Introverte barn

Må jeg leke med så mange?

Introverte barn er ikke annerledes, de trenger bare en annen oppfølging enn de ekstroverte.

INTROVERTE BARN: - Det er like fint at et barn vil sitte å tegne for seg selv, som det er å ville sprette rundt med andre barn etter skolen, sier Elisabeth Gerhartsen er spesialist i klinisk barne- og ungdomspsykologi.
INTROVERTE BARN: - Det er like fint at et barn vil sitte å tegne for seg selv, som det er å ville sprette rundt med andre barn etter skolen, sier Elisabeth Gerhartsen er spesialist i klinisk barne- og ungdomspsykologi. Foto: FOTO: Getty Images
Publisert Oppdatert

Kjennetegn på introverte barn

Foretrekker å være hjemme.

Har få, men nære venner.

Blir lett tappet for energi når mange er samlet.

Har behov for ”alenetid” for å lade opp og få fornyet energi.

Tenker før det snakker.

Lytter mer enn det snakker.

Er ikke interessert i small talk, men snakker gjerne om dypere tanker og følelser.

Nyter ro, lesing og spill etter en lang dag i skole/barnehage.

Kilde: Helen Lyng Hansen, helsesøster og forfatter

I et samfunn der det ekstroverte idealet står sterkt, kan det være vanskelig for et introvert barn å finne sin plass. Men introverte barn er ikke annerledes, de trenger bare en annen oppfølging enn de ekstroverte.

Mange tror det å ha introverte personlighetstrekk er det samme som å være innadvendt, sjenert og asosial, en slags eremitt som ikke vil være sammen med andre.

Men introverte er ingen sjelden rase. Rundt tredve prosent av oss har typiske introverte personlighetstrekk.

Mot den andre siden av skalaen finner du de ekstroverte, og midt imellom, de ambiverte. Ingen er 100 prosent det ene eller det andre. Men ekstroverte personlighetstrekk får mye oppmerksomhet og idealiseres i stor grad. Så, la oss heller bli litt bedre kjent med de introverte!

Hvem er de, egentlig?

Kort forklart henter en introvert person energi fra sitt indre. Mens den ekstroverte henter energi ved å mingle med mange mennesker, er det for en introvert energigivende å være alene eller sammen med få.

Anna Skyggebjerg gir ytterlige forklaring i sin bok Introvert – stå ved deg selv. Forfatterens ekstroverte datter har masse venner, sønnen har én venn som han har hatt i flere år.

Datteren får energi av å være engasjert i mange ting, sønnen får energi av å fordype seg i en ting av gangen. Han liker ikke å bli forstyrret.

Datteren konkurrerer mot andre i sport, sønnen foretrekker å konkurrere mot seg selv. Datteren blir frustrert av å være lengre tid alene, og har alltid avtaler etter skolen. Sønnen er ofte helt kjørt etter skolen og må lade batteriene i stillhet.

Datteren tar gjerne lederrollen i gruppearbeider og skravler mye underveis. Sønnen foretrekker å arbeide alene, for han liker ikke maktkampen i grupper og han synes aldri han blir hørt.

Datteren snakker nesten aldri om egne følelser, sønnen snakker mye om tanker og følelser, og merker lett andres følelser. Datteren får ros av omverdenen for sin omgjengelighet, sånn er ikke livet for sønnen.

Vanskelig å passe inn

- Det ekstroverte gis absolutt størst verdi i samfunnet vårt, sier Anna Skyggebjerg. Man skal være sosial og dynamisk, aktiv og utadvendt. Det ekstroverte hylles både i arbeidsliv og sosialt, og noe av det beste man kan oppnå i livet er å bli kjendis, sier hun til Foreldre & Barn.

- Det er ikke noe galt i dette, men det gjør at introverte kan føle det vanskelig å passe inn, fordi introverte gjerne er tankefulle, selvstendige og følsomme. De har lett for å konsentrere seg, de er kreative problemløsere og har et rikt indre liv. Det eneste problemet, er at omgivelsene møter dem med et så massivt ekstrovert ideal at få får øye på et introvert barns kvaliteter, sier Skyggebjerg.

Elisabeth Gerhartsen er spesialist i klinisk barne- og ungdomspsykologi og har jobbet med barn og foreldre i over 25 år. Hun mener ekstroverte mennesker får utdelt noen fordelskort, mens introverte blir stemplet som sjenerte som barn, og utilnærmelige eller til og med arrogante som voksne.

For barnet det gjelder, kan det ta tid å forstå at de har verdifulle egenskaper, og ikke at det er et problem at man ikke alltid er seg slik samfunnet forventer.

Rom for alenetid

Mange mener at introverte må bli tøffere og utfordre seg selv mer.

- Det er ingen grunn til panikk dersom et barn kun har én venn, eller liker å komme rett hjem etter skoletid, sier Gerhardsen.

- Ser du at barnet trives og har det bra, er det ingen grunn til bekymring. Virker barnet derimot trist og engstelig, og trekker seg unna andre, er det årsaken til mistrivselen du må ta tak i, ikke presse barnet til å endre væremåte. Det er like fint at et barn vil sitte å tegne for seg selv, som det er å ville sprette rundt med andre barn etter skolen, fortsetter hun.

- Den voksne bør hjelpe barnet med å finne rom å trekke seg tilbake i. Store sammenkomster med familie og venner kan være svært utmattende for et introvert barn. Kanskje vil barnet sette pris på litt alenetid med bestemor, og så heller få lov til å leke litt stille for seg selv når det er i større selskaper, sier Gerhardsen.

Introvert på skolen

Det kan være stor overgang å gå fra barnehagen til skolen. Skolen har mindre voksentetthet enn barnehagen, med store åpne områder der alle skal være ute i friminuttet og leke. Det er mer sosialt samspill og et hav av kulturelle koder som skal knekkes.

Gerhardsen mener det er en stor fordel for et introvert barn å ha med seg noen gode venner fra barnehagen og over i skolen.

- Dette minsker belastningen med å være i en gruppe med mange ukjente, og bygger forutsigbarheten som er så viktig. Et introvert barn kan ha glede av å bli kjent med klassekameratene på tomannshånd og som forelder kan du prøve å se deg ut noen barn du tror ditt barn vil trives med, og la dem treffes og bli kjent i roligere omgivelser, sier hun til Foreldre & Barn.

- Det må også legges til rette for alternativer til sosialt samspill i skolen, sier Anna Skyggebjerg. Stillerom og muligheter for å trekke seg tilbake. På den måten kan vi se at introverte også har masse å bidra med, selv om de ikke sier det så høyt.

Vil du lese flere slike saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg oss på Facebook.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning