Giftig sopp

Fjern hagesoppen

Hva skal du gjøre om barnet spiser sopp i hagen din?

Publisert Oppdatert

Høsten er her, og vi finner sopp overalt, også i egen hage. Det kan være vanskelig å vite hva som er trygt og hva som er giftig, og små barn kan fort finne på å spise sopp de finner.

- Vi anbefaler å få fjernet den som finnes for å være sikker. Vanligvis finner vi ikke de mest giftige soppene i hager, som for eksempel giftslørsopp eller hvit og grønn fluesopp, men det er vanskelig å vite, for om man bor nær skogen kan de forekomme. Derfor er det bedre å fjerne den. Det er ikke lett for foreldre å skille de ulike soppene fra hverandre, sier Kristin Opdal Seljetun, soppsakkyndig og seniorrådgiver i Giftinformasjonen hos Helsedirektoratet.

Soppen kan enklest fjernes ved å bare dra dem opp fra jorda.

Vanlige plensopper er ikke nødvendigvis farlige. Likevel dreier 70 prosent av henvendelsene Giftinformasjonen får om sopp seg om barn som har smakt på det.

- Men de blir sjelden forgiftet. Likevel er det lurt å være på den sikre siden.

- Barn spiser gjerne ikke så mye sopp, de er mer smakere. De fleste tilfellene av forgiftning har vi når voksne har tatt feil av matsopp og giftig sopp. De minste får vanligvis bare i seg små mengder, sier hun.

Dersom barnet ditt har fått i seg sopp er det viktig å ta det alvorlig likevel. Ta vare på restene av soppen, legg merke til hva slag terreng den vokser i og ta kontakt med Giftsentralen på 22 59 13 00. Da kan du beskrive soppen og få den hjelpen du trenger.

GIFTIG: Den røde fluesoppen kjenner vi alle til som giftig, men for å være på den sikre siden kan det være lurt å fjerne all sopp fra hagen.
GIFTIG: Den røde fluesoppen kjenner vi alle til som giftig, men for å være på den sikre siden kan det være lurt å fjerne all sopp fra hagen. Foto: Thinkstock

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning