Barn og forgiftning

Dette bør du vite om forgiftning av barn

Vet du hva du skal gjøre dersom barnet ditt svelger p-piller, paracet eller parfyme?

FORGIFTNING HOS BARN: Vet du hva du bør gjøre dersom barnet ditt ved et uhell får i seg giftige legemidler, maskinoppvaskmidler eller parfyme?
FORGIFTNING HOS BARN: Vet du hva du bør gjøre dersom barnet ditt ved et uhell får i seg giftige legemidler, maskinoppvaskmidler eller parfyme?
Sist oppdatert

Å være foreldre betyr å være på evig jakt mot det som kan være farlig mot de små.

For hva skjer hvis barnet spiser for mange fluortabletter, ellet tar en slurk av en flaske du har helt white spirit på? Hvilke stoffer i kjøkken- og badeskap er giftige for små barn og hvilke er ufarlige?

Forgiftning hos barn

Rådgiver hos Giftinformasjonen, Jartrud Skjerdal, forteller at det er mange skremte foreldre som ringer til Giftinformasjonen vedrørende forgiftning hos barn. Hun forteller at lettelsen ofte er stor dersom de får høre at det barnet har fått i seg, ikke er helsefarlig.

Slik unngår du uhell i hjemmet

  • Oppbevar absolutt alle legemidler i et lukket skap
  • Sjekk alltid etiketten før du gir barnet medisin, så unngår du forveksling og feildosering
  • Ikke kall legemidler for godteri eller sukkertøy, da dette er forvirrende for barnet
  • Ikke stol på barnesikrede korker. Det finnes barn som klarer å trykke og skru samtidig
  • Ikke hell kjemiske produkter og petroleumsprodukter over på brus- eller saftflasker. Original emballasje reduserer faren for feilinntak
  • Oppbevar vaskemidler, etsende stoffer og oljeprodukter utilgjengelig for barn
  • Barn etterligner de voksnes oppførsel. Ta aldri medisin mens barna ser på.
  • Sjekk hos Giftinformasjonen hvilke planter du kan ha i huset

- Noen innringere henviser vi direkte videre og noen gir vi råd om førstehjelp på telefon. De aller fleste foreldrene kan vi berolige og fortelle at det barnet deres har fått i seg ikke er farlig, eller at mengden barnet har spist eller drukket er for liten til at det er noen akutt fare, sier Skjerdal.

I de tilfeller hvor foreldrene ikke vet hvor mye barnet har svelget fordi de ikke har vært tilstede under hendelsen, bes foreldrene ta kontakt med lege for å være på den sikre siden.

Giftige legemidler

Reseptfrie legemidler kan ofte være farlige for små barn. Et par-tre smertestillende tabletter med paracetamol eller ibuprofen kan utgjøre fare for små kropper. Malariatabletter, jerntabletter, sovemedisin og tabletter mot eksempelvis høyt blodtrykk er giftige. Noen ganger kan én tablett som er beregnet på en voksen, gi alvorlig forgiftning hos et barn.

Ikke alle foreldre er klar over at både etterbarberingsvann, parfyme og hårspray kan være farlig for minstemann. I tillegg står det ofte flasker og kremer på stellebordet, men da kan det være greit å vite at en slurk av en flaske med babyolje kan være farlig for en baby som ligger på ryggen.

Les også: Stadig flere barn er allergisk mot peanøtter

Ufarlige legemidler og planter

Noen legemidler er mindre farlige. For eksempel vil et inntak av 20 fluortabletter, ett brett p-piller eller multivitaminer uten jern sjelden gi noen symptomer. Skjerdal opplyser også om at julestjerna har fått et ufortjent dårlig rykte.

- Julestjerna er i verste fall mildt irriterende, men absolutt ikke giftig, sier hun.

Gift i maskinoppvaskmidler og alkohol

Hvorvidt gjelder maskinoppvaskmidler, forklarer Skjerdal at mengden barnet har fått i seg, kroppsvekten til barnet og merket på produktet spiller en stor rolle i om det er farlig eller ikke. Avløpsåpnere (plumbo) og ovnsrens er eksempler på produkter som kan gi alvorlige etseskader dersom barnet svelger dem, får en sprut i øynene eller på huden.

- Petroleumsprodukter som tennvæske, lampeolje og bensin kan selv i små mengder føre til alvorlige reaksjoner som for eksempel lungebetennelse og påfølgende sykehusopphold dersom de havner over i luftveiene ved svelging, sier Skjerdal.

Barn under fem år er svært følsomme for alkohol, og det skal ikke mange milliliterne til for å forgifte et lite barn. Giftinformasjonen advarer småbarnsforeldre mot å oppbevare farlige væsker i noe annet enn originalemballasjen, og legger til at det finnes mange eksempler på barn som har tatt en slurk av en brusflaske som inneholdt white spirit eller tennvæske.

Les også: Har barnet vært borti brennesle? Gjør dette!

Når uhellet først er ute

Når skaden først har skjedd, gjelder det å vite hva man skal gjøre for å begrense den. I mange tilfeller er det ikke nødvendig å gjøre noe som helst, mens andre ganger er det viktig å gi drikke, skylle øynene eller huden.

- Det er aldri feil å gi barnet litt å drikke dersom det vil ha det, uansett hva barnet har fått i seg. Men ikke bruk tvang, sier Skjerdal.

Hun opplyser om at brekninger vanligvis ikke skal fremkalles hjemme, og aldri dersom barnet er bevisstløst, har kramper eller har svelget for eksempel petroleumsvæsker, som bensin, tennvæske, lampeolje eller white spirit. Heller aldri dersom barnet har svelget etsende stoffer som avløpsåpnere, ovnsrens og eddik.

Denne saken ble første gang publisert 18/04 2010, og sist oppdatert 04/04 2018.

Les også