Irriterende mødre

Disse mødretypene irriterer vi oss over

Er du en PMS-Pia, en Uansvarlige Ulla eller en Berit bedreviter?

ULIK PERSONLIGHET: Selvsentrert, skrytete og fordømmende er kun noen av nøkkelordene som kan beskrive ulike mødretyper du vil møte i løpet av livet.
ULIK PERSONLIGHET: Selvsentrert, skrytete og fordømmende er kun noen av nøkkelordene som kan beskrive ulike mødretyper du vil møte i løpet av livet. Foto: Illustrasjonsfoto: Thinkstockphotos.com
Publisert Oppdatert

Jenny Isenman, en av mammabloggerne som skriver for det humoristiske nettstedet Scary Mommy, lister her opp en rekke forskjellige mødretyper som du garantert har møtt en eller gang i livet.

Kanskje kjenner du også deg selv igjen i en av typene?

Det finnes en rekke ting du aldri trodde du kom til å si, tenke eller gjøre før du fikk barn. Her er 100 tegn på at du har fått barn.

1. PMS-Pia

Tunge, depressive temaer er denne damas spesialitet. Hennes form for «smalltalk» inkluderer sykdommer som kan ramme hvem som helst når som helst, historier om barn som ble forgiftet under skolelunsjen og botox-behandlinger som har gått fryktelig galt.

Etter bare noen minutter blir du sugd inn i en mørk avgrunn av bekymringer og fortvilelse, som får deg til å stille spørsmål ved din egen trygghet, helse og ekteskap.

Snakk aldri med henne alene, du trenger en annen venn som kan dra deg ut av grøfta.

2. Uansvarlige Ulla

Denne mammaen ser på ditt barn som en mulighet til å få seg en pust i bakken. Så lenge barnet ditt er på besøk og leker med hennes barn, øyner hun muligheten for et øyeblikks fred og ro, et glass vin, noen minutter alene til å lese «Fifty Shades of Grey».

Hun er overhodet ikke opptatt av hva barna driver med, så lenge de gjør det langt unna henne og er stille.

Når du kommer for å hente barnet ditt, risikerer du å finne henne trist, sulten, skadet eller innelåst på badet. Dette har Uansvarlige Ulla ingen forklaring på, da hun ikke visste at barnet ditt trengte tilsyn... eller et glass vann. Eller plaster.

Kjenner du deg igjen i noen av disse? Eller kanskje du kjenner noen som er akkurat slik? Diskuter gjerne temaet videre i forumet vårt, Din Baby.

3. Berit bedreviter

Fakta om Scary Mommy

  • Den amerikanske foreldrenettsiden Scary Mommy ble startet av trebarnsmor Jill Smokler.
  • Scary Mommy består av en humoristisk blogg skrevet av Jill og flere andre skribenter. Se for eksempel: 15 ting mødre sier - og hva det egentlig betyr. Scary Mommy har også et forum der mødre anonymt kan bekjenne alt de har på hjertet i det som ifølge nettsiden skal være et "fordomsfritt miljø", samt faktasaker om graviditet og babytiden.
  • Foreldre.no har fått tillatelse av Jill Smokler til å oversette og publisere dette blogginnlegget om de ulike mammatypene.

Denne moren vet rett og slett best. Hun vil belære og fortelle deg alt du trenger for å bli en bedre mamma og kjæreste. For hvem vil vel ikke ha uønskede råd om oppdragelse og samliv?

Hun vil kunne fortelle deg om du skal vaksinere barna eller ikke, hvilket vaskepulver du skal kjøpe og hvorfor fastfood gjør ungene dine dumme.

4. Snakkesalige Sandra

Å starte en samtale med denne mammaen, vil få deg til å ønske at du hadde en cyanid-kapsel i lomma. Snakkesalige Sandra tror at hver minste detalj i historiene hun forteller ikke bare er av sentral betydning, men utrolig fascinerende for deg som hører på.

Uansett om hun beskriver gangen i alle barnas kontroller på helsestasjonen, eller deler sitt 39-trinns triks for å fjerne misfargingen fra fugene på badet.

Du blir sittende og nikke høflig og late som om du hører etter, mens du egentlig lurer på om plastbestikket på bordet er skarpt nok til å stikke deg selv i magen.

5. Sigrun skrytepave

Denne moren vil få deg til å lure på om barnet ditt er er lat, dum eller sosialt udugelig. Uansett hva barnet ditt presterer, så har Sigruns barn gjort det bedre, og tidligere.

«Kan ikke datteren din alfabetet ennå? Har du fått det sjekket opp? Jeg mener, det feiler henne sikkert ingen ting. Det er bare det at min Sara er veldig frempå. Hun lærte det sikkert mens hun fremdeles lå i magen. Jeg lærte henne jo engelsk mens hun lå i magen. Kan datteren din snakke engelsk? Beklager, det var ufølsomt sagt av meg. Hun kan jo knapt snakke norsk.»

Hun vil lokke frem ditt indre mamma-monster, og du får lyst til å vise den perfekte lille engelen hennes fingeren, eller sparke henne i skinnleggen og springe.

6. Upassende Ulrikke

Denne moren er som en vandrende, dårlig Facbook-status. Hun tror at detaljerte beskrivelser av guggen i sønnens øre, eller konsistensen på datterens avføring, er passende tema under lunsjen.

Selv om du knapt kjenner dama, så vet du av en eller annen grunn at hun har innovervendt livmor og derfor foretrekker doggy-style under samleie. Hennes historier er så drøye at de ville fått selveste Eminem til å rødme. Hold deg til «hei» og «hadet», og spør aldri om hvordan det går.

7. Vera vrangforestilling

Hun har ingen anelse om hvordan barnet sitt egentlig er. Hun er lykkelig uvitende om at hennes lille gull, som du med egne øyne har sett kvele en kattunge, kan gjøre noe som helst galt. Hun vil nekte plent på at det var hennes lille engel, og forklare at helt sikkert var et uhell, eller klage over at hennes barn alltid blir syndebukk.

Hold deg selv, barna dine og kjæledyrene dine så langt unna som mulig.

8. Fia forfølgeren

Dama vil ha livet ditt. Hun vil være som deg, og gjør alt hun kan for å egle seg innpå deg og familien din.

Hun får sine egne barn barn nærme dine ved å melde dem på nøyaktig de samme aktivitetene, fotballagene og kursene. Hun ringer andre for å finne ut hvor du befinner deg til enhver tid. Hun følger deg tett på sosiale medier og møter deg «helt tilfeldig» på de merkeligste steder.

9. Dømmende Doris

Denne herlige mammaen vurderer hver minste lille ting du foretar deg. Har du besøk av Dømmende Doris og barna, gjør hun et raskt overslag over antall leker du har i stuen, sukkerinnholdet i bollene du har laget og når du sist støvtørket persiennene. Målet hennes er enkelt: finne nok beviser for å få bekreftet det hun hele tiden har trodd: at hun er bedre enn deg.

VIL JEG HØRE PÅ DETTE? Noen mødre eier ikke skam, og vil dele absolutt alt. Det betyr ikke at samtalepartneren mangler de samme grensene.
VIL JEG HØRE PÅ DETTE? Noen mødre eier ikke skam, og vil dele absolutt alt. Det betyr ikke at samtalepartneren mangler de samme grensene. Foto: Illustrasjonsfoto: Thinkstockphotos

Og vær på vakt, for dømmende Doris holder ikke meningene sine for seg selv. At du gav barna kjeks i stedet for en grønn smoothie til lunsj, blir fort et samtaleemne på neste foreldremøte.

10. Selvsentrerte Siri

«Nok om deg, la oss prate om meg!» - er denne mammaens slagord. «Hva? Er barnet ditt allergisk mot peanøtter og fikk allergisk sjokk på skolen? Jeg vet akkurat hvordan det er. Det skjedde med min lille Theo da han spiste sjokolade. Altså, han er ikke allergisk, men han får veldig vondt i magen. Forrige Halloween fikk han ordentlig mageknip. Det var grusomt, kan du tenke deg».

Du får så vidt sagt to ord om deg selv før du får servert hele livshistorien hennes.

Regel nummer en: Ikke få henne til å fortelle om fødslene sine!

Les også:

Slik skal fødselsdepresjon avsløres

Snakk med barna om sex

Slik får du tid til både lønningspils og sex

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning