Parforholdet som foreldre 

Firebarnsfar og fødselslege:
− Ikke slutt å være kjærester etter at dere får barn

− Hverdagen med små barn er slitsom, men ikke gi opp kjæresteforholdet likevel, oppfordrer fødselslegen. Etter fire barn og femten år med samme kvinne vet han hva han snakker om.

Pluss ikon
KJÆRESTER FOR ALLTID: Lege og firebarnsfar Thorbjørn har fått fire barn med kona, men de slutter aldri å være kjærester for det.
KJÆRESTER FOR ALLTID: Lege og firebarnsfar Thorbjørn har fått fire barn med kona, men de slutter aldri å være kjærester for det. Foto: Privat
Sist oppdatert

Jeg flyttet inn til hun som skulle bli min kone, kun tre uker før hun fødte den første av våre fire døtre. Vi hadde ikke rukket å la forholdet sette seg. Men likevel, slik vi så det, var timingen perfekt. Kanskje nettopp fordi vi ikke hadde rukket å bli satt da, har vi heller aldri sluttet å være kjærester.

Dyrk kjærligheten

Selv om det kanskje ikke virker sånn, så var faktisk babyen som skulle komme, planlagt. Jeg måtte gjøre meg ferdig med min plikttjeneste som lege i Finnmark, og hun som skulle bli mor til mine barn, gjorde seg ferdig med filmstudier i Dublin.

Da vi flyttet sammen, tenkte vi at nå var tiden endelig inne for å være kjærester og samboere. Det fikk vi ganske bra til, synes vi, og det at datteren vår ble født ti dager på overtid, ga oss nærmest en bonustid.

Mange tenker nok, som oss, at de må leve ut kjærestelivet før barna kommer. For etter at barna blir født, tenker dessverre mange at det å være kjærester kanskje bare kan legges litt på hylla, til sistemann flytter ut, for så å hentes fram igjen. Før du skal få barn, skal forholdet dyrkes og elskes, men etterpå legges det i dvale. Stor feil, spør du meg!

<b>THORBJØRN BROOK STEEN:</b> Fødselslege ved Oslo universitetssykehus, Ullevål og firebarnsfar. Har veiledet mange kvinner med alvorlig fødselsangst. Har gitt ut bøkene «Nytt liv» og «Hjelp, jeg skal føde!» Skriver fast for Foreldre &amp; Barn.
THORBJØRN BROOK STEEN: Fødselslege ved Oslo universitetssykehus, Ullevål og firebarnsfar. Har veiledet mange kvinner med alvorlig fødselsangst. Har gitt ut bøkene «Nytt liv» og «Hjelp, jeg skal føde!» Skriver fast for Foreldre & Barn. Foto: Privat

Mange skiller seg

For hvordan du enn snur og vender på det, så er faktisk foreldrenes forhold bærebjelken i familien. Hvordan vi har det med hverandre, betyr enormt mye for hvordan barna synes det er å være en del av familien. Derfor må ikke noe ligge i dvale og settes på vent. Tvert om, kjærligheten må dyrkes. Dessverre sier statistikken at fire av ti skiller seg, og det er sikkert mange grunner for det. Men ikke la familielivet være en av grunnene!

Siden vi bare fikk tre uker uten baby sammen, følte vi, uten å tenke for mye over det, at vi ikke kunne gi oss der. Så kjærestelivet fortsatte å blomstre. Men det er selvsagt ikke alltid lett, og alle stadier som foreldre har sin utfordring. Det å være kjærester bør også defineres vidt. Det er ikke bare sex, blomster på Valentines eller et glass vin sammen på fredagskvelden etter barna har lagt seg. Det er en kombinasjon av det i tillegg til oppmerksomhet, respekt, samtaler, frihet og nærhet. Listen kan være lang og er den dere selv vil og tenker er riktig. For begge!

Les også: – Slapp av, du gjør så godt du kan!

Den store testen

La oss starte med starten, de første seks barsel­ukene er en unntakstilstand. Ingen sover og ingen rutiner på babyen blir slik du trodde. Alle barna våre begynte å gråte når maten var på bordet og stearinlyset tent. Til tross for det var det hyggelig musikk på spilleren og vi fordelte byssingen.

Det viktigste jeg lærte meg etter fire slike perioder, var å ikke bli skuffet, og at maten var like god kald. Mye av kjærligheten min kone trengte, var at jeg tok min del, og litt til.

Den store testen er det første året! Dette året vil by på mye nytt, og det kommer til å bli utfordrende å være kjærester. Selv om en er hjemme, betyr ikke det at den hjemmeværende skal diske opp med nyvasket hus og varm middag. I denne perioden er det vanlig å kjenne på at behovet for nærhet til en partner ikke blir så stort. Spesielt for mamma med et barn hengende på puppen!

Skaff dere litt fri, begge to. Hvis mulig, få litt barnevakt så dere får til en tur i skogen eller på kafé. Forsøk å være oppmerksom på hverandre. Selv om du er sliten, kan det være godt med en fotmassasje, og kanskje det fører med seg litt til.

Legg vekk mobilen

Hverdagen er og vil alltid være slitsom for småbarnsfamilien. Våte votter fra barnehagen og foreldremøter kommer bare på toppen av alt annet. Fremdeles mener jeg det er viktig ikke å gi opp kjærestelivet. Bestem dere for å gjøre hyggelige ting sammen.

For oss er nøkkelen til hygge litt god aftens, et glass vin, musikk og god prat. For andre kan det være en treningstur. Selv om mange tenker at den eneste løsningen er å se på enda en serie eller, enda verre, stirre inn i hver sin håndholdte skjerm. Bryt mønstre! Gjør ting sammen som bevarer følelsen av å være kjærester. Sett av tid til hverandre, og er uroen i huset for høy, skaff en barnevakt og kom dere ut.

Flere tenker nok at det kaotiske livet med små barn blir bedre når de blir eldre og mer selvstendige. De tar nok litt feil der. Tenåringer gjør selvsagt ikke huset roligere. De både legger seg senere og er overalt og ingen steder samtidig.

Tiden til romantikk blir heller ikke lettere med store barn. Min påstand er likevel at hvis ikke dere har glemt hvordan det er å være romantisk til nå, klarer dere nok å fortsette. Det går kanskje også litt lettere an å forlate huset når eldstemann kan være barnevakt.

Ikke gi opp kjæresten din

Dette teksten kan leses både med negative og positive øyne. Pessimisten vil si at det jeg skriver, er at det aldri blir lettere å være kjærester med årene. Optimisten, og der har du meg, leser og skriver dette med et håp om at det nytter! Hvis du ikke gir opp å være kjæreste, vil forholdet forhåpentligvis vokse og modne til noe bedre.

Det hjelper selvsagt å ha funnet et menneske du elsker å dele livet med hver dag, Mange kan og vil nok vokse fra hverandre av andre grunner. Pleier du forholdet og kjærestelivet uten å sette det på vent, blir det også lettere å fortsette å se hverandre på den samme fine måten hele veien. Også når sistemann flytter ut!

Leve romantikken!

Denne saken ble første gang publisert 03/06 2020, og sist oppdatert 03/06 2020.

Les også