Store barn i "feil" garderobe:

- Foreldre tør ikke la barna klare seg selv

Når dere blir henvist til instruktørgarderoben, er det på tide å ta et hint.

FOR STORE? Det kan være skummelt å sende poden alene i svømmehallgarderoben for første gang. Badevakter kan hjelpe til om du er bekymret.
FOR STORE? Det kan være skummelt å sende poden alene i svømmehallgarderoben for første gang. Badevakter kan hjelpe til om du er bekymret. Foto: Foto: Thinkstock
Publisert Oppdatert
ØV FØRST: Det kan være lurt å øve noen ganger før man går i garderoben alene. Men de fleste barn klarer det fint når de er i skolealder.
ØV FØRST: Det kan være lurt å øve noen ganger før man går i garderoben alene. Men de fleste barn klarer det fint når de er i skolealder. Foto: Foto: Thinkstock

- Min erfaring er at det største hinderet for at barn skal gå alene i egen garderobe ikke er barnas bekymring, men foreldrenes, sier Christin Kjosmoen.

Kjosmoen er mangeårig svømmeinstruktør og grunnlegger av svømmeklubben Neptuns Barn, som har drevet svømmeopplæring av barn siden 1998. Klubben har årlig rundt 1000 barn på svømmekurs.

Hun mener de aller fleste barn fint kan klare seg i garderoben alene fra de er rundt 7 år.

- Noen klarer seg fint alene tidligere også. Vi tar utgangspunkt i at de bør gå i egen garderobe omtrent samtidig med at de begynner å dusje etter gymtimene på skolen, sier hun.

Kjosmoen understreker at barn med diagnoser eller spesielle behov kan trenge hjelp lenger enn andre. Da får de ofte tilbud om å bruke lærergarderoben.

- Stadig eldre barn i feil garderobe

- De fleste foreldre er flinke til å lære ungene å klare seg selv i garderoben. Men vi ser også at ungene blir stadig eldre før de går til sin egen garderobe. Særlig guttene, sier hun.

For mens fedre relativt tidlig stoler på at døtrene klarer seg gjennom jentegarderoben alene, ønsker mødre å ta med seg sønnene sine i damegarderoben lenger.

- Jeg tror det handler mest om trygghet hos mor, ikke hos barnet, sier Kjosmoen.

- Barn er tøffere enn foreldrene tror

Kjosmoen skylder på dagens trend der det forventes at foreldre følger opp barna sine svært tett.

- Da vi startet opp for 20 år siden var det ikke uvanlig at 5-6-åringer gikk alene i garderoben. Men de siste årene har jeg innimellom hørt foreldre kommentere negativt på at andres barn går alene når de «bare» er seks år.

Spørsmålet om hvor lenge barna kan være med foreldrene i garderoben er en gjenganger i de fleste svømmehaller. Kjosmoen har inntrykk av at dagens foreldre nøler lenger med å sende barna i garderoben alene enn tidligere.

Ti tips til å mestre garderoben alene:

  • Når barnet har begynt på skolen, er det på tide å begynne å gå i egen garderobe.
  • Husk at selv om ditt barn ikke sjeneres av å dusje i motsatt garderobe, kan andre barn reagere negativt og kvie seg for å gå i svømmehallen senere.
  • Voksne barnet kjenner kan også reagere negativt, for eksempel lærere eller SFO-ansatte. Vis hensyn.
  • Øv først hjemme på å dusje og kle på seg uten hjelp.
  • Ta med barnet til en kjent svømmehall første gang det skal gå i garderoben alene.
  • Allier deg med andre foreldre, slik at flere barn kan gå sammen den første gangen de skal klare seg alene.
  • Start gjerne med en prøverunde, der en voksen av samme kjønn sitter utenfor garderoben klar til å hjelpe dersom nødvendig.
  • Legg lista lavt. Hårvask og hudkremer kan dere ta hjemme.
  • Be svømmeinstruktøren om hjelp til å motivere barnet ditt til å klare seg selv.
  • Badevakten i svømmehallen kan følge barnet ditt eller ta en sjekk i garderoben dersom du er bekymret.

- Jeg forstår at man kan være engstelig, men foreldre må også huske at de andre i garderoben ikke nødvendigvis synes det er så ålreit å møte på store barn av motsatt kjønn i dusjen. Jenter i 8-9 års alder kan reagere veldig negativt på å møte gutter de kanskje kjenner i garderoben sin, sier hun.

- Er frykten for overgrep grunnen til at mødre ikke vil sende guttene i garderoben alene?

- Nei, jeg oppfatter ikke det som et stort problem. Det handler mer om mødre som tenker at sønnen ikke kan klare seg selv. Men barn er ofte mye tøffere enn det foreldrene tror, sier hun.

- For mye bekymring begge veier

Psykolog Hedvig Montgomery mener det er for mye bekymring både for barns nakenhet og for at barna ikke skal klare seg selv i garderoben.

- Nakne kropper er bare nakne kropper, og vi bør oppfordre barn til å synes at det er uproblematisk så lenge de er barn. Men det er også en del av foreldreoppgaven å lære barna å klare seg selv. Det er vår jobb å lære barna å håndtere livet på egen hånd, og den jobben starter når de er små, sier hun.

Nøyaktig ved hvilken alder man kan forvente at et barn kan klare seg i garderoben selv, mener hun er forskjellig fra barn til barn. Men de fleste vil kunne lære seg det rundt sju års alder.

- Det er en verdi i seg selv at barnet lærer selvstendighet, og en svømmehallgarderobe er et fint sted å la barna øve seg på slik mestring. Men samtidig som vi lærer barna å dusje alene, må vi også lære dem om kropp og grenser. Det kan skje ubehagelige ting i en garderobe, og da er det viktig at barna har et språk for å kunne fortelle om det, sier Montgomery.

Hun understreker at det sjelden skjer overgrep i slike garderober, men at hun forstår at noen kan være engstelige.

- Generelt bør vi foreldre bli mindre engstelig for alt. Men det viktigste er å vise hensyn til hverandre. Har du med deg en stor gutt i garderoben, bør du se deg litt rundt, vise hensyn og passe på at du ikke skaper ubehag for andre, sier hun.

- Er vi foreldre blitt mer bekymret og påpasselige de siste årene?

- Ja, det er åpenbart at vi er mer engstelige nå. Men det er for tidlig å konkludere med om det er bra eller dårlig. Jeg tror mange barn på 70-tallet ble litt overlatt til seg selv, og det er ikke bra det heller.

I egen garderobe fra skolepliktig alder

På Drammensbadet har de helt siden åpningen i 2008 hatt en tydelig regel om at barn i skolepliktig alder - altså fra de er seks år gamle - skal gå i eget kjønns garderobe.

Det har jevnt over vært uproblematisk, melder administrasjonsleder Camilla Borgersen.

- Noen få har reagert på at vi har en slik grense, men det er flere som reagerer på at store barn blir med i feil garderobe, sier Borgersen.

Drammensbadet har i tillegg til de vanlige garderobene også felles familiegarderober, der familier kan skifte samlet før de går til herre- eller dame-dusjen. Det er en god løsning, mener Borgersen.

- Så lenge vi har felles familiegarderober fungerer det veldig bra. Og dersom noen er bekymret for at barna ikke vil klare seg i dusjen selv, kan de få hjelp av en badevakt, sier hun.

Til tross for reglene har de innimellom opplevd at foreldre tar med seg større barn av motsatt kjønn inn i egen garderobe.

- Da henviser vi dem til familiegarderobene. Men dette er ikke et stort problem, sier hun.

- Har du inntrykk av at foreldre er mer bekymret nå enn tidligere for å sende barna sine alene i garderoben?

- De fleste foreldre er vel litt bekymret første gang barna skal klare seg selv. Jeg tror ikke det er noe som har forandret seg, sier hun.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning