FIREBARNSFARENS KLARE MELDING:

– Slapp av, du gjør så godt du kan!

– Er det badeland og «kvalitetstid» i helgene, eller den det gråere hverdagslivet som er viktigst for barnet, spør firebarnsfar og fødselslege Thorbjørn Brook Steen.

HEIER PÅ KVANTITET: Fødselslege og firebarnsfar Thorbjørn Brook Steen er skeptisk til uttrykket tidsklemma og tror ikke at kvalitetstid er en motgift.
HEIER PÅ KVANTITET: Fødselslege og firebarnsfar Thorbjørn Brook Steen er skeptisk til uttrykket tidsklemma og tror ikke at kvalitetstid er en motgift. Foto: Privat
Sist oppdatert

Etter å ha vært pappa i 16 år har jeg hørt mye snakk om tid.

Tidsklemma var et ord som ble hyppig brukt, og etter hvert kom ordet kvalitetstid nærmest som en motgift. Hvis du følte at du ikke hadde nok tid til barna dine på bakgrunn av den intense hverdagen, kunne du alltids sette av litt kvalitetstid for å bedre på samvittigheten og la barna dine føle seg mer sett.

Jeg er skeptisk til begge uttrykkene.

Tidsklemma

Jeg har fire barn, to tenåringer og to på barneskolen. Det krever sitt.

I tillegg til egen jobb, skal det hjelpes til med lekser, kjøres til dans og snakkes om det som rører seg hos dem. Som alle andre foreldre kjenner jeg på at jeg ikke alltid strekker til, men heldigvis mindre og mindre.

Dårlig samvittighet kommer jeg ikke langt med. Jeg, som det fleste andre, gjør så godt jeg kan og gir dem av den tiden jeg har.

Tidsklemma er stort sett bare en sannhet ved det å være forelder. Barn tar uten tvil mye tid. Dagen starter kanskje før seks og slutter ikke før barna er lagt, huset ryddet noenlunde og ting lagt frem til neste dag (hvis du orker det!).

Thorbjørn Brook Steen

Fødselslege ved Oslo universitetssykehus, Ullevål, og firebarnsfar. Har veiledet mange kvinner med alvorlig fødselsangst. Har gitt ut bøkene «Nytt liv» og «Hjelp, jeg skal føde!» Skriver fast for Foreldre & Barn.

Kanskje tenker du da at du bør gi dem mer kvalitetstid, men hva betyr det? Hvordan skal du få det til og hva kjennetegner kvalitet?

Kvantitet over kvalitet

Slapp heller av, du gjør så godt du kan. Hvis du, som jeg, gir barna den tiden du har, er det mer enn nok. Det er ikke du som skal definere hva som er kvalitet. Tenk kvantitet. Det er viktigere. Dessverre er det også enkelte som rett og slett ikke har så mye kvantitet heller.

Av og til har ikke foreldre noe valg fordi jobben krever sitt. Reisevei og arbeidsinnsats som må til for å betale regningene og holde det flytende. Men gi dem den tiden du har og fortell gjerne barna dine hvorfor tiden er knapp.

«Tar igjen» i helgene

Jeg er mer skeptisk til de som lar jobben ta valget for seg. Arbeidsoppgavene er for spennende eller lønnen er for viktig, slik at det rett og slett blir mindre tid til familien og barna. Kanskje kommer de hjem til legging eller har kun tid i helgene. Og da skal det i hvert fall være kvalitetstid!

Les også: Føler du deg mislykket som forelder

Jobben tar den verdifulle tiden, og så skal det tas igjen med kvalitetstid en lørdag i måneden. Da blir det bowling, kino, pizza og svømmehallen for å toppe det hele. Er det det barna vil, eller vil de bare ha mer tid med mamma eller pappa?

Den viktige hverdagen

Selvsagt er det bra med det lille ekstra i blant. Superdager er fantastiske og blir til gode minner, men det er jo ikke dem det er flest av. Hverdagen og tiden sammen i den er det som er viktigst.

Jeg sitter selv i glasshus med mye vakter og engasjement her og der, men etter at jeg sluttet med dårlig samvittighet og jakten på kvalitetstiden, slapper jeg av i kvantiteten.

Les også: - Slik dreper du barnas skiglede

Det beste jeg vet er å ta trikken sammen med den yngste datteren min. Da går praten fritt og vi skal ikke rekke noe annet enn å gå av på riktig stasjon. Eller en tur i butikken med eldstemann, der han kan velge hva vi skal ha til middag på tirsdag. Det er god kvantitet.

Mange må jobbe litt utenfor arbeidsplassen for å komme i mål, hva med å jobbe sammen? Du med jobben på din PC og barnet med sine lekser eller tegneprosjekt rundt samme bord. Da kan dere småprate litt med en kaffe til deg og ett glass melk til barnet ditt.

Finn kvantitetsløsningene som blir best for dere. Nå som jeg også har store barn kan jeg ta en joggetur med datteren min. Vi får både trent, snakket om viktige ting, og tilbragt tid sammen.

Verdifull tid

Skal alle bare slutte å jobbe så mye? Tja, hvis det går. For floskelen om at småbarnstiden går fort er sann, og den kommer ikke tilbake. Det er i denne perioden at relasjonene bygges og tilliten til hverandre settes.

Det er ikke lett, men verdien av å være sammen med barna sine er ofte større enn lønnsslippen. Nå som jeg har tenåringer er jeg glad for å kunne si at jeg har vært til stede så mye jeg har fått til. Det har blant annet ført til at vi har gode forhold nå. Barna vet at de har hatt en pappa i vaktturnus, men da har jeg også kunnet hente tidlig i barnehagen dagen etter eller delt lange morgener før vakt med dem.

Heldigvis skjønte jeg tidlig at barna elsket å være sammen med meg og de skjønte at jeg elsket å være sammen med dem. Med eller uten et kvalitetsstempel!

Denne saken ble første gang publisert 07/02 2020, og sist oppdatert 07/02 2020.

Les også