Barn er nysgjerrige og liker å putte ting i munnen. Noen ganger tar de også en skikkelig jafs eller slurk før de oppdager at smaken ikke var verdt det.

Hver dag i sommerhalvåret får Helsedirektoratets giftinformasjon telefoner fra bekymrede foreldre som lurer på om poden kan ha fått i seg noe farlig.

- Hvilke type henvendelser vi får gjenspeiler hva som er tilgjengelig og fristende her og nå. På sommeren går det mye i blomster, tennvæske og myggspray. Utover blir det også mer sopp og bær, forteller Lise Ringstad fra Giftinformasjonen.

Hun forteller at mens det i enkelte tilfeller er behov for legehjelp, går det i majoriteten av tilfellene bra med barna.

- De fleste som ringer oss har sett at barnet har fått i seg noe og ønsker å vite om det er fare for forgiftning. Dersom det er fare for forgiftning informerer vi om førstehjelp og videre behandling, sier hun.

Her får du hjelp

Dersom du lurer på om barnet har fått i seg noe giftig kan du ringe Giftinformasjonens døgnåpne telefon på 22 59 13 00.

Iskrem mot tennvæske

Selv om tennvæske, maling og andre kjemikalier egentlig burde gjemmes bak låste dører, er det lett å la kjemikaliene stå fremme i ferien. I løpet av sommeren 2010 fikk Giftinformasjonen 62 henvendelser som gjaldt barn mellom 0 til 4 år som hadde fått i seg tennvæske. I samme periode fikk de 21 henvendelser om små barn og myggspray.

- Smak av tennvæske er en veldig vanlig problemstilling i sommersesongen. Vi kan faktisk merke hvor i landet det er fint vær og grillsesong ut fra hvor familiene ringer fra. De siste fem dagene har vi hatt fem henvendelser om barn som har smakt tennvæske. Det skjer nesten hver dag på sommeren, sier hun.

Å se poden med tennvæska i labbene kan være en skremmende opplevelse for feriesløve foreldre. I de fleste tilfeller går det heldigvis greit.

- Tennvæske som kommer over i luftveiene kan føre til kjemisk lungebetennelse og krever behandling på sykehuset. Så lenge det er snakk om én slurk tennvæske, består førstehjelpen i å gi barnet noe fettholdig, som litt tran, fløteiskrem eller matolje. Fett løser fett slik at hvis det er rester av tennvæske i barnets munn dras det ned i magesekken istedenfor i luftveiene, forklarer Ringstad.

Hun sier videre at dersom barnet får hoste, tungpusthet eller sløvhet må det på sykehuset. Hvis disse symptomene ikke har oppstått innen seks timer er faren som oftest over.

Myggspray, maling, maurmiddel og insektspray er også vanlige henvendelser i sommerferien. Hvor alvorlig en eventuell forgiftning er, avhenger av produktinnholdet.

- Enkelte produkter er farligere enn andre. Det er derfor viktig at foreldre ringer oss slik at vi kan veilede dem videre, sier giftrådgiveren.

Skyll øynene raskt

Det er også vanlig at barn får kjemikalier på øyet.

- Da må øyet skylles med vann i flere minutter. Jo raskere man begynner å skylle, jo bedre går det. Mange kjemikalier er irriterende på øyet og kan gi overfladiske skader, men i de fleste tilfellene er skylling tilstrekkelig behandling. Det finnes imidlertid produkter som er etsende og som kan gi langt alvorligere øyeskader. Uhell med disse produktene krever mer omfattende behandling, advarer hun.

barn og forgiftning

GIFTIG PLANTE: Det skal ikke mye til å bli forgiftet av gullregn. © FOTO: Istockphoto

Giftlige planter

Mange planter er mer eller mindre giftige, og det er nesten umulig å holde telling på alle. Her er noen av de vanligste giftige plantene. For en oversikt, sjekk nettsidene til Giftinformasjonen.

 • Barlind (Taxus baccata) Busk eller lite tre. Får røde bær med frø inni. Hele planten er giftig bortsett fra den røde fruktkappen, frøet inni er giftig. Ta kontakt med Giftinformasjonen hvis bar eller mer enn 2 bær spises.
 • Buksbom (Buxus sempervirens) Prydbusk, 2-3 meter høy eller hekkplante. Eviggrønn. Hele planten er giftig.Giftstoffene påvirker mange forskjellige organer og systemer i kroppen. Fjern eventuelle planterester og gi noe å drikke. Ta straks kontakt med Giftinformasjon
 • Eføy (Hedera helix) Stueplante. Klatrende eller krypende plante. Får blåsorte frukter, 8-10 mm i diameter. Eføy er en irriterende plante, hele planten inneholder giftig stoff. Gi noe å drikke. Kontakt Giftinformasjonen dersom mer enn 2 bær er spist
 • Gullregn (Laburnum) Prydbusk. Det finnes flere arter bl.a. adamsgullregn, alpegullregn, blåregn, hybridgullregn. Alle disse er meget giftige og det gjelder alle deler av treet. Ikke alle arter setter frukter. Det er oftest belgene med frø som frister barn. En belg inneholder 3-5 frø.2-10 frø kan gi forgiftning hos barn. Kontakt Giftinformasjonen ved mistanke om at barn har spist gullregn.
 • Liljekonvall (Convallaria majalis) Viltvoksende plante. Blir 10-20 cm høy. Får røde bær, 10-12 mm, med blå frø inni. Hele planten er giftig. Virkning på hjertet. Behandling dersom mer enn 5 bær/blomster eller bit av blad svelges, kontakt Giftinformasjonen.
 • Påskelilje (Narcissus Pseudonarcissus) Hageplante. Finnes i mange varianter. Planten er irriterende og kan gi mage- og tarmsymptomer. Kontakt Giftinformasjonen dersom litt større mengder er svelget.
 • Revebjelle (Digitalis purpurea) Staude og forvillet. Kan bli ca. 1,5 meter høy. Hele planten er giftig. Inneholder stoffer som virker på hjertet. Ta straks kontakt med Giftinformasjonen hvis deler av planten er svelget.
 • Rododendron (Rhododendron) Høye prydbusker som får store blomster i ulike farger. Hele planten er giftig. Kontakt Giftinformasjonen, dersom noe av planten er spist.
 • Hvitveis og blåveis, Symre-arter (Anemone) Viltvoksende plante. Disse plantene inneholder en flyktig olje med brennende smak. Planten er irriterende. Gi noe å drikke dersom noen plantedeler er spist. Kontakt Giftinformasjonen dersom 1-2 blomster eller mer er inntatt
 • Tulipan (Tulipa gesneriana) Finnes i en mengde varianter. Irriterende stoff forekommer vesentlig i løken. Kan gi mage- og tarmsymptomer. Behandling dersom noe av løken spises, kontakt Giftinformasjonen.
 • Tyrihjelm (Aconitum septentrionale) Viltvoksende plante. Kan bli 1-2 meter høy. Hele planten er giftig, men mest giftstoff i rot og blader. Ta kontakt med Giftinformasjonen hvis deler av planten er spist.
 • Åkergull (Erysimum cheiranthoides) Viltvoksende plante. Blir 25-60 cm høy. Stengelen ru og hårete. Hele planten og særlig frøene inneholder stoffer som virker på hjertet. Slektningen berggull (Erysimum hieracifolium) har samme virkning. Dersom noe av denne planten er spist så kontakt straks Giftinformasjonen.

For flere giftige planter se Helsedirektoratets oversikt

To frø kan gi forgiftning

Vår og sommer bugner hagen over av irrgrønne planter og fargerike blomster. Etter hvert prydes også utearealene av bær og sopp. Naturen er et fristende matfat for en sulten barnemage, men det lurer også potensielle farer der.

- Vi får alltid en del henvendelser fra foreldre som er bekymret fordi barnet har spist planter, blomster, sopp eller bær, forteller Ringstad.

En av de vanligste bekymringsplantene er barlind. Treet er svært giftig.

- Få barn smaker på barlindens nåler, men utpå sommeren får den også fristende bær. Det er jo ikke så lett for barn å forstå at noen bær er dessert, mens andre bær utgjør en reell fare, sier Ringstad.

Også planten gullregn er en fristelse for barna. Den har vakre blomster og belgfruktene minner om sukkererter.

- Det er ikke mye som skal til før barnet blir forgiftet av gullregn. 2 til 10 frø kan gi forgiftning. Mange barn smaker også på liljekonvallblomster. Jeg har lurt litt på om det kan være fordi den lukter så godt, sier hun.

Giftinformasjonen bruker mye tid på å utelukke at soppen barna spiser ikke er av det giftige slaget.

- De fleste barn spytter ut igjen det de har smakt på og får bare i seg små biter. Da går det som regel bra, men noen av de giftigste soppene er farlige også i små mengder. Dette gjelder for eksempel hvit fluesopp, spiss giftslørsopp og flatklokkehatt, sier hun.

Giftig fisk langs norskekysten

Hver sommer stikker uheldige barn seg på piggene til den giftige fisken fjesing, som regel fordi de tråkker på den eller håndterer den i forbindelse med fisking.

- De aller fleste stikkene er fryktelig smertefulle. Senk så raskt som mulig den stukne kroppsdelen ned i varmt vann på mellom 40 og 45 grader. Sjekk temperaturen med en frisk kroppsdel først for å unngå skoldeskader. Fortsett behandlingen til smerten gir seg. Uten behandling med varmtvann kan barnet ha sterke smerter i opptil et døgn, legger hun til.

I norske farvann lever det også andre giftige fisk som uer og pigghå.

- Behandlingen for disse fiskene er den samme som for fjesing, sier Ringstad.

Frykter huggorm mest

Huggormbitt er også en vanlig fare for sommerbarna. De fleste foreldre kaster seg på telefonen til Giftinformasjonen når uhellet er ute.

- Huggorm topper listene våre hvert år. Hittil i år har vi hatt rundt 90 henvendelser på huggorm. Det pleier å komme inn rundt 200 henvendelser om huggorm hver sommer. Det er nok mange som er usikre på hvordan de skal behandle huggormbitt, sier hun.

Ikke lek tøff

Ved legevakten i Kristiansand opplever de mange av de samme problemstillingene hver sommer.

- Det er alltid noen barn som drikker tennvæske. Ellers går det mye i mygg, maneter og flått. Vi får også henvendelser når det gjelder Tromsøpalmen, en plante med giftig plantesaft, sier vakthavende sykepleier ved legevakten.

Hun understreker at foreldre ikke må være redde for å be om hjelp.

- Ta kontakt med legevakt eller Giftinformasjonen dersom du er usikker. Ta heller kontakt hundre ganger for mye, enn en gang for lite, uttaler hun.

Les også:

Sjekk barna for flått

Flått overlever klesvasken

Beskytt barna i vannet

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!