Ørebetennelse hos barn

Dette må du vite om ørebetennelse

Alle barn får ørebetennelse. Her er foreldretipsene du trenger.

ØREVERK HOS BARN: Nest etter forkjølelse, er ørebetennelse den vanligste infeksjonssykdommen hos babyer og barn. Dette er de vanligste symptomene på ørebetennelse hos barn.
ØREVERK HOS BARN: Nest etter forkjølelse, er ørebetennelse den vanligste infeksjonssykdommen hos babyer og barn. Dette er de vanligste symptomene på ørebetennelse hos barn. Foto: FOTO: Getty Images.
Publisert Oppdatert

Når trenger barnet legebehandling?

- Ørebetennelse skyldes ofte virus, men kan også komme av bakterier.

- En akutt mellomørebetennelse, med raskt stigende feber, slapphet og smerter i øret, skyldes bakterier. I oppbyggingsfasen, før trommehinnen sprekker, vil barnet ha økende vondt i øret og feber mellom 38-39 grader. Barnet vil ta seg til øret og vise ubehag, sier lege Trond Berset.

- Feber skal gå ned med minst én grad ved inntak av Paracet i løpet av en time, og allmenntilstanden skal bedres. Dersom barnet er veldig slapt og uinteressert skal, man ta det med til legen.

- Når trommhinnen sprekker, vil det komme ut gulgrønnaktig puss av øret.

- Alle barn skal ha antibiotika ved sekresjon fra øret utover to dager. Men 80 prosent av akutte ørebetennelser går over av seg selv uten antibiotikanbehandling, sier Berset.

- I tillegg skal alle barn under ett år skal behandles, samt såkalte "ørebarn", som har hyppige ørebetennelser.

- Berset forteller at de fleste leger er restriktive med å gi antibotika for ørebetennelser, fordi de vanligvis går over av seg selv, og fordi man risikerer antibiotikaresistente bakterier, som er et økende problem flere steder, for eksempel i Sør-Europa.

- Skyldes ørebetennelsen virus, vil heller ikke antibiotika ha noen effekt.

- Virus gir en mindre smertefull ørebetennelse, uten at det vil renne puss fra øret. Barnet får ikke så høy feber, og infeksjonen er helt ufarlig. Det er lite annet som hjelper enn å bruke nesespray for å åpne opp. Gi barnet paracetamol mot smerter og la det ligge med hodet høyt, sier Berset. Barn under to år bør få mildeste dose nesespray, aller helst bør de kun bruke saltvannsspray.

- Etter en ørebetennelse der det har gått hull på trommehinnen, er det viktig med en kontroll hos lege etter cirka 6-8 uker for å sjekke om hørselen er normal og om det fortsatt er væske i mellomøret.

- Har man fått antibiotika hos legen, og det fortsetter å renne puss ut av øret etter to dager, er det aktuelt å få henvisning til øre-nese-hals-lege.

Har barnet ditt vondt i øret, kan det skyldes akutt mellomørebetennelse.

Nest etter forkjølelse er nemlig akutt mellomørebetennelse den vanligste infeksjonssykdommen hos barn. Særlig hos små barn under skolealder. Hos små barn er øretrompeten kortere, trangere og blir lettere tettet igjen.

- Ved ettårsalder har 10-20 prosent av babyer hatt ørebetennelse. Minst 40 prosent av alle barn har hatt mellomørebetennelse ved fylte to år, og hele 80 prosent vil ha hatt ørebetennelse før skolestart, forteller Trond Berset, allmennlege ved Medipluss medisinske senter.

Symptomer på ørebetennelse hos barn og baby

De vanligste symptomene er:

- Vondt i øret (skyldes væske i mellomøret som gir økt trykk og dermed press på trommehinnen)

- Feber, mellom 38-39 grader

- Uro

- Forbigående nedsatt hørsel

- Lett redusert allmenntilstand

- Væske som renner fra barnets øre hvis det har gått hull på trommehinnen

Babyer som har ørebetennelse kan gråte mer enn vanlig og holde i eller ta seg til øret. Om trommehinen sprekker kan du også se væske som renner ut av øregangen. Hos babyer kan tegn på øreverk også være nedsatt hørsel, at babyen er irritabel og problemer med å sove, ifølge Helsebiblioteket.

Det er ekstra stor sannsynlighet for at barnet får perioder med ørebetennelse om vinteren, ofte samtidig med eller etter en forkjølelse eller halsbetennelse.

- Vinterstid er det både mer bakterier og virus i omløp. Kulden nedkjøler dessuten luftveiene og man blir lettere forkjølet. De fleste ørebetennelser starter med en tett nese, eller en betennelse bak i halsen, slik at det blir tett mellom svelg og øre, forklarer legen.

Myter om ørebetennelse/øreverk hos barn

1. Barnet blir «ørebarn» etter en mellomørebetennelse.

Nei. For at barnet ditt skal komme inn under definisjonen ørebarn, må det ha minst tre eller flere akutte ørebetennelser over en seks måneders periode, eller minst fire akutte i løpet av året, forteller lege Berset.

I dag blir barn med væske i mellomøret diagnostisert tidligere enn før, fordi legene har bedre utstyr. Det betyr at barna raskere blir henvist til øre-nese-hals-spesialist og får riktig behandling. Av den grunn kan man i dag ikke snakke om «ørebarn» på samme måte som før.

Det bekrefter barnelege Gunnar Oftedal.

- De aller fleste barn har en eller to øreinfeksjoner, bare en brøkdel blir ørebarn, understeker han.

2. Det er grunn til engstelse hvis barnet må ha dren i øret.

Nei. Dren i øret er ufarlig, mener barnelege Oftedal.

Det skader ikke trommehinnen på noen måte, og derfor har det ingen betydning for hørselen. Tvert i mot, innleggelse av dren fører til mindre infeksjoner i ørene og reduserer muligheten for nedsatt hørsel.

Barnet kan få innlagt dren i øret hvis akutte mellomørebetennelser kommer igjen og igjen. Det vil gi barnet mindre ubehag.

Lege Berset mener at ordet «dren» er noe misvisende.

«Ventilasjonsrør» er et bedre ord, ifølge legen.

- Et dren skaper en forventning om at det skal komme puss ut. Det man egentlig gjør, er å ventilere for å redusere forekomsten av nye ørebetennelser, forklarer Berset.

3. Man kan ikke gå i svømmehallen etter en mellomørebetennelse.

Tja, det kommer an på.

Ifølge barnelege Oftedal kan barnet gjerne drive med bading en uke etter at en akutt mellomørebetennelse er overstått, og det er vanligvis ikke nødvendig å beskytte ørene med badevatt.

- Har det blitt stukket hull på trommehinnen til barnet, eller gått hull spontant slik at puss fra mellomøret renner ut; i bør det brukes badevatt i noen uker etterpå, tipser han.

Når det er lagt inn dren bør øret beskyttes med badevatt den første måneden, men når drenet er grodd fast er det ikke lenger nødvendig.

Behandle ørebetennelse hos barn

- Gi barnet smertestillende (for eksempel paracetamol 2-3 ganger daglig). Dersom barnet ditt har feber vil dette også virke febernedsettende.

- Det kan hjelpe å la barnet ligge med hodet høyt eller sitte oppreist. Da minsker trykket i øret, og det gjør mindre vondt. Det kan være lurt å bygge opp hodeenden i sengen med noe hardt (for eksempel bøker) i tillegg til puter.

- Gi nesedråper. Dette letter passasjen fra nesen til svelget slik at trykket i øret minsker.

- Pass på at det ikke kommer vann inn i barnets øre ved dusjing eller bading, så lenge barnet har vondt i øret.

Kilde: Folkehelseinstituttet.

Berset mener barnet bør unngå bassengbading 6-8 uker etter øreverk, hvis trommehinnen har sprukket.

- Når trommehinnen sprekker under ørebetennelsen, bør man unngå å få vann inn. Det tar en fem-seks uker før det gror. Etter åtte uker bør barnet undersøkes av legen for å være sikker på at det har tettet seg. Før den tid, vil jeg anbefale å holde barnet unna badebassenget, sier Berset.

Les også: I disse tilfellene kan du gi barn paracet

4. Barn som aldri går med lue, får ørebetennelse.

Ja! Etter barnelege Oftedals mening er det en sammenheng mellom ørebetennelse og lokal nedkjøling av ørene.

- Bruk lue! Naturligvis er ikke luebruk hele løsningen på problemet, men spesielt hos barn som har gjentatte ørebetennelser er lua viktig, fastslår han.

Lege Berset mener at den arvelige faktoren har mest å si.

- Det vi vet, er at noen barn er mer disponert for ørebetennelse enn andre, for eksempel barn av foreldre som selv hadde hyppige ørebetennelser som barn, forklarer han.

Får barnet sin først ørebetennelse tidlig, øker dessuten sannsynligheten for flere.

Enkelte barn kan ha trange anatomiske forhold i øret, som gjør at de kan være ekstra disponerte for infeksjoner. Det er heller ikke slik at alle barn har like stor motstandskraft mot sykdom. Barn i barnehage er mer utsatt for ørebetennelse og virus enn barn som er hjemme, ifølge Berset.

Med andre ord skal ikke det å gå med lue ha noe å si for om man får ørebetennelse eller ikke - men nedkjøling av ytre øret gjør at blodsirkulasjonen går litt ned, og immunsystemet dempes, slik at man lettere blir forkjølet og dermed kan risikere ørebetennelse, ifølge legen.

Kilder: Folkehelseinstituttet, NHI.no og Mama.dk.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning