spørsmål og svar

Er det dumt å kutte ut luren i barnehagen?

Minsten på 1,5 år får ikke sove om kvelden, og nå lurer vi på om vi skal kutte ut dagsovingen. Barnehagen mente det var veldig dumt. Men er det det?

Pluss ikon
SOVING I BARNEHAGE: Foreldrene vil kutte ut luren i barnehagen for å få barnet til å sovne om kveldene, men barnehagen er uenig. Hvem har rett? Se svaret fra barnehagepedagogen.Foto: Illustrasjonsbilde Gorm Kallestad / NTB
SOVING I BARNEHAGE: Foreldrene vil kutte ut luren i barnehagen for å få barnet til å sovne om kveldene, men barnehagen er uenig. Hvem har rett? Se svaret fra barnehagepedagogen.Foto: Illustrasjonsbilde Gorm Kallestad / NTB
Sist oppdatert

Hei

Minsten på 1,5 år får ikke sove om kvelden, og vi sitter opptil to timer hver kveld før han sovner. Nå har vi prøvd et par helger å kutte ut dagsovinga, og da slukner han nesten med en gang om kvelden!

Jeg sa til barnehagen at jeg syns han kan kutte ut luren der, men det mente de var veldig dumt. Men er det det?

Er det ikke bedre at han sovner klokka 19.30 og sover hele natta, enn at han sover en time på dagen og ikke sovner før nærmere 21?

Hilsen mor

Hei

Søvn kan fort bli en het potet i samarbeidet mellom foreldre og barnehagepersonale. Det oppstår diskusjon og meningene kan gå helt på tvers av hverandre.

RAGNHILD FINSTAD EIKÅS: Mor til to tenåringsjenter, utdannet førskolelærer i 1999 og har jobbet som pedagogisk leder i barnehage siden da.
RAGNHILD FINSTAD EIKÅS: Mor til to tenåringsjenter, utdannet førskolelærer i 1999 og har jobbet som pedagogisk leder i barnehage siden da. Foto: Privat

Barn er ulike i forhold til ganske mye, blant annet soving på dagtid og effekten av denne på kvelde. Eksperter kan si at søvn avler søvn, noe vi fant ut med våre to døtre at overhode ikke stemte. I begges tilfelle ble det til det motsatte hvor søvn avverget søvn.

Gutten deres er forholdsvis liten enda så jeg kan forstå barnehagepersonalets skepsis til å avvenne sovingen på dagtid.

En vesentlig forskjell på hjemme- og barnehagedagen, er at aktivitetsnivået i barnehagen er høyere, og at dette blir barn mer slitne av.

Det er til det beste for barnet å få en hel natts søvn (slik dere beskriver er konsekvensen av ingen dagsoving hjemme), men også at han/ hun kan få hente seg inn i løpet av barnehagedagen slik at han/ hun får overskuddet til å være aktiv og samhandle med de andre barna i barnehagen.

For at barnet skal evne dette må det hente krefter fra tre steder; mat, drikke og hvile. Er det mulig å forsøke kortere sovetid i barnehagen? En halvtime kan kanskje være en mulighet?

Har barnehagepersonalet eventuelt anledning til at barnet deres kan få slappe av en stund på et fang med for eksempel boklesing og kosedyret sitt?

Ta en ordentlig prat med pedagogisk leder på avdelingen så vil dere komme frem til noe i fellesskap. Og helsesykepleiere er også behjelpelige med tips og råd når det gjelder slike spørsmål.

Hilsen barnehagepedagog Ragnhild Finstad Eikås

Les flere spørsmål og svar om barn og familieliv her

Mer fra Klikk+: Samleside | Foreldre | Historier fra virkeligheten

Denne saken ble første gang publisert 06/09 2022, og sist oppdatert 27/09 2023.

Les også