Fem gode matpakketips til barn

Fem forslag til gode og sunne matpakker

Oppskrifter på kreative matpakker til barna for hele uka.

SUNN MATPAKKE: Hold humøret og matlysten oppe med god og variert mat. Og du, husk at grovt brød inneholder mer enn 50 prosent sammalt mel. De grove typene inneholder fiber som er bra for fordøyelsen, og som gir langvarig metthetsfølelse. Foto: Line Dammen.

SUNN MATPAKKE: Hold humøret og matlysten oppe med god og variert mat. Og du, husk at grovt brød inneholder mer enn 50 prosent sammalt mel. De grove typene inneholder fiber som er bra for fordøyelsen, og som gir langvarig metthetsfølelse. Foto: Line Dammen.

Publisert Oppdatert

Det finnes mer på menyen til de små som skal på skolen eller i barnehagen enn en blings med pålegg. Det trenger heller ikke å ta all verdens tid å sette sammen en matpakke som gir både variasjon og nye smaker.

Et sunt og godt måltid midt på dagen hjelper de små med å holde konsentrasjon og humør oppe. Velger du brød som basis, er det å lurt å velge grove kornprodukter.

Sunn og næringsrik matpakke

Middagsrester fra dagen før er et godt matpakkealternativ. Så spar på restene og se om du kan lage en liten rett til matpakka av det.

Pesto, hummus og avokado er perfekte alternativer til smør, men også som dipper til et knippe oppskårne grønnsaker. Skjær opp frukt og grønnsaker i mindre biter og tre dem på et spyd – da spiser barna mer!

Vann er best som drikke – men gjør det gjerne mer spennende ved å putte et par skiver med sitron, agurk eller andre frukter eller grønnsaker oppi. På denne måten blir både mat og drikke mer variert i hverdagen.

Nedenfor finner du fem forskjellige matpakketips til barn.

Dag 1: Kjøttbollespyd og matmuffins

Matmuffins med egg og grønnsaker + kjøttboller på spyd.

SUNN SKOLEMAT: Bruk det du har i kjøleskapet. Kjøttboller kan erstattes med fiskekaker skåret i terninger og andre grønnsaker, som stangselleri og paprika. Foto: Line Dammen.

SUNN SKOLEMAT: Bruk det du har i kjøleskapet. Kjøttboller kan erstattes med fiskekaker skåret i terninger og andre grønnsaker, som stangselleri og paprika. Foto: Line Dammen.

Kjøttbollespyd

Dette trenger du:

4 trepinner

12 kjøttboller

12 ostebiter

12 agurkbiter

12 tomater

Slik gjør du:

Stek kjøttboller eller bruk rester fra gårsdagens muffins. Skjær osten og grønnsakene i terninger.

Tre så en kjøttbolle, en ostebit, en agurkbit og en tomat etter hverandre og fortsett til du har 4 spyd.

Matmuffins

Dette trenger du til 12 stk:

1 ts bakepulver

2 dl melk

12 egg

1 klype salt

200 gram grønnsaker i små biter

Oppskriften kan halveres

Slik gjør du:

Visp bakepulver og melk.

Deretter visper du inn eggene og grønnsakene. Fordel røra i 12 muffinsformer fordelt på et muffinsbrett. Hell eggemassen i muffinsformer nesten helt opp til kanten. Stek muffinsene på 175 grader i ca. 20–30 minutter.

Muffinsene holder i kjøleskapet i 3–4 dager, så her kan man lage et lite lager som småttisene kan få med i matboksen.

Tips!

Legg gjerne med litt frukt som avslutning på måltidet.

Grønnsaker og frukt holder seg friskere i farge og smak hvis du dypper dem i vann og sitron og putter dem i en tett boks.

Dag 2: Spinatpannekaker og yoghurt

Spinatpannekaker med ananas og yoghurt med havregryn og kanel.

Spinatpannekaker

Dette trenger du til 10 stk:

2 små bananer

2 never spinat

SPINATPANNEKAKER: Lag grønne, sunne pannekaker som barna kan ta med seg på skolen. Foto: Line Dammen.

SPINATPANNEKAKER: Lag grønne, sunne pannekaker som barna kan ta med seg på skolen. Foto: Line Dammen.

4 egg

1 dl kokosmasse

3 ss rugmel

1 ts bakepulver

Slik gjør du:

Kjør bananer og spinat i en kjøkkenmaskin til du har fått en grønn og jevn masse. Rør inn egg, kokosmasse, rugmel og bakepulver. La røra stå og svelle noen minutter.

Stek pannekakene med kokosolje eller smør under middels varme til de blir gylne. Snu dem med en stekespade.

Yoghurt med havregryn

Dette trenger du:

1 glass med lokk

2 dl yoghurt

1 neve med havregryn

Flytende honning

Kanel

Slik gjør du:

Ha yoghurten på et glass og hell over litt flytende honning, havregryn og kanel.

Tips!

Spar på tomme syltetøyglass med lokk eller små flasker med kork. Disse kan brukes til smoothie, frukt-vann, kjøleskapsgrøt eller yoghurtblanding.

En neve med nøtter om dagen eller i matpakken gir barna mange gode næringsstoffer og ekstra energi når man trenger det. Pass bare på at det ikke er barn med nøtteallergi i barnehagen.

Dag 3: Havrevafler

Sunne havrevafler med skinke, smøreost og spirer, grønnsaker og frukt som tilbehør.

GROVE VAFLER: Lag en matpakke med grove vafler, grønnsaker og frukt. Vaflene vil garantert falle i smak – selv om de er uten sukker. Foto: Line Dammen.

GROVE VAFLER: Lag en matpakke med grove vafler, grønnsaker og frukt. Vaflene vil garantert falle i smak – selv om de er uten sukker. Foto: Line Dammen.

Dette trenger du:

3 dl rugmel

75 g havregryn

2 egg

¼ ts salt

5 dl melk

50 gram margarin

Grønnsaker

Frukt

Slik gjør du:

Pisk egg og salt til luftig blanding. Bland rugmel og havregryn i en bolle. Tilsett vekselvis melblandingen med melken. Smelt margarinen og tilsett den i røren.

La røren hvile i minimum ti minutter før du bruker den. Stek vaflene som vanlig med litt smør eller kokosolje.

Tips!

Sørg for litt C-vitamin i matpakka. Det hjelper de små kroppene til å ta opp jernet i kornproduktene.

Dag 4: Grøt og omelettpannekaker

Overnattingsgrøt med bær + omelett-pannekaker.

Kjøleskapsgrøt med frukt

Dette trenger du:

3 dl store havregryn

OMELETTPANNEKAKER: Smør matpakken kvelden før. Har du god tid, trenger du ikke velge den enkleste løsningen, og du kan leke deg litt mer. Foto: Line Dammen.

OMELETTPANNEKAKER: Smør matpakken kvelden før. Har du god tid, trenger du ikke velge den enkleste løsningen, og du kan leke deg litt mer. Foto: Line Dammen.

2 dl melk

1–2 ts flytende honning

1 yoghurt naturell (kan erstattes med vann)

1 ts chiafrø (kan utelates)

Slik gjør du:

Bland alle ingrediensene sammen i en bolle. Og hell over i 2 tomme syltetøyglass med lokk. Sett i kjøleskapet over natten. Morgenen etter har du grøten ferdig til enten frokost, eller som nistemat på skolen.

Omelettpannekaker

Dette trenger du til 4 personer

4 egg

1,5 dl melk

Litt salt

Slik gjør du:

Pisk alt til en røre. Stek tynne pannekakeomeletter og legg til side til de blir kjølige. Smør med smøreost og fyll med ost og skinke og rull dem sammen.

Tips!

Sett grøten i kjøleskapet over natten, så er den klar til barnehagen dagen etter. Ikke fyll helt opp, så har du plass til fersk frukt.

Dag 5: Fiskekaker, energikuler og smoothie

Fiskekaker med rå grønnsaker, brød, energikuler og smoothie.

Dette trenger du til 4 personer:

8 fiskekaker

8 skiver grovt brød

Smøreost

Grønnsaker (agurk, stangselleri og gulrot)

Slik gjør du:

Legg kalde fiskekaker i matboksen fra middagen dagen før. Fiskekaker er lette og spise og rike på proteiner. Skjær noen tynne skiver med grovt brød, smør et lag med smøreost på og legg gjerne noe grønt imellom.

Skivene er perfekte sammen med fiskekakene. Skjær grønnsakene i staver og legg ved en liten bunt så får barnet masse næringsrikt i løpet av dagen.

Energikuler

Dette trenger du:

200 gram mandler (medaljol)

400 gram dadler

4 ss råkakaopulver

2 ss mandelsmør

2 ss kokosolje

2 ss chiafrø

Slik gjør du:

Mal mandlene i en foodprocessor. Hell deretter i dadlene (uten steiner) og de andre ingrediensene, pluss 2 ts vann og kjør foodprocessoren til deigen slipper. Rull deretter små kuler i håndflaten. Legg de i en beholder i fryseren i noen timer, for så å oppbevare dem i kjøleskapet.

Frisk smoothie

Dette trenger du til 2 porsjoner:

1 banan

3 dl frossen smoothie-miks med skogsbær

1 dl yoghurt naturell

2 dl vann

Slik gjør du:

Bland alt i en smoothie-mikser til alt er godt blanda. Hell over på flasker eller smoothieglass med lokk.

Tips!

Frukten i smoothien inneholder masse vitaminer og antioksidanter som holder energien oppe.

Pesto, hummus eller avokado kan være godt under kjøtt- og fiskepålegg, som et alternativ til margarin.

Du kan bruke andre nøtter og frø i stedet for mandler. Nøtter er sunt for barna, men de skal helst ikke begynne å spise det før de har fylt 3 år. Følg med i tilfelle de har allergier, og at de ikke setter nøttene i halsen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning