Graviditet og Koronavirus

– Gravide vil alltid være redde for barnet i magen, og spesielt nå

– Vi er klare på norske kvinneavdelinger, sier fødselslege ved Ullevål sykehus, Thorbjørn Brook Steen. Her gir han sine beste råd til gravide og foreldre med spedbarn.

LETTERE SYKE: Gravide blir lettere syke enn ikke-gravide. Det er fordi immunforsvaret på en måte er slått litt ned i de ni månedene du er gravid.
LETTERE SYKE: Gravide blir lettere syke enn ikke-gravide. Det er fordi immunforsvaret på en måte er slått litt ned i de ni månedene du er gravid. Foto: Privat
Publisert

Store overskrifter om koronaviruset treffer deg fra alle medier om dagen, nå også her. Det er ikke så rart. Politikere, helsemyndigheter, leger og annet helsepersonell må gjøre det de kan for at denne epidemien skal begrenses så godt det lar seg gjøre.

Får vi det til vil det uten tvil spare liv, og da for det meste i risikogruppene eldre og kronisk syke. Men hva med dere som har ett nytt liv i magen, er det grunn for å være bekymret? Og hva med det nyfødte barnet hvis du selv er syk?

Hold deg oppdatert!

Vi vet lite, men det vi vet om gravide og corona virker betryggende. Til tross, vil denne artikkelen fort bli gammel og det er vel verdt å sjekke fhi.no for oppdateringer.

I skrivende stund er det kun publisert ti artikler i medisinske tidsskrifter verden om som tar for seg temaet korona og gravide. Delvis er de bygget på det vi vet etter SARS-epidemien med et liknende virus i 2003, og delvis fra nyskrevet informasjon om koronaepidemien vi har nå fra fødselsleger i Wuhan, Kina. De siste er naturligvis kun skrevet etter studier på få pasienter og vi venter spent på flere av det slaget.

Thorbjørn Brook Steen

Fødselslege ved Oslo universitetssykehus, Ullevål, og firebarnsfar. Har veiledet mange kvinner med alvorlig fødselsangst. Har gitt ut bøkene «Nytt liv» og «Hjelp, jeg skal føde!» Skriver fast for Foreldre & Barn.

Gravide blir lettere syke enn ikke-gravide. Det er fordi immunforsvaret på en måte er slått litt ned i de ni månedene du er gravid. Derfor er det lettere å få alt fra urinveisinfeksjoner, herpessår og influensa.

Det er bakgrunnen for at gravide anbefales å ta influensavaksinen. Gravide som får sesonginfluensa kan bli ganske syke.

Les også: De ufarlige magesmertene i svangerskapet

Virker mindre farlig for gravide enn SARS

Det erfarte jeg når min kone lå flat i sengen i 10 dager, under hennes siste graviditet to uker før termin.

Det til tross må vi tilbake til svineinfluensaen i 2009 for å finne et mødredødsfall i Norge. Korona virker så langt mindre farlig for den gravide enn 2009-epidemien, men da gravide lettere blir smittet av virus og bakterier må de gjøre det de kan for å hindre det gjennom de gode rådene Folkehelseinstituttet kommer med.

Det er ikke alltid like lett. Skal du slutte å gå ut av døren og lage din egen hjemmekarantene? Ta de andre barna ut av barnehage, skole eller fritidsaktiviteter?

Svaret er lett og vanskelig samtidig. Nei.

Vi mener, på bakgrunn av hva vi vet så langt, at det går bra for dere gravide.

Blir du ikke smittet er det selvsagt det beste, men blir du det ser det ikke ut som at du blir sykere enn resten av den unge befolkningen du er en del av.

Les også: Slik beskytter du deg mot influensa mens du er gravid

Redd for barnet i magen

Ved de nevnte epidemiene med SARS i 2003 og svineinfluensa i 2009 var det faktisk omvendt. Gravide ble sykere, men selv da klarte de seg bra. Inklusivt min kone! Selvsagt skal du likevel kontakte helsevesenet hvis du er i dårlig form. Gravide som alle andre.

Gravide vil alltid være redde for barnet i magen, og spesielt nå med denne epidemien. Det enkle svaret er at det ser ut som det går bra. Smitten ser ikke ut til å gå over morkaken og vil dermed ikke påvirke det ufødte barnet. De som ble registrert gjennom de kinesiske studiene fant for eksempel ikke tegn til korona i fostervannet til mødre med sykdommen, og barna ble heller ikke smittet gjennom å drikke morsmelk.

Noen nyfødte barn ble smittet, men mest sannsynlig etter fødselen. De fødende som er smittet kommer derfor til å ha et meget strengt hygieneregime i sin kontakt med det nyfødte barnet, og amming går greit. De mest sårbare, som de for tidlig fødte, kommer til å skjermes for å unngå smitte. Det blir gjort og planlagt gode medisinske og praktiske løsninger for alles beste.

Vi er vant til å brette opp ermene når det trengs

Vi er klare på norske kvinneavdelinger. Vi har flere smitterom og planer for hvordan vi skal teste de vi er usikre på. Vi som jobber på avdelingene regner nok med at vi må gjøre litt om på dagarbeidet vårt. De kvinnene som har planlagte operasjoner utenom graviditet må vente. Der hvor kollegaer er i karantene eller syke dekkes det inn av de som hadde planlagt å operere de andre.

I tillegg er vi alle i helsevesenet vant til å brette opp ermene når det trengs. I skrivende stund sitter lederne mine og legger gode, trygge planer for alle dere med store mager og spente hoder.

Det er en utfordrende tid med coronaviruset, men du som gravid kan så vidt vi vet senke skuldrene.

Vask hendene, følg alle råd fra Folkehelseinstituttet og meld i fra ved symptomer.

Resten av jobben tar vi!

Referanser:

Liang H1, Acharya G . Clinical characteristics and intrauterine vertical transmission potential of COVID-19 infection in nine pregnant women: a retrospective review of medical records. Acta Obstet Gynecol Scand. 2020 Mar 5

Chen H1, Guo J1 Clinical characteristics and intrauterine vertical transmission potential of COVID-19 infection in nine pregnant women: a retrospective review of medical records. Lancet. 2020 Mar 7

www.fhi.no/nettpub/coronavirus/fakta/rad-og-informajon-til-befolkningen-om-nytt-koronavirus-coronavirus-2019-nco/#gravide

Denne saken ble første gang publisert 12/03 2020.

Les også