Nytelse under fødsel

«Ja, nå går jeg ut av fødestuen, jeg. Paret på stue fem ønsket seg en orgasme»

Kan du ha det godt når du føder? Orgasme under fødsel er ikke noe kvinner snakker mye om, men det er slett ingen dårlig idé, mener fødselslegen.

Pluss ikon
MANGE FØLELSER: Fødsel er noe av det mest intense man kan oppleve. Selv om vi forbinder det mest med smerter, er det ikke unormalt å føle på nytelse også under fødselen.
MANGE FØLELSER: Fødsel er noe av det mest intense man kan oppleve. Selv om vi forbinder det mest med smerter, er det ikke unormalt å føle på nytelse også under fødselen. Foto: Illustrasjonsbilde, Getty Images
Publisert

For cirka ti år siden kom en av jordmødrene ut til oss som satt halvtrøtte på vaktrommet midt på natten og sa med klar stemme: «Ja, nå går jeg ut av fødestuen, jeg, paret på stue fem ønsket seg en orgasme. Det er ikke noe jeg kunne tilby dem, så jeg tenkte jeg skulle gi dem 15–20 minutter»

Der satt vi på vaktrommet og trodde ikke våre egne ører. «Er dette tiden og stedet for noe sånt?» sa vi, lo litt og tenkte at det er bra vi er forskjellige. Ullevål er jo sykehuset med stor takhøyde, så her er alle velkomne.

Fødsel er naturlig

Det er nærmest en fastlåst idé at fødselen skal være det motsatte, en smertefull, intens prosess som først føles bra når babyen er ute. Ofte blir kvinnen som kommer inn med rier, satt i en rullestol og trillet inn til en fødestue hvor hun får på seg en sykehusskjorte og legges i en fødeseng. I tillegg blir det kanskje koblet på ledninger til mor og baby for å monitorere at barnet tåler fødselen og at mor har gode nok rier.

<b>THORBJØRN BROOK STEEN:</b><br>Fødselslege ved Oslo universitetssykehus, Ullevål, og firebarnsfar. Har veiledet mange kvinner med alvorlig fødselsangst. Har gitt ut bøkene «Nytt liv» og «Hjelp, jeg skal føde!»
THORBJØRN BROOK STEEN:
Fødselslege ved Oslo universitetssykehus, Ullevål, og firebarnsfar. Har veiledet mange kvinner med alvorlig fødselsangst. Har gitt ut bøkene «Nytt liv» og «Hjelp, jeg skal føde!»

Mye av det som skal være naturlig kan føles som det motsatte. Jeg har tidligere skrevet om, og unnskyldt, mitt eget overbruk av hormondryppet oksytocin også.

I tillegg er det mange som trenger smertelindring. Bortsett fra en tilstedeværende en-til-en jordmor, er det meste av smertelindringen vi tilbyr laget på et laboratorium, som for eksempel en epidural.

Kan kvinnens egen nytelse og eventuell orgasme hjelpe henne i tillegg?

Les også: Én uke etter fødselen, får foreldrene sjokkbeskjeden: – Jeg visste at det skulle være oss fire mot verden

Fødende er ikke pasienter

La meg si det med en gang: Jeg er en klassisk utdannet fødselslege med lang erfaring og med god forståelse for hjelpen både en epidural, riefremmende drypp og fostermonitorering har.

Foster-overvåkning kan redde liv, og epiduraler har hjulpet kvinner til å takle en tøff fødsel. Det betyr likevel ikke at det ikke går an å tenke annerledes.

Som fødselslege har jeg aldri kalt den gravide for pasient. Hun er stort sett en frisk kvinne som kommer for å gjøre noe naturlig, som en fødsel er.

Heldigvis har vi på mitt sykehus en egen avdeling for det som kalles naturlige fødsler, ABC. Flere andre sykehus har samme tilbud. Målet her er å fjerne ledninger som er koblet til mor og barn. De bruker andre trygge metoder for å få barnet ut, med en mor som ivaretas ut fra hennes egne ønsker, i tillegg til god, kyndig kunnskap fra jordmødrene. Her er det badekar de kan føde i og jordmødrene har god tid til å se den fødende. Takhøyden for det som er annerledes oppleves nok høyere også.

Les også: Forrige gang måtte Trude (36) føde på badegulvet. Hun var fast bestemt på at det ikke skulle skje igjen

Avslutningen på et samleie

For hva er det jeg snakker om?

BIRTHGASM!

Dette var nytt for meg, og dukket opp i en samtale jeg hadde med en fødselsaktivist i Sverige. Jeg tenkte selvsagt på episoden på fødeavdelingen for ti år siden og ble nysgjerrig. Etter denne samtalen fant jeg frem medisinske artikler og ble positivt overrasket. Dette er hverken nytt eller radikalt, selv om det kan høres slik ut.

Tross alt, en fødsel er, for de fleste, en avslutning på et samleie for ni måneder siden. Barnet kommer ut av et område på kroppen hvor det er erogene soner. Lyder, lukt og intensitet kjennetegner også en fødsel, spesielt når hodet er på vei ut.

Kvinnen jeg snakket med fra Sverige rapporterte faktisk at hun under fødselen kjente på lystbetonte følelser og fikk rett og slett en orgasme. Det bør vel ikke være skamfullt å si det. Tvert om, går det kanskje an å snu det hele på hodet. Kan vi heller tenke på smertene og den prosessen som en fødsel er som noe naturlig, godt og positivt?

Smertereduksjon

Det er skrevet forskningsartikler på dette området også. Det nevnte hormonet oksytocin er hormonet som økes i kroppen etter en orgasme, ved stimulering av brystknopper og som gir rier. Så det går an og både ha rier og lystfølelse samtidig.

Videre er det forskning som har sett en smertereduksjon ved stimulering av erogene soner i kvinnes underliv. Kontinuerlig stimulering av fremre del av vagina reduserer smertefornemmelse med 50 %, stimulering for nytelse reduserer smerter med 75 % og en orgasme reduserer smerter med opp til 100 %. Dette siste er selvsagt langt bedre enn en epidural.

Les også: – Nei, setefødsel er ikke mer smertefullt eller ødeleggende for mor

Ikke for alle

Jeg skjønner at orgasme på fødestuen ikke er for alle. Seksuelle følelser er noe som de færreste ønsker å dele med andre, og i hvert fall ikke på en fødestue. Derfor har nok mye av disse «triksene» vært mer vanlig ved hjemmefødsler, på jordmordrevne fødestuer og hos kvinner som kanskje tenker litt alternativt.

Likevel vil jeg slå et slag for å tenke annerledes. Det gjorde paret på føde A for ti år siden. Da ble jeg overrasket, og nå promoterer jeg det samme. Fødsel er noe positivt og trenger ikke bare være en smertefull reise. Det er lov å både glede seg og glede seg selv!

Denne saken ble første gang publisert 08/04 2021.

Les også