trassalder

5 typiske tegn på trassalder hos barn

Trassalderen er ikke forbeholdt 3-åringene.

TRASSALDER HOS BARN: Ikke bli sjokkert dersom trassalderen kommer når poden er fem år. Eller seks. Eller sju. Den er nemlig ikke forbehold 3-åringer. FOTO: Getty Images.
TRASSALDER HOS BARN: Ikke bli sjokkert dersom trassalderen kommer når poden er fem år. Eller seks. Eller sju. Den er nemlig ikke forbehold 3-åringer. FOTO: Getty Images.
Publisert Oppdatert

Trassalderen er ikke forbeholdt 3-åringer, den kan like gjerne melde seg når barnet er både 6 og 7 år. Hvor kommer all viljestyrken fra, og når er egentlig trassalderen?

Du har all grunn til å undres når barnet plutselig ytrer sin høylytte mening om hvorfor det skal ha sandaler i stedet for støvler når regnet øser ned ute.

Når barnet bare må gå foran deg opp trappa, trykke på alle lysbryterne og ta på seg absolutt alle klærne på egenhånd.

«Trassalderen» er uansett ikke til å unngå.

Trassalder

Trassalderen starter gjerne for alvor rundt 2 ½-årsalderen, men kan også vise seg tydelig før dette.

- For oss voksne er hovedproblemet hos 1-åringer at de vil utforske og prøve seg på ting som er skadelig eller knusbart. 2-3 år gamle barn er mer opptatt av å få gjennomført flest mulig handlinger selv. Helst lange handlingsrekker i sammenheng, forklarer barnepsykolog og forfatter Elisabeth Gerhardsen.

Tips mot trass

- Lær barnet å takle følelsene sine.

- Sørg for at barnet ikke skader seg. Når barnets frustrasjon blir for stor, kan barnet få raserianfall. Hold barnet hvis det ser ut til å ha en beroligende virkning. Hold deg på litt avstand hvis barnet foretrekker det, men sørg for at du kan gripe inn raskt om nødvendig. La anfallet gå sin gang. Det er som regel ikke mulig å nå frem med det du sier under anfallet.

- Vær vennlig og bestemt. Bruk den makten du har med kjærlighet, respekt, innlevelse og klokskap.

- Aksepter følelser og handlinger. Etter at barnet har roet seg, kan du ta det på fanget og trøste det, og eventuelt snakke om det som har skjedd.

- Gi positiv oppmerksomhet til god oppførsel. Straff virker mot sin hensikt.

- Lytt til barnets interesse. Barnet har behov for å bli hørt, så forsøk også å gi litt i konflikter, uten at du går bort fra det du har sagt.

- Barnet lærer av ditt temperament. Hvis du blir provosert av barnets raserianfall, hold litt avstand eller be en annen ta vare på barnet mens anfallet står på. Be eventuelt om råd på helsestasjonen.

Kilde: Utdrag fra Familieverdens foreldreveilederserie.

- Mens 1-åringen er fornøyd med å få spise selv, vil trassige 2-3-åringer i tillegg klatre opp på stolen selv, smøre brødskiva selv, helst også skjære brødet selv, helle i melken selv og pakke inn nistematen selv.

Gerhardsen beskriver dette som et selvstendighetsbehov.

- Foreldre føler at gullungen bare vil være vrang og ødelegge for dem, men de trassige handlingene skyldes et ønske om å ha innflytelse på eget liv. Barnet utforsker og vil gjøre alt selv for å bli selvstendig og selvhjulpen. Dette er små barns måte å forberede seg på å bli voksen.

Les også: 10 tips til en god barneoppdragelse

Selvstendighetsalder

- Begrepet «trassalder» er litt utdatert, mener Hans Holter Solhjell, daglig leder av Foreldrekompetanse.

- «Selvstendighetsalder» er bedre - fordi «trassalder» setter en negativ merkelapp på barnet. Selv om vi voksne selvsagt må bestemme når noe faktisk må gjennomføres, er det greit å la barn få bestemme over mindre viktige ting, synes Solhjell.

- Det er viktig å vise empati. Hvis barnet merker at vi forstår hva de mener, samarbeider de gjerne lettere.

Trass i 2, 3, og 4-årsalderen

Gerhardsen forstår hvorfor mange opplever denne motstanden og viljestyrken som utidig mas, som uttrykk for manglende lydighet.

- Mye av det 2-3-åringer vil, kan de ikke få lov til. De trenger voksne som stopper sære innfall og bestemmer over dem. Samtidig bør de få bestemme i det små, mener barnepsykologen, og legger til:

- Det å få valgmuligheter gjør barnet mer fornøyd, og bidrar til en følelse av at barnet kan påvirke sitt eget liv. Det er en følelse som er svært viktig for oss alle, for å beholde livsgleden og forebygge depresjon, forklarer Gerhardsen.

Barnets raseri handler om skuffede forventninger. Samtidig er dette viktige erfaringer for barnet, for å lære å bli med fleksibel.

Les også: Hjelp barnet ditt til å bli en god venn

10 kjennetegn

I Gerhardsens bok "Vil ikke! Gjøre selv" - som gir gode råd om barn i trassalderen - tar hun for seg en hel rekke situasjoner de fleste foreldre nok kan kjenne seg igjen i. Her er fem eksempler:

1. Hva gjør du når barnet ikke vil ha på varme nok klær eller sko?

- Barn trenger tilsyn med påkledningen til de er godt opp i tenårene. Barn lærer ofte ikke av erfaring, selv om de fryser eller blir syke. Yndlingsplaggets tiltrekningskraft er gjerne sterkere enn skrekken for å bli syk igjen. Gjennomfør det du har krevd av påkledning, selv om det innebærer kraftige protester. Dette er ditt ansvar.

2. Når barnet ikke vil bli med hjem fra barnehagen.

- Henting kommer ofte brått på barnet, selv om du dukker opp til samme tid hver dag. Et forvarsel - eller noen minutter å omstille seg på - kan minske protestene. DU bestemmer når det er på tide å gå, har oversikten over familiens tidsskjema og hva som er best for hver enkelt av dere på sikt. Barnet tar ikke skade av å bæres med til ville protester, så lenge du selv er rolig og har gitt barnet en rimelig mulighet til å bli med frivillig.

3. Når butikkturen blir en hylekonsert.

- Sjekk formkurven og unngå handleturer når du ser at barnet er lite opplagt. Forbered barnet på hva dere skal handle og ikke handle, og hold ditt eget humør oppe. Vær fokusert på barnet for å kunne avlede og skape en god stemning - vær gjerne enig i at godteri er godt, selv om du holder på et nei.

4. Når tannpussing blir en krigshandling.

- Tannpuss er en viktig del av helsestellet, og bør gjennomføres uansett motvilje. La barnet pusse først, deretter «kontrollerer» du overalt med tannbørsten. Prøv å flette inn humor og kanskje konkurranse i tannpussen. Vis forståelse for barnets motvilje, selv om det må tvangspusses. Unngå å lage tannlegeskrekk for å oppnå samarbeidsvilje.

5. Når barnet ikke vil bade.

- Her skyldes de fleste protester at badingen kommer for brått på, ikke vannskrekk. Bruk forvarsler og valg for å gjøre barnet mentalt innstilt og positiv. Redsel for å skylle håret kan dempes ved bedre skylleteknikk, ved å leke eller ved selv å «lære opp» andre.

6. Gjøre ting selv

Når barnet skal gjøre ting selv, uten hjelp, for å kle på seg, ta mat oppå tallerkenen, hente leker, åpne døra eller klatre opp i vogna. Pøver du å bidra får du gjerne hyling til svar.

7. Bæring

Når barnet bare vil bæres, og nekter å gå selv, uansett hvor mye du lokker.

8. Sint på alt

Når barnet blir illsint for småting som tidligere aldri var noe tema, og kan bli sårbart, hissig og langsint.

9. Spising

Når barnet nekter å spise frokost fordi han fikk leverpostei i stedet for prim på brødskiva.

Les også: Slik takler du vanskelige barn

Trass i ulike aldre

Trassalderen behøver ikke komme når barnet er 3 år, den kommer når du minst venter det. Dersom den kommer når barnet er seks år, kan du prøve følgende:

- Vær forberedt på utfordringer dette året

- Bak sin tøffe maske har 6-åringen behov for mye støtte, ømhet, kjærlighet og latter

- Grip fatt i rolige øyeblikk og gi ham møtet han trenger - vis interesse og omsorg.

- Møt barnet på en varm, men klar og tydelig måte. Tydelige og trygge grenser gir barnet forutsigbarhet og indre trygghet.

- 6-åringen er på jakt etter å finne sin egen-verdi. La ham få føle at han er nyttig og til hjelp i husholdningen.

- Skill skarpt mellom 6-åringen din sin adferd og person. Du kan grensesette atferden til barnet, men gi aksept for følelsene og personen bak atferden. For eksempel ved å si; "Jeg forstår at du er sint og frustrert, men det er ikke lov å slå lillesøster".

Kilde: Psykolog Kjersti Hildonen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning