Test: Dekke til barnevogn

Så varmt ble det i barnevognen

Vi dekket barnevognen med et teppe. Hvor varmt tror du det ble?

DEKKE TIL BARNEVOGN: Temperaturen steg overraskende fort da vi testet hvor varmt det ble i barnevognen dersom vi dekket vognåpningen med et helseteppe. FOTO: Skjermdump Foreldre&Barn/facebook
DEKKE TIL BARNEVOGN: Temperaturen steg overraskende fort da vi testet hvor varmt det ble i barnevognen dersom vi dekket vognåpningen med et helseteppe. FOTO: Skjermdump Foreldre&Barn/facebook
Publisert Oppdatert

Tidligere denne uken skrev Sunniva Rose en kronikk hvor hun oppfordret folk til å si ifra dersom de så noen som dekket til vognåpningen.

Målinger viste nemlig at temperaturen i en barnevogn som var dekket med et helseteppe, steg fra 20 grader til 30 grader på bare 10 minutter.

Hver vår og sommer ser vi at enkelte velger å dekke til barnevognen - enten med et vanlig teppe eller et helseteppe - for å skjerme babyen for sol og forstyrrende bevegelser.

Og hvert vår blusser den samme debatten opp.

20 grader på tre timer

Vi i Foreldre & Barn ønsket derfor å teste hvor farlig varmt det faktisk blir dersom vognåpningen er tildekket.

Da vi startet målingen var det 27 grader i solen og 30 grader i vognen, og allerede etter ti minutter hadde temperaturen i vognen steget til 32 grader. Etter tre timer hadde temperaturen steget med ytterligere 20 grader.

Nedenfor kan du se målingen vi gjorde:

Klokken 11.00: 27 grader
11.10: 32 grader
11.33: 34 grader
12.04: 40 grader
13.14: 47 grader
14.00: 47 grader

Les også: Alt du må vite om spedbarn og sol

Skummelt resultat

- Denne målingen er et veldig godt eksempel på at det blir mye varmere i en tildekket barnevogn enn det de fleste tror, men også at det går fortere enn det man ser for seg, sier Sunniva Rose som er fysiker, mamma og eier av bloggen sunnivarose.no.

Hun opplever at mange tror at det er dårlig luft som er problemet dersom de dekker til vognåpningen, men påpeker at det først og fremst er varmen som vil bli et problem, ikke luften.

- Det hjelper heller ikke å kjenne med hånden inni barnevognen for å sjekke om det er for varmt, forklarer hun.

Varmen vil nemlig ikke rekke å bli overført til din hånd før du tar den ut av vognen. En baby vil gjerne ikke si ifra dersom den blir for varm. I stedet vil mange babyer bli døsige og stille dersom de blir overopphetet.

Les også: Dette er riktig sovetemperatur for babyen

Test selv dersom du er i tvil

Rose anbefaler alle som er i tvil om å finne frem et termometer og teste selv for å se hvor varmt det faktisk blir - uten en ekte baby i vognen så klart. Hun tror mange ville blitt overrasket over resultatet.

- Dersom du ønsker å dekke til vognen på grunn av sol eller insekter, kan du heller gå for en solskjerm eller et insektsnett.

- Og si ifra! Men på en ordentlig og hyggelig måte, oppfordrer hun.

Ønsker du å se hvordan vi gjorde målingen kan du se vår direktesending her.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning