Barnedåp i koronatider

Korona stoppet dåpen til Johanne (4 mnd) – da fikk mamma og pappa en idé

Johanne (4 mnd) skulle feire den store dagen med familie og venner. Onsdag 11. mars rigget familien til festlokalet, men dagen etter ble alt forandret.

UFORGLEMMELIG DAG: Nå må hun løftes opp, men snart springer Johanne selv rundt og utforsker naturen. Når hun blir stor nok skal hun få høre historien om den lille dåpen. Det blir en dag Line og Morten aldri glemmer.
UFORGLEMMELIG DAG: Nå må hun løftes opp, men snart springer Johanne selv rundt og utforsker naturen. Når hun blir stor nok skal hun få høre historien om den lille dåpen. Det blir en dag Line og Morten aldri glemmer. Foto: Privat
Publisert

Johanne Flaglien Norderhaug fra Tyristrand er født 20. november 2019. Mamma Line Flaglien (33) og pappa Morten Norderhaug (33) gledet seg til barnedåpen i Tyristrand kirke søndag 15. mars. Familie og venner var invitert for å feire dåpsbarnet.

Slik ble det ikke.

Hadde forberedt alt

Onsdag 11. mars skrudde Line og Morten opp bord og rigget til festen som skulle samle familie og venner etter at Johanne var døpt. Men begge var bekymret. Skulle de virkelig samle så mange mennesker under et tak nå? De leste om koronaviruset og var usikre.

Så kom torsdag 12. mars, en dato vi alle husker. De strengeste tiltakene i fredstid ble innført i Norge.

– Det var egentlig en lettelse å gi beskjed om at dåpen måtte utsettes, sier Morten.

OVERRASKELSEN På vei hjem fra «barnedåpen», hadde Line og Morten lyst til å glede Johannes farmor og farfar. Pappa Morten med Johanne på armen og Line med plakat, der det står «Glad i dere». Farmor gjorde et hopp av glede og farfar ble ikke mindre glad da han så hvem som sto utenfor vinduet.
OVERRASKELSEN På vei hjem fra «barnedåpen», hadde Line og Morten lyst til å glede Johannes farmor og farfar. Pappa Morten med Johanne på armen og Line med plakat, der det står «Glad i dere». Farmor gjorde et hopp av glede og farfar ble ikke mindre glad da han så hvem som sto utenfor vinduet. Foto: Privat

– Vi fulgte selvfølgelig rådene fra myndighetene, og slapp å ta avgjørelsen selv.

Familien slo seg til ro med det.

Dåpsdagen

– Da dåpsdagen kom, og Morten og jeg satt og spiste frokost, kikket vi ned på Johanne som smilte mot oss fra vippestolen sin, forteller Line.

– Vi så på hverandre og begge følte at dette var Johannes store dag, som vi på en eller annen måte ville markere.

Dermed fant Line og Morten frem turklærne, kledde godt på Johanne og kjørte til et fint turterreng i nærheten. Resten skjedde på impuls. Det lille vannet Grytingen ligger vakkert til, og Morten bar den lille datteren ned til vannkanten. Der ble hun «døpt», med Grytingen som døpefont og himmelen som tak.

– Selv om vi tok det helt på sparket, ble det veldig stemningsfullt, sier Line, som passet på å ta bilder av seansen.

– Og Johanne belønnet oss igjen med det nydelige smilet sitt.

Kanskje er Johanne den eneste som har blitt «døpt» i vannet Grytingen på Ringerike?

Les også: Professorens råd til foreldre som må være hjemme

SMILET: Johanne Flaglien Norderhaug er født i november 2019. Hun sjarmerer allerede alle med sitt lykkelige smil.
SMILET: Johanne Flaglien Norderhaug er født i november 2019. Hun sjarmerer allerede alle med sitt lykkelige smil. Foto: Privat
DEN LILLE SEREMONIEN: Med Grytingen som døpefont, himmelen som tak og pappa som gudfar, ble Johanne «døpt» på den planlagte dåpsdagen. 
Den ekte seremonien i Tyristrand kirke planlegges senere på året.
DEN LILLE SEREMONIEN: Med Grytingen som døpefont, himmelen som tak og pappa som gudfar, ble Johanne «døpt» på den planlagte dåpsdagen. Den ekte seremonien i Tyristrand kirke planlegges senere på året. Foto: Privat

På veien hjem

Da de satte seg i bilen på vei hjem, begynte Line og Morten å snakke om at de hadde lyst til å glede noen andre også denne dagen. Dermed fant de litt papp og en penn i bilen, og skrev «GLAD I DERE» med store bokstaver på pappen. Så kjørte de innom Mortens foreldre, Kristin Røste Norderhaug og Pål Norderhaug, som også bor på Tyristrand.

Morten bar Johanne, mens Line holdt plakaten og banket på kjøkkenvinduet til svigerforeldrene.

Så stilte hun seg ved siden av mann og barn, mens hun holdt plakaten med «Glad i dere» foran seg. Det var farmor Kristin som oppdaget dem først.

– Hun hoppet i været av glede, så lo hun godt, forteller Morten, og ler selv av morens reaksjon.

Så kom farfar Pål til vinduet, og slik sto de lenge og vinket og smilte til hverandre.

Les også: Fødselslegen: – Gravide vil alltid være redde for barnet i magen, og spesielt nå

– Det gjelder å være litt kreativ innenfor begrensningene, sier Line.

– Så får vi bare håpe det blir dåp i kirken til sommeren eller høsten. Men vi kommer aldri til å glemme den opprinnelige dåpsdagen til Johanne.

Denne saken ble første gang publisert 27/03 2020.

Les også