Barn 3 år

Slik er 3-åringen

3-åringen skjønner stadig mer av det du sier og er ivrig etter å prate selv.

BARN 3 ÅR: 3-åringen kan fort få dreisen på å sykle på trehjulssykkel.
BARN 3 ÅR: 3-åringen kan fort få dreisen på å sykle på trehjulssykkel. Foto: FOTO: Getty Images
Publisert Oppdatert

- Dette er en aktiv, strevsom og ikke minst morsom alder. Nå holder de på å bli mer stødige i alt det de har brukt de første årene på å lære, sier helsesøster Unni Tranaas Vannebo.

Språket er en av ferdighetene som begynner å komme på plass.

- De kan snakke i setninger med flere ord. Dessuten forstår de mer av verden rundt seg og kan lettere sette ord på den, forteller hun.

Uttalen blir tydeligere, og språket blir stadig mer grammatisk korrekt. Barnet begynner å bruke flertallsformer av substantiv, og etter hvert også preteritum av verb for å snakke om noe han eller hun har gjort.

3-åringens utvikling

Nå kan du begynne å glede deg over "ordentlige" samtaler med barnet ditt. Men noen ganger kan barnet bli så ivrig at du nærmest ikke slipper til.

Rundt middagsbordet eller ved leggetid kan det være hyggelig å snakke om dagens begivenheter. Men veldig åpne spørsmål, som "hva har du gjort i barnehagen i dag, da?", kan gi svært korte svar, som "ingenting!" eller "lekt".

Sterk vilje

At humøret svinger og viljen er sterk kan føre til mange konflikter mellom voksne og barn - og konflikter med andre barn.

- Det er viktig at de voksne setter grenser. Men samtidig må barnet få lov til å være sint og slippe å undertrykke følelsene sine, påpeker Vannebo.

- Man må kunne si "Jeg skjønner at du er sint, men dette får du ikke lov til", sier hun.

Prøv å lære barnet måter å gi utløp for sinnet sitt på som er akseptable for omgivelsene. Det er for eksempel ikke greit å slå, men ok å trampe i gulvet. Ettersom språket blir bedre, kan barnet også uttrykke sinne og andre følelser med ord, men det krever trening og voksne forbilder.

Vannebo anbefaler også at foreldrene tenker over reglene de lager.

- Det er mye man kan ha lyst til å si nei til, men man må vurdere litt hva som er nødvendig å sette grenser for, sier hun.

Dette kan 3-åringen

- Stå på ett bein i noen sekunder, hoppe med begge beina og senere hoppe ett hopp på hvert bein. Kan etter hvert gå opp og ned trappen med én fot på hvert trinn.

- Sykle på trehjulssykkel.

- Kle på seg mange plagg selv. Senere kan barnet klare påkledningen helt på egen hånd.

- Være med på å dekke bordet. Mange kan skjenke vann fra en mugge uten å søle så mye.

- Kjenne igjen flere av fargene.

- Kopiere en sirkel og etter hvert holde blyanten "ordentlig".

Språkutvikling hos 3-åringen

- En 3-åring kan si mellom 900 og 1000 ord. Setningene han eller hun bruker kan bestå av 3-4 ord.

- Barnet begynner å bruke flertallsformer og preteritum.

- Ennå tenker barnet svært konkret og kan ha vanskelig for å forstå språk brukt i overført betydning, som for eksempel uttrykket: "Han er et varmt menneske."

Leker

- 3-åringen liker å drive med trolldeig og plastilina, og andre formingsaktiviteter som maling og tegning. Sørg for store ark og tykke fargeblyanter.

- Puslespill og lego eller duplo slår an.

- Rollelek er også morsomt nå, og det kan være fint med litt utkledningstøy, samt dukkeutstyr og vogn, lekeverktøy, koppestell og lekekomfyr.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning