Barn og kosthold

Sinte barn får mer søtt

Har barnet ditt ofte raserianfall, eller er innadvendt og engstelig, får det mer søtsaker enn andre barn.

BARN OG KOSTHOLD: Både engstelige og impulsive barn spiser mer søt mat og drikke, enn utadvendte barn som spiser mer frukt og grønnsaker, viser ny undersøkelse.
BARN OG KOSTHOLD: Både engstelige og impulsive barn spiser mer søt mat og drikke, enn utadvendte barn som spiser mer frukt og grønnsaker, viser ny undersøkelse. Foto: irina
Publisert Oppdatert

Det er en sammenheng mellom enkelte temperamentstrekk hos småbarn og barnets spisevaner. Det viser en ny studie ledet av Folkehelseinstituttet.

Nesten 7000 mødre i Den norske mor og barn-undersøkelsen svarte på spørreskjemaer om barnas spisevaner og temperament når barna var henholdsvis 18 måneder, tre år og syv år gamle.

Når barna var 18 måneder gamle, ble de vurdert i forhold til tre temperamentstrekk: engstelighet, impulsivitet og utadvendthet.

- Alle barn kan ha litt av alt. Et utadvendt barn kan også være masete og sint. Disse kategoriene ekskluderer ikke hverandre, understreker professor Margarete Vollrath, seniorforsker ved Divisjon for psykisk helse og hovedforfatter bak studien.

Utadvendte barn spiser mest frukt og grønt

Med utgangspunkt i temperamentstrekk som mødrene fylte ut i spørreskjemaet da barna var 18 måneder gamle, fant forskerne en sammenheng med barnas inntak av søte drikker, søte matvarer og frukt og grønnsaker når de var tre og syv år gamle.

Både engstelige og impulsive barn inntok mer søt mat og drikke. De utadvendte barna spiste mer frukt og grønnsaker.

- Det vi virkelig var overrasket over var at temperamentstrekk som var vurdert såpass tidlig fortsatte å ha betydning for barnas spisevaner når de begynte på skolen. Dette kan være fordi tidlig etablerte spisemønstre er svært stabile, tror Vollrath.

Resultatene bekrefter en tidligere analyse hos de samme barna,som viste en sammenheng mellom både engstelighet og impulsivitet da de var 18 måneder gamle og inntak av søt mat og drikke i samme alder, ifølge Vollrath.

- Det indikerer at temperamentet kommer først. Hvorfor det er slik, kan vi ikke være sikre på. Men en rimelig forklaring er at foreldrene har behov for å trøste barnet, og søtt har en beroligende virkning. Muligens bruker foreldrene søt mat og drikke til å berolige og blidgjøre ulykkelige eller urolige barn.

Det kan være med på å forsterke en preferanse for søt mat hos disse barna, forklarer Vollrath.

Risiko for overvekt

Forskeren advarer mot å etablere en kopling mellom dårlig humør og inntak av søtt. Søt mat og drikke en risikofaktor for overvekt.

Foreldre kan isteden bruke fersk frukt og grønt i slike situasjoner, råder Vollrath.

- Det betyr ikke at lørdagsgodt må avskaffes, men siden innadvendte barn har problemer med å spise frukt og grønnsaker, må foreldre jobbe enda mer for å få disse barna til å spise sunt. Funnene viser at gode matvaner ikke kan etableres tidlig nok.

Ettersom temperamentstrekk holder seg nokså stabile fra barndommen til voksen alder, må foreldre være ekstra påpasselig hos barn som er engstelige, impulsive og innadvendte, mener Vollrath.

Men det er ikke nødvendigvis slik at et sunnere kosthold vil gi barnet et annet temperament.

- Nei, temperamentet tror jeg ikke kostholdet vil forandre. Det er gjerne medfødt, eller blir påvirket av kulturen i familien. Men funnene viser at gode matvaner ikke kan etableres tidlig nok, ikke minst for å unngå overvekt senere i livet, sier Vollrath til Foreldre & Barn.

Studien var et samarbeid mellom Folkehelseinstituttet, Universitetet i Oslo, Oslo Universitetssykehus, Loma Lina University California, University of Oregon og Oregon Research Institute, Eugene USA.

Les også:

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning