse eller stamper.

Del fisken i jevne stykker. Fres hvitløk og sjalottløk raskt i litt olje. Legg fisken i kjelen og hell over melk så det dekker. Kok forsiktig opp og la fisken trekke til den flaker seg, ca 10 min. Løft fisken opp og riv den i lange strimler eller, hvis du har dårlig tid, kjør den veldig kort i en kjøkkenmaskin.

Bland sammen potetmassen og fisken, mens du sper med olivenolje og kokekraft til det er en jevn, litt fuktig, men fortsatt fast masse. Juster med potet eller væske og rør inn fersk bladpersille eller koriander, og eventuelt litt cayennepepper.

Bruk en skje og håndflaten til å lage avlange boller på størrelse med små egg. Ikke lag dem for tykke, da blir de ikke gjennomvarme.

Sett dem kaldt mens du gjør i stand paneringen. (Du kan også bare steke dem uten panering, da blir det mer som en veldig god fiskekake. Eller du kan dyppe dem i samme frityrrøren som fish and chipsen.)

Ha en skål med mel, en med vispet egg og en med brødsmuler. Dypp i den rekkefølgen, og friter i olje et par minutter til de er gylne og sprø. Men ikke for mange om gangen.

La dem kjøle seg litt på kjøkkenpapir.

Server som de er, med remulade eller med en god tomatsalsa.

Les også: Fem gode og sunne matpakkeforslag

Fish and chips

Norge er et fisk- og potetland. Her er min versjon av britenes løsning på det problemet. (til 4 pers)

500 g hyse eller annen hvit fisk som torsk, lange, sei,

Lei av laks? Prøv disse:

Seibiff med løk: Sei er langt bedre enn sitt rykte. Og antakelig lettere å spise for barna. Den smaker ikke så mye fisk og blir hvit og fin. Det letteste er å bake den i ovnen kun med salt, pepper og en smørklatt mens du koker poteter og steker løkringer på svak varme til de er karamelliserte.

Seien er også veldig god og pen i wokretter. Prøv å blande sei og laks i woken.

Røkt kolje: Mange barn liker den salte røkesmaken. Koljen kan bakes i ovnen med litt olivenolje og severes omtrent bare med poteter eller en grønnsak.

Grillet makrell: Sommerfisken. Passer best til utegrilling og tåler masse varme siden den er fet og god. Hvis du lager fileter slipper du alle beina, og kan steke i olje i stekepanne til skinnet er sprøtt. Deretter snur du den et lite minutt eller to. Server med nypoteter.

Grillet kveitekotelett: Fast fisk som tåler tøffe svimerker.

Uerfilet: Den røde fisken blir veldig god pannestekt uten noe dilldall. Den smaker kjøttaktig og godt. Men husk å skrape bort de store skjellene på skinnet først.

Alle oppskrifter er hentet fra boka "Pappamat" av Per Asbjørn Risnes.

250 g hvetemel, pluss litt for å strø

3 dl kaldt øl, pilstype

3 ts bakepulver

1 ts karripulver

salt og pepper

3 l druekjerneolje olje eller lignende frityrolje

Ha oljen i en stor kjele og varm den opp til 190 grader. Bruk termometer.

Fjern bein fra fiskefiletene. Skjær i lange, flate serveringsstykker på ca 70 g. Salte og pepre filetene og la dem stå mens du lager røren.

Pisk øl, karri og bakepulver inn i melet. Frityr-røren bør ha en skikkelig klissete konsistens. Som tapetlim, bare med litt bedre smak. Relativt tynne biter av fisk skal kunne dyppes raskt i røren og bli såvidt gjennomkokt inni, og samtidig ha et gyllent, sprøtt lag av smakfull skorpe utenpå.

Rull filetene i litt av melet, slik at de får en tørr overflate.

Når oljen er varm, tar du fisken i «halen» og dypper den i røren. Ikke for tykt lag, la det renne litt av før du senker den forsiktig ned i oljen.

Stek i 3-5 minutter til fisken er gyllen og sprø. Steketiden kommer an på tykkelsen på fisken og fisketypen. Steinbit trenger lenger tid enn torsk.

La fisken renne av seg på rist eller tørkepapir. Server relativt raskt med pommes frites, moste grønne erter, eddik, ketchup, sitronbåter og sylteagurker.

Pappatips: La en pose frosne erter trekke i ti minutter med smør og en håndfull fersk mynte før du knuser dem lett og salter og peprer. Mmmm!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning