Tips til barnebursdag 7-9 år

Slik arrangerer du barnebursdag i alderen 7-9 år

Skal alle inviteres? Og hva skal serveres?

KLASSEBURSDAG: I alderen 7 til 9 år er skoleklassen i fokus.
KLASSEBURSDAG: I alderen 7 til 9 år er skoleklassen i fokus. Foto: FOTO: Getty Images
Publisert Oppdatert

- I alderen 7-9 år er skoleklassen i fokus. Det er viktig å inkludere og invitere alle, opplyser Erika Ravne Scott, førstekonservator ved Norsk Folkemuseum. Hun har hovedfag i etnologi og har skrevet hovedfagsoppgave om fødselsdagsselskap for barn og i 2007 skrev hun doktoravhandlingen ”Bursdag! En samtidsstudie av fødselsdagsselskapet som rituell handling”.

Hun legger til at hvis man ikke kan invitere hele klassen, er det vanlig å invitere en "naturlig gruppe", som alle jentene eller alle guttene. Hva med å lage hjemmelagde, kreative ballonginvitasjoner?

- Det er foreldrene som har ansvaret for invitasjonene og det er fint å følge opp dette på mail eller facebook, i tilfelle invitasjonene skulle bli borte fra sekken.

Hvem inviteres?

De fleste inviterer enten alle jentene eller alle guttene.

-Hvis det bare skal inviteres noen få, er det viktig at innbydelsen leveres utenom skolen. Vi voksne sørge for at ingen blir holdt utenfor, sier Camilla Reimers, trebarnsmor og damen bak bloggen bursdagsjentene.

Ravne Scott forteller at det de 4-5 første årene på barneskolen er mest vanlig å feire bursdag hjemme, men at noen også velger å feire bursdag utenfor hjemmet som på bowling, kino eller lekelandbursdag.

Reimers har full forståelse for at mange velger å feire utenfor hjemmet.

- Det er det mange grunner til, blant annet liten plass og familiesituasjon. Jeg har hatt bursdag ute selv, men det er innmari dyrt og litt upersonlig. Man skal heller ikke undervurdere det å komme hjem til noen, understreker hun.

Tips til barnebursdag 7, 8 og 9 år

Det er ikke uvanlig å ha flere feiringer av et barn. Én familiefeiring og én med venner. Barn med skilte foreldre får da ofte dobbelt opp.

- I slike tilfeller er det lurt å snakke sammen, så barnet ikke får dobbelt opp av ønskelista, sier Reimers.

GODTERI: Bruk grillpinner til å feste seigmenn og marsmallows. Garantert suksess!
GODTERI: Bruk grillpinner til å feste seigmenn og marsmallows. Garantert suksess! Foto: FOTO: bursdagsjentene.no

Hun mener at planlegging er enda viktigere når barna er i denne alderen. Ikke bare det å planlegge sammen med barnet, men også å ha alt klart til barna kommer.

- Sørg for mannskap så du ikke blir stående på kjøkkenet når gjestene kommer, tipser Reimers.

I denne alderen er det fint at selskapet er så nært opptil "den ordentlige" bursdagen som mulig. Det kan være både hverdag og helg, et fint tidspunkt er klokken 17 - 19.30.

Les også: Slik lager du bursdagskroner på 1-2-3

Aktiviteter i barneselskap 7-9 år

- Fiskeleken

- Rebus

- Stolleken

- Stoppdans

- Skattejakt

- Adjektivleken

- Quiz

- Blindebukk

Gavetips 7-9 år

Bøker

Kinogavekort

Spill

Gjør det selv-aktiviteter

Spør om ønskeliste, for i denne alderen varierer det veldig. I skolealder blir man gjerne enig om verdien av gavene på foreldremøter.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning