Leggerutiner

Peter bruker evigheter på å legge barna: «Den tiden har jeg»

Blogger Peter Kihlman setter pris på alle timene på sengekanten.

Barna på 5 og 7 år blir stadig litt mer uavhengige av foreldrene, men når det er legging er det pappa og mammatid.
Barna på 5 og 7 år blir stadig litt mer uavhengige av foreldrene, men når det er legging er det pappa og mammatid. Foto: Privat
Publisert Oppdatert

Pappahjerte

Peter Kihlman kaller bloggen sin en pappablogg for tøffe menn med myke hjerter. Kihlman bor i Larvik med familien og blogger på pappahjerte.blogg.no

Vi bruker alltid lang tid på å legge barna om kvelden. Bruker lang tid på badet, bruker lang tid på sengekanten. Prater med barna, leser bøker, tuller litt og stryker dem på ryggen. Legger inn mange klemmer og bruker tid. Og ja, en langdryg legging tar tid. Tid man sikkert kunne brukt på mye annet.

Lytt til God Mor-podden: Slik får du barnet ditt til å sove

For jeg vet at andre har raskere, mer effektive rutiner. Legge barna, et raskt god natt og sove nå. 2 minutter, smækk, bæng, ferdig med det. Vi bruker evigheter. I løpet av disse småbarnsårene beløper det seg sikkert til mange mange timer.

Noen ganger tenker jeg at all den tiden kunne vært brukt på mye annet. Rydde på kjøkkenet, jobbe, støvsuge, vaske eller se på TV.

Men hver gang kommer jeg tilbake til det samme. En setning jeg hørte at faren til en bekjent av Christina en gang i tiden hadde sagt da han ble spurt om all tiden han brukte på å lese for barna, pjuske dem på ryggen og spille gitar på sengekanten:

– ”Den tiden har jeg”.

Og jeg elsker den setningen.

For er det én ting man har tid til, så er det å investere i trygghet og kjærlighet i barndomsårene.

For tiden går så fort, så utrolig fort, og før man vet ordet av det flyr barna på egne vinger. Ser jo det allerede nå.

Før gikk verden i tusen knas bare mamma eller pappa dro på butikken, men nå er det ikke engang så farlig med en klem før skolen. Bare 7 og snart 5 år gamle ser jeg at barna blir større og mer uavhengige for hver dag som går. Men enda har vi kveldene. Når roen senker seg og alle venner sover, da er mamma og pappa nummer én.

Les også: Gråter barnet ditt når du går? Gjør dette!

Det er tiden da vi står hverandre nærmest. Snakker om dagen som var og dagen som venter i morgen. Da snakker vi rett til hjertet, uten forstyrrelser og lek. Da er det bare oss. Og den tiden er så verdifull. Ikke bare fordi den bygger trygghet og kjærlighet, men fordi den er her akkurat nå. I morgen kan den være borte. Og da kommer jeg til å savne den.

Tiden da jeg kunne stryke på ryggen og snakke om dagen. Lese bøker i armkroken og kjenne på varmen, nærheten og kjærligheten.

Så ja, det tar tid. Tid jeg sikkert kunne brukt på mye annet, men hva betyr vel det, når tiden brukt med barna er den viktigste i livet.

Investere i deres trygghet, investere i deres kjærlighet.

For den tiden er nå, men en vakker dag vil den være forbi. Jeg elsker den tiden og jeg vet jeg vil savne den. For tiden brukt på barna er den beste tiden i livet.

Og den tiden har jeg.

Les også: Hvem vinner det stressende og helsefarlige spillet «Tidsklemma»?

Teksten ble opprinnelig publisert på bloggen Pappahjerte og er gjengitt med tillatelse.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning